‘Bir bakmışım bir kopmuşum’: Bedeninizden kopuk yaşıyor olabilir misiniz?

Gündelik hayatımız içerisinde her gün birçok uyarana maruz kalırız, bu uyaranlar bedenimizde sinir sistemimiz aracılığıyla toplanır. Çeşitli girdiler oluşturarak kimilerine karşı bedenimiz hemen reaksiyon verirken kimilerine ise hemen tepki göstermez ve girdi olarak kaydeder. Uzun süre boyunca bedenimiz fazla uyarana maruz kaldığı takdirde stres düzeyi artar, kendimizi güvende hissetmemeye başlarız. Bir süre sonra bu duyguyla beraber kendimize farklı güvende hissetme yolları yaratırız.

Bu yollardan bazıları kopma, ayrışma, bir kişi veya olaya karşı bağımlılık, aşırı çalışma, durumdan tamamen kaçınma gibi yöntemler olabilir. Bedenimiz o kadar akıllı çalışan bir sistemdir ki sürekli olarak öğrenir ve çevresel olarak uyumlanır. Bunu psikolojik ve zihinsel olarak yapar. Bunu yaparken sürekli olarak kendini korur. Bu yüzden kendimizi güvende hissetmek adına hepimiz sahte yollar yaratırız. Daha önceden veya hala hissetmiş olduğumuz bazı duygulardan, düşünceler, hareketlerden kaçınmak adına kendimizi aşırı çalışmaya verebiliriz, hareketsiz bir yaşama sürükleyebiliriz, telefonda internette sürekli bir şeyler bakınabiliriz, sürekli içki içebiliriz, sürekli bir şeyler yiyebiliriz vb. olumlu veya olumsuz gibi görünebilecek birçok farklı sahte yollar kendimize yaratabiliriz. Bunların hepsi kendimizi güvende hissetmek adına yaptığımız, durup bedenimizi dinlemek yerine kendimizden uzaklaşmayı, ayrışmayı seçtiğimiz durumlardır.

Farkında olmadan birçok şeyi hayatımızda bağımlılık haline getiririz. Bir olay veya kişiye bağlı olmak sağlıklı bir durumken, bağımlılık durumu sağlıksız hale getirir ve bunun seçimlerini biz yaparız. Beden bu durumlara uyumlandıktan sonra bir daha güvende hissetmek için bu alışkanlıkları hiç düşünmeden sürekli yerine getirmek ister. Bu noktada hepimizin sağlıklı bir beden işleyişi için sinir sistemini düzenleme çalışmalarına ihtiyacı var. Zihin ve beden bütünlüğünü geri kazanmak adına kendinize uygun olan farklı çalışmalar seçebilirsiniz. Egzersiz, dans, meditasyon, nefes teknikleri çalışmaları sinir sistemimizi düzenlemeye yardımcı çalışmalardır. Aslında çalışmalarda önemli olan temel mantık sinir sistemimizi kademeli strese adapte etmek, zihin ve beden bütünlüğünü kullanmanızdır. Size bunun için nefes tekniklerinden bir egzersiz vereceğim. Bu egzersiz doğru bir nefes alma şekli değildir. Ancak sabah kalktığınızda ve gece yatmadan önce bu egzersizi uygulamanız veya gün içerisinde çok uyarıldığınızı hissettiğinizde bu egzersizi birkaç dakika uygulamanız size ne kadar bedeninizden kopuk yaşadığınızı ve dinlemediğinizi görmenize yardımcı olacaktır. Belki adını duymuş olduğunuz Vagus Siniri’ni uyaran bir çalışma dolayısıyla sinir sisteminizin rahatlamasına ve normal akışına dönmesine yardımcı olacaktır.

Bu tekniği uygularken kendinizi rahatsız hissederseniz lütfen uygulamayı bırakınız veya egzersizin süresini kısaltınız. Basit bir teknik olmasına karşın hepimizin bedeni ve sağlık durumu farklıdır. O yüzden 2 seviye şeklinde size veriyorum. Seviye 1’ den başlayarak iyi hissediyorsanız artırarak devam edebilirsiniz:

  • Seviye 1

-Burundan derin uzun bir nefes alın, 1 saniye bekleyin sonrasında ağızdan hehh sesi çıkarır gibi nefesinizi biraz ısıtarak ve uzun bir şekilde verin.

Not: Nefes alırken biraz üst gövdenizin yukarıya doğru hareket ettiğini ve hafif kasıldığını, nefes verirken vücudunuzun rahat bir şekilde yer çekimine doğru düşmek istediğini gözlemlemeye çalışın.

-10 Tekrar çalışmayı devam ettirmeye çalışın.

-Çalışmada iyi hissettiğiniz sürece giderek tekrar sayılarını arttırabilirsiniz.

  • Seviye 2

-Burundan derin uzun bir nefes alın,  3 saniye bekleyin sonrasında ağızdan hehh sesi çıkarır gibi nefesinizi biraz ısıtarak ve uzun bir şekilde verin.

-10 Tekrar çalışmayı devam ettirmeye çalışın.

-Çalışmada iyi hissettiğiniz sürece giderek tekrar sayılarını arttırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bedeninizden mesaj var: Periferik sinirler ne yapar?

Mert Bağ Egzersiz Uzmanı ve Nefes Koçu
Merhabalar, ben Mert Bağ. Erken yaşlarda ilk olarak voleybol branşını hayatıma kattıktan sonra basketbolla tanıştım ve uzun yıllar basketbol ve voleybol branşlarında çeşitli takımlarda ... Devam