Ağlamanın insan üzerindeki rahatlatıcı etkisi

İnsanlar psikologlara gittiği zaman öncelikli olarak çocukluğunda onlara acı veren olayları paylaşırlar. Bu sanki bedenden kurtulmuş ruha benzer, çünkü  hikaye ve hikayenin etkileri uyuşmazlık gösterir.

Danışanlar bu olaylarla yüzleştirildiğinde, omuz silkerek nasıl büyüdüklerini anlatırlar. Bu noktada kişilerin zayıflıklarını, utanç içinde olmalarını ve üzüntü, acı ve hayal kırıklığı karşısında hiçbir şey yapamadıklarını görmek yürek parçalayıcıdır. Tüm hayatlarını ortaya dökerler. Bu olayın sonucunda üzüntüden dolayı ağladıkları bile görülmüştür.

Her ne kadar ‘Erkekler ağlamaz’ dense de araştırmalar ağlamanın vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olduğunu söylemektedir.

İlgili yazı: Ağlama sebebiniz gözyaşlarınızın yapısını belirliyor olabilir mi?

ağlayan kız psikolog
Yapılan araştırmalar, ağlamanın vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olduğunu söylüyor.

Psikolojik perspektifte, insanlar stres olduklarında Adrenokortikotropik hormonu (ACTH) artış gösterir. Bu zamanla daha çok stresi tetikler ve bir şekilde bu stresin boşaltılması gerekmektedir.

Florida’daki Tampa General Hospital’da Nöropsikiyatrist olan Dr Jodi DeLuca bu konuda şunları söylüyor: ‘Ağladığınız zaman bu durum bir sıkıntıyı adres gösterdiğinizin belirtisidir.’ Bu sağlıklı olarak gözyaşı formunda da ortaya çıkabilir ya da bastırılmanın etkisiyle Somatoform bozukluğu gibi fiziksel bir semptom olarak da. (Örnek: Psikolojik sıkıntıların bedene yansıması hastalığı). Somatoform bozukluğu, stoik felsefenin (acıya da zevke de kayıtsiz, her türlü tutkudan uzak ve hatta apatik) kabul gördüğü Asyalı aileler arasında yaygındır.

Semptomlar farklı organlarda görülse de şaşırtıcı bir şekilde fiziksel bir nedeni yoktur.

Hasta tüm bu rahatsızlıklardan şikayet edebilir:

  • Şiddetli ağrı
  • Kas ağrıları
  • Nörolojik problemler
  • Sindirim sistemi ile ilgili şikayetler
  • Cinsel semptomlar/problemler

Dahası bu bastırılma duygusu bağımlılığa ve akıl sağlığında ciddi problemlere neden olabilir. Bunlar arasında:

  • Yeme bozukluğu
  • Alkolizm
  • Uyuşturucu bağımlılığı
  • Depresyon
  • Anksiyete

Danışanlar psikologlara gidip orada yargılanmadıklarını ve utandırılmadıklarını görünce kendi duygularına karşı daha güvenilir yaklaşıyorlar. Bir kere kişi bu duygulara erişmeye ve duyguların derinlemesine işlenmesine izin verince geçmişteki gizemli davranışlarıyla ilgili daha fazla içgörü kazanıyor ve eski davranışları daha anlamlı hale geliyor.

Kaynak:

psychologytoday.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!