Aşk hormonu oksitosin hakkında bilmeniz gereken 11 ilginç bilgi

Üreme, doğum ve emzirmeyle ilgili bir hormon ve nörotransmitter olan oksitosin, ayrıca empati, güven, cinsel aktivite ve ilişki güçlendirmeyle de ilişkilendirilir. Oksitosin seviyeleri, sarılma ve orgazmla birlikte yükseldiği için “aşk hormonu” olarak da bilinir. Aşk hormonu oksitosin; stres, anksiyete ve bağırsak problemleri gibi birçok durumla ilgili olarak fayda sağlar. Bu hormon, beyinde hipotalamusta sentez edilir ve arka hipofizden salınır. Bu ilgi çekici hormonla ilgili bilmeniz gereken başka şeyler de var…

Oksitosin seviyeleri, sarılma ve orgazmla birlikte yükseldiği için “aşk hormonu” olarak da bilinir.

1. Oksitosin özellikle orgazm sırasında hem kadınlarda hem de erkeklerde salgılanır ve çiftlerin duygusal bağlarını ve ilişkilerini güçlendirici rol oynar. Adı üstünde aşk hormonu olduğu için, afrodizyak etkilere de sahiptir. Bazı insanlarda cinsel uyarılmayı artırabilir.

2. Bizi daha dışa dönük ve sosyal yapmaya yardım eden bu hormon, güven, cömertlik, fedakarlık ve açıklık gibi pozitif kişilik özelliklerini de güçlendirir. Uzmanlar oksitosinin optimizm ile öz saygıyı da yükseltiğini keşfetmiştir. Araştırmalar, oksitosin sayesinde utangaçlık ve ruh hali bozuklukları gibi konularda da iyileşme sağlanabileceğini göstermektedir.

3. Oksitosin korkuyu azaltmaya da yardımcı olur. Bonn Üniversitesi’nden araştırmacılar, oksitosinin beynin korku bölümünü kısıtladığını keşfetti. Bu yüzden gelecekte özellikle anksiyetenin tedavisi açısından olumlu katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

4. Oksitosinin vücutta birden fazla fonksiyonu bulunur. Bu hormon yüksek tansiyondan, kalp rahatsızlıklarına şizofreniden otizme kadar iyileştirici ve tedavi edici etki yapar.

5. Oksitosin anneye doğum yaparken ve süt üretiminde yardımcı olur. Çünkü süt üreten hormon prolaktin, üretimi için oksitosine bağlıdır. Bu iki hormonun seviyeleri emzirme dönemi süresince önem taşır.

6. Oksitosin yaralanmalarda kilit rol oynayarak iyileşmelerine de yardımcı olur.

Bu hormon, beyinde hipotalamusta sentez edilir ve arka hipofizden salınır.

7. Oksitosinin alkolün etkileriyle benzer etkilere sahip olduğu görülmüştür. Buna göre, oksitosin de tıpkı alkol gibi saldırganlığı tetikleyebilir.

8. Sindirim sistemimizdeki oksitosin reseptörleri, sindirim aracılığıyla bizi destekler. Büyük bir yemekten sonra kendimizi hem mutlu hem de uykulu hissetmemizin sebebi de budur. Çünkü oksitosin bedenimizin daha fazla besin maddesi alabilmesi için bizi rahatlamış hissettirir.

9. Sevdiğimiz birine sarıldığımızda hücrelerimiz oksitosin üretmeye başlar. Bu yüzden sarılmak iyi hissettirir ve oksitosinin bir diğer adı da “sarılma hormonu”dur. Oksitosin tenin tene değmesiyle daha fazla salgılanır bu yüzden masaj gibi uygulamalar da oksitosin üretimini artırır.

10. Oksitosin, iş görüşmesi ya da önemli bir sınavın olduğu zamanlarda ihtiyacımız olan cesareti sağlar. Bu yüzden böyle anlarda sevdiğimiz kişi tarafından kucaklanmak çok pozitif etki yapar.

11. Beyinde stresten uzak koşullarda salgılanan oksitosin doğal olarak uykuyu da destekler.

 

İlginizi çekebilir: 

14 Şubat Sevgililer Günü: Aşkın bilimsel halleri… 

Aşık olduğunuzda vücudunuzda neler oluyor?

 

Kaynak:
Live Science
Mental Floss
Forbes
Lis25

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!