Cadılar Bayramı nedir, neden ve nasıl kutlanır?

Her yıl olduğu gibi bu yılda Ekim ayının son günü yani 31 Ekim Halloween, Türkçesi ile “Cadılar Bayramı” olarak kutlanıyor. Bal kabaklarının etrafı sardığı, yalnızca Avrupa ülkelerinde değil, dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde de coşku ile karşılanan bu özel günün kökeni, aslında çok eskilere dayanıyor. Doğrudan bizim kültürümüzde yer alan bir bayram olmasa da özellikle son yıllarda pek çok yerde kutlandığını görmek mümkün. Gelin, Cadılar Bayramı nedir, nasıl kutlanır, hepsini keşfedelim…

Cadılar Bayramı nedir, neden kutlanır?

Cadılar Bayramı’nın kökeni, antik zamanlarda kutlanan ve yazın bitişi, kışın başlangıcı anlamına gelen Samhain Festivali’ne kadar dayanıyor. Pagan ve Keltlerin hasat bayramı olan ve mevsimler arası geçişin gerçekleştiği bu özel günde, ayrıca ölülerin eski evlerini ziyaret ettiklerine inanılıyor. Bu nedenle de ritüellerin çoğu, kötü ruhları uzaklaştırmak, onları korkutmak için yapılıyor. En başta da büyük ateşler yakmak ve kostümler giymek.

Antik dönemde insanlar, 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece ortalıkta dolaştığına inanılan kötü ruhlardan korunmak için kostümler giyip maskeler takıyordu. Zamanla kostüm geleneği, Samhain Festivali ile özdeşleşti ve Cadılar Bayramı olarak bugünkü halini aldı. Gelelim bu özel günün en önemli simgesi olan bal kabağına…

Cadılar Bayramı ve bal kabağı

Bal kabağı oymak, bal kabaklı tarifler hazırlamak ve yemek, dekorasyonda bal kabaklarına yer vermek, Cadılar Bayramı’nın olmazsa olmaz geleneklerinden biri. Günümüzde farklı surat ifadeleriyle oyularak evlerin kapısının önüne koyulan bal kabakları; geçmişte Hasat Bayramı sırasında evlerini ziyaret ettiklerine inandıkları kötü ruhları korkutup kaçırmak için kullanılıyordu. 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanan bu gelenek için bal kabaklarının seçilmiş olmasının sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da, bal kabağının şekli ve kolay oyulabilir olmasından kaynaklanıyor olabilir. 

Cadılar Bayramı nasıl kutlanır?

Bal kabaklarını oymak kadar olmazsa olmaz bir başka gelenek de büyük ateşler yakmak ve etrafında kalabalıklar halinde toplanmak. Ayrıca kostümler giymek ve partilere katılmak. Çocuklar için de tatlı mı tatlı bir gelenek var; komşuların kapılarını çalıp şeker toplamak. Öte yandan, ülkelere göre farklılıklar da olabilir. Kimi ülkelerde gece yürüyüşleri de yapıldığı biliniyor. Ancak, en çok ön plana çıkan kutlamalar dekorasyon ve kostümlerle ilgili. Dahası, ‘korku’ temalı aktiviteler… Peki, nedir bunlar? İşte en yaygın Cadılar Bayramı gelenekleri:

  • Korku temalı filmler izlemek,
  • Cadı şapkası, cadı kazanı, cadı süpürgesi gibi dekoratif eşyaları sergilemek,
  • Hayalet, cadı, kan gibi korku unsurlarını anımsatan yiyecekler hazırlamak (kanlı parmaklara benzeyen atıştırmalıklar, çubuk kraker ve peynirle hazırlanan cadı süpürgeleri, hayalet figürlü pastalar vb.),
  • Kapı kapı gezip şeker toplamak,
  • Korku temalı kostümler giymek,
  • Şenlik ateşleri yakmak,
  • Kalabalıklar halinde danslar etmek.

Ayrıca, okullarda, özel ve devlet kuruluşlarında, iş yerlerinde, farklı organizasyonlarda Cadılar Bayramı’na özel çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.

İlginizi çekebilir: Bal kabaklı tarifler: Pumpkin spice, bal kabaklı chia puding ve bal kabaklı kek tarifi

Cadılar Bayramı için her yıl pek çok ülkede farklı konseptlerle partiler düzenleniyor. En coşkulu kutlayan ülkeler arasında, Japonya, Meksika, İngiltere, Kanada yer alıyor, ayrıca Amerika ve Avrupa’da da neredeyse tüm ülkelerde kutlanıyor.

 

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

FIIT FIGHT FOREVER (@fiitfightforever_app)’in paylaştığı bir gönderi

Cadılar Bayramı için kostüm seçerken cadı, hayalet gibi klasik seçeneklerin yanı sıra farklı korku filmi kahramanları, çizgi film karakterleri ya da süper kahraman kostümlerine de popüler bir tercih olabiliyor. Ayrıca, maskeler de oldukça yaygın. Küçük yaştaki çocuklar için de karakterler, hayalet, cadı ve bal kabağı kostümleri oldukça seviliyor.

Dünyanın genelinde Cadılar Bayramı, eğlence ve topluluk bağlarını güçlendiren bir etkinlik olarak, her yıl kutlayanları büyülemeye devam ediyor…

İlginizi çekebilir: Cadılar Bayramı özel: Gerilimden korkuya Cadılar Bayramı yaklaşırken izleyebileceğiniz filmler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!