Başarıya ulaşmak için asla pes etmeyenlerden öğrenmeniz gereken 3 ders

Hayatta karşılaşılan zorluklar ayrımcılık tanımaz. Bitmeyen sınavlarımız, başarılı olamayan iş girişimlerimiz, uğradığımız zorbalıklar, kayıplarımız… Peki irili ufaklı taşlarla dolu bu zorlu yolda, yılmadan yürümeyi başarabilmek bize ne gibi özellikler kazandırıyor? Hedeflerine ulaşabilen liderler bize bu konuda nasıl ilham verebilir? Bu yazımız, tam da mücadelenin ve azmin gücüne inananlara.

Bethany Hamilton

Hayatta sizi heyecanlandıran, tutkuyla bağlandığınız bir amacınızın olması zorlu şeylerin üstesinden gelmenizi kolaylaştırır. 

26 yaşındaki Hawaiili sörfçü Bethany Hamilton hayata kafa tutanlardan. Çocukken sörf yapmaya başlayan Hamilton, 13 yaşında bir köpekbalığı saldırısında kolunu kaybediyor. Yaşanan bu olayı hayatında bir engel olarak görmeyen Hamilton, olaydan bir ay sonra tekrar sörf tahtasının üzerinde çıkıyor ve iki yıl sonra, Explorer Women’s Division of the NSSA National Championships’te ilk sırada yerini alıyor.

Mücadelesini, “Sörf yapmaya ilk geri döndüğümde, sürekli köpekbalıklarını düşünüyordum.  Yaşadığım saldırı çok nadir karşılaşılacak bir durumdu. Bu korkuyla başa çıkmak için, suya girip dalgaları yakalamaya odaklandım. “Başıma ya şu gelirse” düşüncelerini zihnimden çıkarıp attım. Bazı günler suya girip, sonra dayanamayıp ağlayarak çıkardım. Ama yılmadım.” şeklinde ifade ediyor.

Bill Gates

Mücadeleci insanlar, her zorlayıcı durumu bir ders, bir fırsat olarak görürler. Kafalarındaki negatif konuşmaları bir kenara bırakıp sorunun neden kaynaklı olduğunu anlamaya çalışırlar. Sorunun onları kontrol etmesine izin vermeden, olayları nasıl yöneteceklerinin ve  sorunun çözümünde onlara yol gösterecek stratejilerin farkındadırlar.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, gençliğinden bu yana ne zaman bir sorunla karşılaşsa kendisine şu soruları soruyor: Bu problemi öncesinde kim en iyi şekilde çözdü ve bu çözümlerden neler öğrenebiliriz?  Bill Gates’in yaklaşımı direkt bir sorunun çözümüne atlamaktansa, zorluklara nasıl yaklaşılması gerektiği ile ilgili. Bir problem karşısındaki doğal tepkisi hemen çözüme girişmekten ziyade, bu problemin kaynağını öğrenmek ve geçmiş çözümlerden yararlanarak daha yararlı ve uzun süreli sonuçlar üretebilmek. 

Arianna Huffington

60 yaşında dünyanın en etkili yeni medya yayınlarından sorumlu, Huffington Post’un kurucusu, gazeteci yazar Arianna Huffington, yeni bir medya platformu kurma fikrini çevresindekilerle paylaştığında, ailesi de dahil olmak üzere çoğu kişi onun başarısız olacağını düşünerek caydırmaya çalışıyor. Huffington bunun yerine, yatırımcıları kazanmak için bu fikrin üzerine gidip ilk haber-blog yayınlarından birini ortaya çıkarıyor.

Risk almak söz konusu olduğunda girişimcileri de risk almaya teşvik eden Huffington, başarısızlık korkusunu bir kenara bırakmalarını; başarısızlığın, başarının zıttı olmadığını, başarıya giden yolda en büyük adım olduğunu vurguluyor.

Hayat hepimiz için bir yolculuk ve inandığı şeyler için yeri geldiğinde başkalarının olumsuz düşüncelerine kulak tıkayıp risk alabilen, yeri geldiğinde diğerlerinin hatalarından ders alabilen ve tutkularına sıkı sıkı bağlı kalabilen insanlar bu yolculukta kendilerini bulabiliyor.

Fotoğraf: Reuters

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!