Aşk üzerine: Ya özlediğiniz şey kişiler değil de hislerse?

Aşk romantik bir duygu salatası değil, basit bir matematik testidir. Kusura bakmayın sevgili romantikler, isterseniz okumamayı tercih edin, şimdiden uyarıyorum…

Aşk dedikleri şey bir filtreleme sistemidir.

İlk filtre görseldir.

Karşı cinsten birini gördüğünüzde ‘check list’ devreye girer: Eni boyu, orası burası, her bir yeri süzülür, incelenir. Eğitim seviyesi, gelir seviyesi, yetiştirilme şekli gibi unsurlar gözlemlenir. Check list olumsuz bir sinyal verene kadar devam edilir. Eğer olumsuz bir sinyal gelmediyse, ilk etap görsellik ve başarı ile sonuçlandı demektir. İkinci etaba geçilir…

Aşk üzerine: Ya özlediğiniz şey kişiler değil de hislerse?

İkinci etap kulağa hitap eder. İlgi odağı ile konuşma, diyalog başlar. Ses tonu, konuşma hızı, enerjisi… Mesela çok cırt bir ses tonu varsa direkt ‘out’. Ters bir şey yoksa bu etap da başarı ile sonuçlandı demektir.

Üçüncü etap, -ki bazen bu atlanabiliyor- entelektüel etaptır. Burada kişinin ne kadar zeki olduğunu, eğitim seviyesini, bize hitap edip etmediğini, kendini nasıl anlattığını, güncelliğini, bildiği lisanları falan öğrenir check list’imize aynen devam ederiz. 

Son check list ise ten uyumu… Elimi tuttu, elektrik var mı? Öpüştük, nasıldı? Okşadı, sevişti, tüm bunlar son etabı kapsıyor. Ten uyumu da varsa işte o zaman check list tamamlandı. Aşık olabilirsiniz!

“You only know you love her when you let her know.”

Şarkıyı biliyorsunuz, Passenger’ın güncel bir parçası. Güzel müzik, ama sözlerine katılmıyorum. Burada aşk ile alışkanlık karıştırılıyor.  Çoğu zaman yapılan bir hata bu. Uzun süre birisiyle beraber olduğunuzda alışkanlıklar oluşuyor. Sonra da o kişi hayatınızdan çıktığında onu özlüyorsunuz ve aşık olduğunuzu sanıyorsunuz. Ancak özlenen o değil, onunla beraber yaptıklarınızdan dolayı hissettikleriniz. Özlenen hislerdir, kişiler değil. O hisleri başkası vermeye başladığında “Arrivederci Roma,” “Bye Bye Blue Bird,” “Next” der geçersiniz.  

Aşk üzerine: Ya özlediğiniz şey kişiler değil de hislerse?

Romantiklerden özür dilerim, ancak aşk denilen şey bir ergenlik hormon bozuntusundan başka bir şey değil. 

Ergenler eğlensin, diğerleri uyansın. Üzgünüm.

 

İlginizi çekebilir: Emeklilik ve çalışmak üzerine: Tüketmek için mi üretmek için mi dünyadayız?

Metin Levi
Metin Levi, University of Michigan'da Endüstri Mühendisliğini bitirdikten sonra aile şirketinde çalışmaya başladı. Yenilik ve yaratıcılık prensibini göz önünde bulundurarak birçok yeni işe girişti. ... Devam