Beynimiz hareketlerimizi hangi merkezden koordine ediyor?

Beynimiz, bu dünyadaki varlığımızda anahtar rol oynar. Beynimiz de bir haritadır. Nörobilim araştırmacıları, beynin çok sayıda fonksiyonunu nasıl yaptığını çalışmalarla bize kanıtlarlar. Vücut hareketlerimizde istemli kontrol sağlamamız, bizim insanlarla, objelerle ve çevremizle etkileşimimizi, iletişim kurmamızı sağlamaktadır. Vücut hareketlerimiz, sadece ellerimizi, kollarımızı kontrol edebilmemiz değildir, başımız ve gözlerimiz de görsel olarak dünyayı keşfetmekte ve iletişimimizde yer almaktadır. Benzer şekilde, yüz ifademizde de hareket vardır, duygusal durumumuzu gösterir, dudaklarımızın, dilimizin ve ağzımızın koordine hareketini kullanarak konuşuruz.

Vücut hareketlerimizin esas kontrol merkezi, beynimizin motor korteks alanında frontal bölgede gerçekleşmektedir. Beynimizin sol tarafındaki primer motor korteks, vücudumuzun sağ tarafının hareketlerini kontrol etmektedir. Sağ primer motor korteks de, vücudumuzun sol tarafını kontrol etmektedir. Periferik sinir sistemi aracılığıyla gelen bilgiler, yukarı çıkan yolaklarla merkezi sinir sisteminde beynimizin motor kontrol merkezinde harekete dönüşmektedir.

Vücudumuzun farklı bölgelerinin hareket kontrolü, beyindeki primer motor korteks bağlantısında vücut haritası (homunculus) gibi farklı alanlarda yer almaktadır. Primer motor korteksteki vücut haritası, nörobilimde “homunculus” olarak adlandırılmaktadır. Bu homunculus’ta alanın boyutu, hassas motor hareket kontrolünün düzeyini göstermektedir. Örneğin, motor kortekste ayaklar, eller, ağız, dudaklar büyük bir alanı kaplamaktadır. Çünkü bu vücut alanları her bir harekette sıklıkla koordineli olarak kullandığımız vücut bölgeleridir.

Homunculus ilk defa nöroloji bilim dalında 1937 yılında Wilder Penfield ve Edwin Boldrey tarafından tanımlanmıştır. Yaptıkları çalışmada, elektrik stimülasyonla beyinde motor ve duyusal korteks alanlarını haritalamışlardır.

Daha iyi anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Motor and sensory cortical homunculus (preview) – Human Neuroanatomy | Kenhub

Sevgiler…

Kaynak:
1. https://theconversation.com/how-our-brain-controls-movement-and-makes-new-connections-when-parts-are-damaged-63520 Erişim tarihi: 06.06.2022.
2. https://www.brainfacts.org/~/media/Brainfacts/Article%20Multimedia/Educator%20Section/Olson%20Handout.ashx Erişim tarihi: 06.06.2022.
3.Catani M. Dorsal column. Grey Matter. A little man of some importance. Brain 2017; 40: 3055-3061.

İlginizi çekebilir: Ayna nöron terapisi nedir?

Emsal Salık Tıp Doktoru
Tıp doktoru, Histoloji-Embriyoloji Uzmanı, Klinik Ayak Refleksoloji Uzmanı, Shiatsu Uzmanı, bass gitaristim. Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi mezunuyum. Artı Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ... Devam