Farklılıklara rağmen ilişkilerde birlikte sağlıklı beslenmek mümkün mü?

Diyelim ki artık düzenli egzersiz yapacak ve bunu sağlıklı bir diyetle destekleyeceksiniz. Bu konuda çok kararlısınız. Bir gazla spora gidip geldiniz ve öğleden sonranızı hafta boyunca iyi beslenmek için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamakla geçiriyorsunuz. Sonra akşam oluyor, partneriniz “Çok açım! Hadi hamburger sipariş edelim.” diyerek işten eve giriş yapıyor…

Maalesef sağlıklı olmaya karar verdiğiniz bu yolda, karşınıza çıkacak tek engel bu değil. Yine de aynı evi ve aynı mutfağı paylaştığınız kişinin sizinle aynı yolda olmaması oldukça zorlayıcı olabilir. Diyetisyenler, partnerlerimizle çok fazla zaman geçirdiğimiz için onların diyet ve egzersiz alışkanlıklarının bizi etkileyebileceğini söylüyor. Yani partneriniz kalori almaktan çekinmezken siz de sağlıklı seçenekler tercih etmekte zorlanabilirsiniz. Peki o zaman nasıl olacak? İlişkinizi beslenme konusundaki tartışmalardan koruyarak bir yandan da nasıl sağlıklı yaşam yolculuğunuza devam edeceksiniz? Sağlıklı sınırlar, biraz dürüstlük ve uzlaşmaya gönüllü olarak işe başlayabilirsiniz. Sonrasında ise aşağıdaki tavsiyeler size yardımcı olabilir.

1. Sağlık hedefleriniz konusunda dürüst iletişim kurun

Sağlıklı yaşam konusundaki seçimlerinizi yakınlarınıza açıkça iletmeyi deneyin. Neden bunu yaptığınızı, hangi yiyeceklere yönelirken hangilerinden uzak durmak istediğinizi açıklayın. Bunu yaparken saygılı olmaya çalışın ve geri bildirimleri de sabırla karşılayın. Sağlıklı beslenmenin kişisel bir seçim olduğunu, kimsenin size bağlı kalmak zorunda olmadığını unutmayın.

2. Siz sağlıklı beslenin

Normal şartlarda partnerinizin de sağlıklı beslenme konusunda sizinle aynı hedefleri benimsemesi faydalı olabilir. Böylece birinize kaçamak yapma dürtüsü geldiğinde, diğeri ona engel olabilir ve karşılıklı bir motivasyon sağlanabilir. Yine de bunun her zaman mümkün olamayacağını unutmayın. Size katılmak istemezse buna saygı duyun ve sağlıklı beslenmeye devam edin. Belki de sizin değişen alışkanlıklarınızı görmek, partnerinizi de teşvik edecektir. Bununla birlikte, böyle bir beklenti içinde olmamaya da özen gösterin.

3. Sınırlar belirleyin

Bazı sınırlar oluşturmak, tek başınıza ilerlediğiniz bu yolda, hedeflerinize bağlı kalmanıza yardımcı olabilir. Örneğin sizin kendinize yasakladığınız yiyecekleri dolabın belli bir bölümünde tutabilirsiniz. Sonuçta sağlıksız seçenekler gözden ne kadar uzak olursa, sizi de o kadar az cezbedecektir.

Ayrıca market alışverişi ve yemek pişirme konusundaki beklentileri belirlemek de sizin için faydalıdır. Her biriniz kendi yemeğinizi kendi mi pişirecek? Yoksa partneriniz sizinle aynı yemeği mi yiyecek? Bu konuyu paylaşmak ve bir fikir birliğine varmak, aranızdaki olası çatışmaları engelleyecektir.

4. Birbirinizi dinleyin ve birbirinizden öğrenin

Söz konusu beslenme olduğunda, ilişkideki iki taraf da deneyim ve bilgi sağlayabilir. Örneğin siz yemek pişirme konusunda kapsamlı bilgiye sahipken, partneriniz dışarıdaki sağlıklı yemek seçenekleri konusunda iyi olabilir. Tüm bu bilgileri paylaşmanız, birbirinizden öğrenerek beslenme konusundaki ufkunuzu genişletir. Başka bir fikir olarak arkadaşlarınız ve partnerinizle sırayla yemek hazırlamanız da sağlıklı beslenmeye yönelik teşvik edici bir yaklaşım olabilir.

5. Birlikte zaman geçirmenin farklı yollarını bulun

Çoğu çift gibi siz de birlikte akşam yemeğine çıkarak veya eve sağlıksız ama lezzetli yemekler sipariş ederek keyifli zaman geçiriyor olabilirsiniz. Ne yazık ki artık bu alışkanlığa veda ettiniz. Bu nedenle birlikte zaman geçirmenin ve bu yemek baskısını önlemenin farklı yollarını aramalısınız. Örneğin, bu bisiklete binmek, birlikte kitap okumak veya eviniz için bir DIY projesi yapmak olabilir.

6. Sorumluluk alın

Sağlık hedeflerinizin aynı olmasının avantajları olsa da aynı olmaması, ilişkinizi olumsuz yönde etkilememeli. Kendi sağlığınızla ilgili karar alıp uygulamanız ve bu konudaki öz yeterliliğinizi geliştirmeniz oldukça önemli. Bunu yaparken aynı şeyi yapması için elbette partnerinizi teşvik edebilirsiniz. Sizin iyiliğinizi düşünen bu insanla gelişiminizi paylaşmanız, benzer şekilde ona karşı sorumlu olmanız ilişkiniz için son derece anlamlı olabilir. Elbette bunu doğru düzeyde yapmaya ve karşınızdaki insana baskı yapmamaya da özen göstermelisiniz.

7. Örnek olun

Nasıl ki siz sağlıksız alışkanlıklardan etkilenebileceğinizi düşünüyorsanız, partneriniz de sizin sağlıklı alışkanlıklarınızdan etkilenebilir. Evinizde sağlıklı yemeklerin bulunması ve onları yemeyi seçmeniz, partnerinizin zamanla sizinle aynı yönde ilerlemesini sağlayabilir. Tüm bunlar olurken birbirinizin başarılarını kutlamayı, başarısızlıklar sırasında birbirinize destek olmayı unutmayın.

8. Ödül öğünlerinizi birlikte kutlayın

Partnerlerden biri, diğerini diyet hedeflerini ihlal etmesi için ayartmaya çalıştığında, ilişkide gerginlikler ortaya çıkabilir. Bunun yerine birbirinizin hedeflerine ve sınırlarına saygı duymaya devam edin. Bir yandan da diyetinizdeki ödül öğünlerini veya günlerini birlikte geçirerek hislerinizde ortaklık yakalayabilirsiniz.

9. Yeniliklere evet deyin

İlişkiniz devam ederken sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek için yeni deneyimlere açık kalmanız ve birlikte yeni yiyecekler denemeye “Evet demeniz faydalı olabilir. Sürekli aynı şeyleri yemek ve aynı şeyleri yapmak kolaydır. Ancak bu, hızla sıkıcı bir hal alabilir. Bu yüzden karşılıklı olarak sağlıklı yeni tariflere ve fırsatlara olumlu bakabilir, birbirinize karşı daha derin bir saygı geliştirebilir, ilişkinizi daha tatmin edici bir hale getirebilirsiniz.

Sonuç olarak beslenme alışkanlıklarını değiştirmek kimse için kolay değildir. Bir insanın beslenme şeklini değiştirmek istememesinin farklı nedenleri olabilir. Bu yüzden çiftlerin beslenme konusunu merakla birlikte keşfetmeleri, birbirlerini anlamalarının harika bir yoludur.

İlginizi çekebilir: Romantik ilişkilerde güç savaşı ve manipülasyon

Kaynaklar: psychologytoday, health.clevelandclinic.org, self

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!