Aldığımız geri bildirimler mutluluğumuz üzerinde nasıl bir etki yaratıyor?

Mutlu olmak, bireyin yaşamı boyunca peşini bırakmak istemeyeceği en büyük hedeflerden biri. Öyle ki; yaşamda edinilen diğer tüm hedefler de nihai noktada mutlulukla ilgili. Ancak herkes tarafından paylaşılan bu hedefin ortak bir tanımı yok. Ve mutluluğun tanımı herkes için nasıl farklıysa, ona ulaşmak için izlenebilecek yöntemlerin sayısı da bir o kadar fazla.

Geri bildirimin hayatımız üzerindeki etkilerini araştıran bilim insanı Sheila Heen, bunun mutluluk üzerinde de bir etkisi olduğunu düşünüyor. Heen’e göre; geri bildirimleri algılama ve yanıtlama şeklimiz, stres seviyemizle doğrudan bağlantılı. Heen, bu konuda 3 değişken olduğunu belirtiyor. Bu değişkenler bizim kendi mutluluk temelimiz, yaşadığımız salıncak etkisi ve mutluluk temeline geri dönme süremiz.

Aldığımız geribildirimler, kendimizi nasıl hissettiğimizle doğrudan bağlantılı.
Mutluluk temeli

Mutluluk temeli, hayatımızda diğer olaylar olmadan bizim kendi başımıza ne kadar mutlu olduğumuzu ifade ediyor. Heen, 1’den 10’a kadar bir ölçekte değerlendirdiğimizde, 9’uncu seviyede yaşayan insanların mutlu olduğunu söylüyor. Bu insanlar için bir fincan kahveden iş yerinde aldıkları terfiye pek çok şey bir mutluluk nedeni. Bu noktada piyango kazananların üzerinde yapılan bir araştırmaya da değinen Heen, bu insanların büyük ikramiyeyi kazanmalarının üzerinden 1 yıl geçtiğinde, ikramiyeden önce ne kadar mutlu ya da mutsuzlarsa yaklaşık olarak yine aynı şekilde mutlu veya mutsuz olduklarını anlatıyor. Sonuçlar oldukça şaşırtıcı olsa da, mutluluğun pek çok zaman bir tercih meselesi olduğu savını da doğruluyor.

Bireyin sahip olduğu mutluluk temelinin geri bildirim ile bağlantısı ise şu şekilde: Eğer düşük seviyede bir temele sahipseniz, aldığınız olumlu geri bildirimleri de duymama olasılığınız çok yüksek.

İlginizi çekebilir: Nasıl bir hayat yaşamak istediğini düşün; verdiğin cevabı yaşamaya ne dersin?

Salıncak etkisi

İkinci değişkenimiz salıncak etkisi. Burada anlatılan şey, aldığımız geri bildirimlerin bizi kendi mutluluk temelimizden ne kadar uzağa ittiği… Çünkü aynı geri bildirim bir kişi için yıkıcı olabilirken, diğeri için sadece sinir bozucu olabilir.

Geri dönme süresi

Geri dönme süresi ise olumlu ya da olumsuz bir geri bildirim aldığınızda tekrar kendi mutluluk temelinize dönmenizin ne kadar zaman aldığını anlatıyor. Bir başka ifadeyle mutluluk temelimizin aldığımız geri bildirimlerden ne ölçüde etkileneceğimize karar vermesi. Burada önemli olan olumlu bir hissi ne kadar devam ettirebildiğiniz ve olumsuz bir histen ne kadar sürede kurtulabildiğiniz.

Heen, bu noktada bir başka önemli etkenin de altını çiziyor: hassasiyet. Bazı insanlar son derece hassasken, diğerleri hiç hassas olmayabiliyor. Ve bu durum yukarıdaki 3 farklı değişkenden de ne kadar etkileneceğimizi belirliyor.

Sheila Heen’den geri bildirimin mutluluk üzerindeki etkisiyle ilgili daha fazla şey öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

The Psychology of Happiness and Feedback

 

İlginizi çekebilir: Sabah kuşu olmayanlara gelsin: Güne mutlu başlamanın 20 yolu

Kaynak:
bigthink

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!