4 Şubat Dünya Kanser Günü: Panik olmayın, ihmal de etmeyin!

Kanser çağımızın en yaygın ve en önemli sağlık sorunlarından biri. Ne var ki, erken teşhise yönelik bilinçlenme ve erken teşhis testlerinin sürekli gelişiyor olması, kansere karşı savaşta umut veren gelişmeler.

Kanser riski taşımanız, genetik yatkınlık, aile öyküsü ve yaşam alışkanlıkları gibi faktörlere dayalı; dolayısıyla risk faktörü taşıyorsanız, düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmanız oldukça önemli. Erken teşhis ve doğru tedavi ile pek çok kanser türü başarıyla tedavi edilebiliyor. Erken teşhis ve uygun tedavilerle, erken dönemdeki hastalıklar %80-90 oranında iyileşirken; ileri dönem hastalıklarda iyileşme oranı %40-50’lerde kalıyor…

kanserin belirtileri, saglikli yasam (4)

Peki kanserin belirtileri, kanser tedavisi konusundaki gelişmeler neler?

Erken teşhis, kanser tedavisinde en önemli adımlardan biri olurken; eğer risk faktörü taşıyorsanız vücudunuzdaki değişimleri fark edip takip etmeniz çok önemli.

Sessizce vücutta yayılabilen kanser, siz farkında olmadan belirti verebilir. Bu nedenle kanserin belirti vermesini beklemeden düzenli kontrolleri aksatmamak gerekiyor. İşte kanserin bazı belirtileri:

  • Bağırsak ve mesane alışkanlıklarında değişme
  • İyileşmeyen yara
  • Olağandışı kanama
  • Göğüste veya herhangi bir yerde yumru
  • Yutkunmada zorlanma
  • Siğilde veya bende fark edilebilir değişiklikler
  • Sürekli öksürük veya ses kısıklığı
kanserin belirtileri, saglikli yasam (3)
Kanserde iyileşme oranları artıyor

Yukarıda saydığımız belirtiler kanser dışındaki başka rahatsızlıklar nedeniyle de gelişebilir. Şikayetleriniz kanser nedenli olsa da; ne kadar erken teşhis koyulur ve tedaviye başlanırsa, tedavi başarısı da o düzeyde artar.

Kanser taramalarının daha fazla yapılması ve teknolojinin ilerlemesi, kanser bulgusunun görülme oranlarını arttırıyor olsa da; hareketsiz yaşam, çevre kirliliği, stres, işlenmiş gıdaların tüketilmesi ve obezite gibi nedenler de kanser oranını arttıran sebepler arasında. Ne var ki, tedavilerdeki ilerlemeler ve erken teşhis, iyileşme oranları da artış gösteriyor. Kanser, geçmişte ‘amansız hastalık’ olarak adlandırılıyordu, ancak tıpta ve teknolojide hızlı gelişmeler sayesinde bugün tedavisi mümkün. Birkaç yıl içinde bambaşka tanı ve tedavi yöntemlerinin de karşımıza çıkacağı kuşkusuz…

Kanserde yeni tedavi yöntemleri

2030 yılında kanserin 27 milyon kişinin daha kapısını çalması beklenirken; erken teşhis ve tedavi konularındaki ilerlemeler iyileşme oranlarını arttırıyor. Teknolojideki gelişmelerle tümör hücrelerinin özellikleri daha iyi anlaşılırken, kişiye ve tümöre özel olarak planlanan hedefe yönelik tedavilerle kanserli hücreler uzun süreli tedavilerle kontrol altında tutuluyor; dolayısıyla yaşam süresinin uzaması sağlanıyor. Kanser hücrelerinin taşıdığı fakat normal hücrelerde bulunmayan hedefler belirlenerek etkinliği yüksek, yan etkisi az, bu nedenle de daha konforlu olan biyolojik tedaviler kanser tedavisindeki en önemli gelişmeler olarak gözleniyor.

Kişiselleştirilmiş kanser tedavisi, kişinin ve tümörün genetik özelliklerine göre tedavi seçiminin belirlenmesi anlamına geliyor. Bu yöntem ile kanserli hücreler uzun süreli tedavilerle kontrol altında tutulurken, yan etkisinin az olması sayesinde kişi daha konforlu ve uzun bir yaşam sürüyor. Hedefe yönelik tedavilerde kullanılan ilaçların çoğu saç dökülmesine neden olmazken; kan değerlerinde düşme ve bağışıklığın baskılanmasının da önüne geçilebiliyor.

İmmünoterapide ise hastanın kendi savunma sistemlerinin yeniden aktive olmasını sağlayarak hastalıkla mücadele etmesine yardımcı olmak hedefleniyor. İmmünololojik yaklaşım uzun süren klinik yarar sağlayabiliyor.

kanserin belirtileri, saglikli yasam (1)

Kansere yakalanmak istemiyorsanız neler yapmalısınız?

Her yıl dünyada 14 milyon kişiye kanser tanısı koyulurken, ülkemizde de yaklaşık 150 bin kanser vakası görülüyor. Peki kanserden korunmak için neler yapabilirsiniz?

  • Dengeli ve doğal gıdalarla beslenin.
  • Sebze ve meyve tüketin.
  • İşlenmiş yiyeceklerden kaçının.
  • Yiyecekleri direkt ateşte pişirmeyin.
  • İdeal kilonuzu koruyun.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Alkol ve sigaradan uzak durun.
  • Gazlı içecek tüketmeyin.

Kanserin belirtileri, kanserden korunma yöntemleri, kanser türleri ile ilgili detaylı bilgi almak ve “kanser risk testi”ni yapmak için www.erkenteshis.com’u ziyaret edin.

erkenteshis.com - kanser risk testi (1)

Sağlıklı günler dileriz.

Acıbadem Sağlık Grubu
İlk hastanesi 1991 yılında kurulan Acıbadem Sağlık Grubu, bugün bünyesindeki 21 hastane ve 17 tıp merkezinde yaklaşık 17.000 çalışanıyla sağlık hizmeti veriyor. Sağlık alanında ... Devam