Bal ve tarçın: Güçlü bir çare mi, büyük bir efsane mi?

Bal ve tarçın birçok sağlık yararı ile bilinen, iki doğal besindir. Bal, arılar tarafından üretilen tatlı bir sıvıdır. Yüzyıllardır hem gıda hem de ilaç olarak kullanılmıştır. Bugün en çok pişirme işlemlerinde veya içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılır.

Bal ve tarçının kendi başlarına birden fazla sağlık faydası vardır. Bununla birlikte, bazı insanlar ikisini birleştirmenin daha da faydalı olduğunu varsaymaktadır.

Balın faydaları

Sofra şekeri için daha sağlıklı bir alternatif olmasının yanı sıra, balın çeşitli tıbbi kullanımları vardır. Bununla birlikte, her çeşidinin aynı olmadığını not etmek önemlidir. Balın faydalarının çoğu, yüksek kaliteli, filtrelenmemiş balda en çok konsantre olan aktif bileşiklerle ilişkilidir.

İşte balın bilimsel olarak kanıtlanmış bazı faydaları: 

  • Etkili bir öksürük bastırıcı olabilir. Bir çalışma, balın çoğu öksürük şurubunun aktif maddesi olan dekstrometorfandan gece öksürüklerini bastırmada daha etkili olduğunu göstermiştir.
  • Bal ayrıca bir uyku hapı, hafıza güçlendirici, doğal afrodizyak, maya enfeksiyonları için tedavi ve dişlerdeki plakayı azaltmanın doğal bir yolu olarak kabul edilir.

Tarçının faydaları

Tarçın ise, tarçın ağacının kabuğundan gelen bir baharattır. İnsanlar, tarçın çubukları olarak bilinen bir şeye dönüşen kabuğunu hasat eder ve kuruturlar. Tarçın bütün çubuklar olarak, toz haline getirilmiş veya bir ekstrakt olarak satın alınabilir.

Tarçın, pişirmede ve lezzetlendirmede popüler bir baharattır. Tarçının sağlık yararları, uçucu yağındaki aktif bileşiklerle bağlantılıdır.

  • En yararlı olduğu bilinen tarçın bileşiği sinnamaldehittir ve tarçına baharatlı lezzetini ve aromasını veren maddedir.
  • Tarçın aynı zamanda bir antioksidan güç merkezidir. Diğer baharatlarla karşılaştırıldığında, tarçın antioksidan içeriği için en üst sırada yer alır.
  • Diyabetin yönetilmesine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Tarçının kan şekerini düşürmesinin bir yolu insülin duyarlılığını arttırmaktır. Tarçın, hücreleri insülin hormonuna daha duyarlı hale getirir ve şekerin kandan hücrelere taşınmasına yardımcı olur.
  • Enflamasyonu azaltabilir. Uzun süreli enflamasyon kronik hastalık riskini artırır.
  • Nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan birkaç çalışma, tarçının Parkinson ve Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ancak bu sonuçlar insan çalışmalarında doğrulanmalıdır.
  • Kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir. Birkaç çalışmada tarçının kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
  • Ayrıca tarçının dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, irritabl bağırsak sendromu (IBS), adet öncesi sendrom (PMS), polikistik over sendromu (PKOS) ve gıda zehirlenmesi için doğal bir tedavi olabileceğine dair de görüşler bulunmaktadır.

Araştırmalar bal ve tarçının sağlık yararlarının benzer olduğunu göstermiştir. Hem bal, hem de tarçın, sağlığınız için birçok faydası olan mükemmel antioksidan kaynaklarıdır. Antioksidanlar, hücrelerinize zarar verebilecek serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllerden sizi koruyan maddelerdir.

  • Her iki gıdada bulunan ve kalp için birçok faydası olan polifenol antioksidanları, kalbe kan akışını iyileştirir ve kan pıhtılarını önler, kalp krizi ve inme riskinizi azaltır.
  • Bal ve tarçın çayınızı tatlandırmak için sofra şekerinden nispeten daha sağlıklı olabilir. Bununla birlikte, bal hala karbonhidrat bakımından zengindir, bu nedenle diyabeti, insülin direnci olan kişiler ılımlı bir şekilde tüketmelidir.
  • Bal ve tarçın güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir. Soğuk algınlığını iyileştirir.
  • Bal ve tarçın iltihabı azaltır. Artrit ağrısını hafifletir.
  • Sindirim problemlerini yatıştırır. Balın midenizi kaplayabileceğine ve her iki bileşenin de bağırsaktaki bakteriyel enfeksiyonlarla savaşacağına dair çalışma görüşleri vardır.

İlginizi çekebilir: B12 vitamini nedir, eksikliğinin belirtileri ve etkileri nelerdir?

Diyetisyen Müge Bozok Diyetisyen
2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde ... Devam