Başka bir ülkeye yerleşmeden önce hakkında düşünmeniz gereken şeyler

Evini barkını, eşini dostunu arkada bırakıp başka bir ülkeye yerleşmek verilebilecek en zor kararlardan biri olsa da hayatınızdaki en büyük adımlardan biri de olabilir. Diyelim ki bir ülkeye aşık oldunuz ve bu yerin yeni eviniz olmasını istiyorsunuz. Atacağınız adımı daha başarılı bir hale getirmek için hakkında düşünmeniz gereken birtakım önemli noktalar var…

Başka bir ülkeye yerleşmeden önce hakkında düşünmeniz gereken şeyler

Gideceğiniz ülkenin kültürü ve zihniyetini öğrenin

Yemek

Her ülkenin kendine has yiyecekleri ve damak zevki vardır. Hatta pek çok kültür kendisini yemekleriyle ifade eder. Fransa’da insanlar tatlı severken İngiltere baharatlı pub yemekleriyle meşhurdur. Sağlıklı beslenen ya da vejetaryen/vegan biriyseniz gideceğiniz ülkede ihtiyaç duyduğunuz ve sevdiğiniz türden yiyeceklerin bulunup bulunmadığını kontrol edin. Sadece yemeğin kendisi değil, nerede ve ne zaman yenileceği de farklılık gösterebilir. Örneğin İtalya ve Fransa, ailecek yapılan geç akşam yemekleriyle meşhurken başka yerlerde insanlar daha erken saatlerde ve daha az insanla akşam yemeğini yer. Yemek, sosyal hayatın ve gece hayatının önemli bir parçasıdır; bu yüzden yerleşeceğiniz yerde bu işlerin nasıl işlediğini iyi öğrenin.

Din – Politika

Din bir ülkenin kültürünün ve tarihinin önemli bir parçasıdır. Yeni çevrenizin bir parçası olmak için illaki din değiştirmeniz gerekmiyor lakin dinin gündelik hayatın ne derece parçası olduğunu düşünmelisiniz. Yani örneğin din kamusal hayatı, gündelik hayatın ritmini veya gıdaların hazırlanma biçimini vs. etkiliyor mu?

Ayrıca tatil zamanlarını da unutmayın. Kimi ülkelerde Noel kutlanır, kimi ülkelerde yeni yıl farklı bir günde kutlanır, kimi ülkelerde ise bu tarz tatiller yoktur.

Bilhassa kadınların gidecekleri ülkedeki konumlarını iyi düşünmeleri gerekir: Aynı haklara sahip olacak mısınız? Sahip olacağınız haklar sizin için yeterli mi? Siyasal atmosferle baş edebilecek misiniz? Bir anda bir seçim kampanyasının odak noktası haline gelirseniz ne olacak? Kendinizi yaşam tarzı ile ilgili politik tartışmalarda nerede konumlandırıyorsunuz?

Hava durumu

Ilıman bir iklimden sürekli yağmur yağan İngiltere’ye ya da sürekli kar yağan Kanada’ya taşınmak gerçek bir mücadele olabilir. Günler daha kısa olabilir, kışlar daha uzun olabilir ya da güneşin yakıcılığı yürüyüş yapmanızı imkansız kılabilir. Hava ve mevsimler bizi, hayatımızı sandığımızdan daha fazla etkiler. Dış mekan sporları gibi sevdiğimiz şeyleri yapmaktan alıkoyabilir; daha kötüsü psikolojik olarak depresyona yol açabilir.

Dünyanın farklı bölgeleri farklı hava olaylarıyla baş etmek durumundadır: Bazıları diğerlerinden daha hoş bir havaya sahiptir. Yıllık muson yağmurlarıyla, düzenli olarak tekrarlanan depremlerle ya da kasırga riskiyle yaşamaya hazır mısınız?

Yaşayacağınız yer

Uzak bir sahil kasabasında ya da dağlarda, medeniyetten ve şehir yaşamının hızından uzak yaşamak cazip görünebilir; kendinizi, kasabaya gidişi 9 saat süren bir otobüse binmek dışında bir seçeneğinizin olmadığı bir köyde yaşarken bulana kadar.

Eğer uzun süreli olarak başka bir ülkede yaşamayı düşünüyorsanız yaşayacağınız yeri iyi düşünmelisiniz. Bir aile kurma hayaliniz varsa, çocuklarınızın o bölgede yaşayabileceğini düşünüyor musunuz? Havaalanından uzakta yaşayabilir misiniz yoksa daha büyük bir şehre taşınmayı mı düşünmeniz gerekir?

İlginizi çekebilir: En yakın ülkemiz “konfor alanı”ndan çıkabilmek üzerine

Gideceğiniz yerin dilini öğrenin

Yerel dili öğrenmeye oraya gittiğinizde başlamayın. Eğer gideceğiniz yerde gerçekten yaşayacaksanız çabalamanız ve dili önceden öğrenmeniz gereklidir. İzinler, vizeler, kontratlar, sigortalarla dolu yolu bu şekilde daha kolay atlatabilirsiniz. Arkadaş edinmek, komşularla iletişim kurmak ya da kendinize uygun bir iş bulmak da bu şekilde daha kolay olur. Taşınmadan önce ne kadar akıcı konuşmayı öğrenebilirseniz o kadar iyi. Bazı yerler, vize/çalışma izni başvurusunda bulunduğunuzda belli bir düzeyde dil bildiğinizi kanıtlamanızı istiyor bile olabilir.

Başka bir ülkeye yerleşmeden önce hakkında düşünmeniz gereken şeyler

Taşınmadan önce iş bulun

İşin bu kısmı sürpriz değil ama yeni yurdunuzda hazırda bekleyen bir işiniz varsa taşınmak çok daha kolay. Eğer bir işvereniniz varsa, çalışma izninden tutun bir daire bulmaya ve yeni eşyalar almaya kadar her şey daha kolay olacaktır. Yeni bir ülkeye yerleşmek de yeni bir iş bulmak da bizzat tam zamanlı bir iş haline gelebilir – her ikisini birlikte yapmaya çalışmak oldukça zor olabilir.

Alternatif olarak, tanışmanızın ilk birkaç haftasında ya da birkaç ayında size yetecek kadar birikiminiz olmalıdır. Pek çok ülkede yeni bir banka hesabı açtırmak ya da sağlık hizmetlerine kaydolmak için elektrik faturası ya da kira kontratı gibi adresinizi kanıtlayan birtakım belgelere ihtiyacınız olacaktır. Her ülkenin öz geçmiş standardı farklı olabilir, dolayısıyla kendi öz geçmişinizi tüm gereksinimlere uyacak şekilde uyarlamalısınız. Ya da belki de bir freelance çalışan olur ve müşterilerinizi gittiğiniz yere götürürsünüz. 

Bu süreçte aileniz ve dostlarınız önemlidir

Her şeyi arkanızda bırakıp yeni bir ülkeye taşındığınızda, aileniz ve arkadaşlarınız en önemli destek ağınızdır. Sadece evinizi temizleyip eşyalarınızı satmanızda yardımcı olmaları açısından değil, yeni bir yere taşınmanın beraberinde getirdiği duygusal süreçte yanınızda olmaları açısından da önemlidirler.

Aldığınız karar hakkında tereddüde düştüğünüzde arayacağınız bir arkadaşınız olsun ki size doğru kararı verdiğinizi, sizin yanınızda olacaklarını söylesin. Nereye giderseniz gidin endişelerinizi anlayacak ve yanlış bir karar verdiğinizi düşündüğünüzde sizi tekrardan kabul edecek kişilere onlardır.

Kendinize altı ay verin

Yeni bir ülkeye yerleşme süreci – vize almak, yaşanacak bir yer bulmak, arkadaş edinmek, iş bulmak – uzun sürer. Yeni bir yere vardıktan sonraki ilk balayı dönemi, adresinizi yazamadığınızı, doktor randevusu alamadığınızı vs. fark ettiğiniz anda çabucak biterek stresli bir sürece dönüşebilir. İlk iki ay geçtikten sonra “Neden buraya geldim?” diye sorabilirsiniz. Böyle durumlarda kendinize bu ülkeye alışmanın zaman alacağını telkin edin.

İlginizi çekebilir: Vizesiz ve uygun fiyatlı gidilebilecek en güzel ülkeler

Kendinize bol bol gülmeye hazırlıklı olun

Yeni bir kültüre, dile alışmak zaman alacağı için yüksek ihtimalle bol bol hatalar yapacaksınız. Yaptığınız hataları çok ciddiye almayın ve kendinize bol bol gülün. Örneğin telaffuz hataları nedeniyle yeni ülkenizin dilinde olmadık ifadeler kullanabilir, yanlış anlaşılmalara yol açabilirsiniz. Bunları ciddiye almamayı öğrenin.

 

Kaynaklar:
Travelettes
Hecktic Travels
Huffington Post

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!