21 gün efsanesi: Yeni bir alışkanlık kazanmak ne kadar sürer?

“Bir alışkanlık için 21 gün gerekir” düşüncesi nereden geliyor? 1950’li yıllarda plastik cerrah Maxwell Maltz, hastalarında bir örüntü keşfeder; burnuna estetik ameliyat yaptıran hastalarının “yeni burun ve yüzlerine” alışmalarının 21 gün sürdüğünü gözlemlemiştir. Bunu fark edince “yeni bir alışkanlık kazanmak ne kadar sürer?” sorusuna yönelir ve yeni bir alışkanlık kazanmak için 21 gün gerektiğine dair teorisini “Mutluluk Bir Alışkanlıktır” adlı kitabında okuyucusuyla buluşturur. Peki gerçekten bir alışkanlık kazanmamız için sadece 21 güne mi ihtiyacımız var?

“21 gün” efsanesinin neden yayıldığını anlamak zor değil. Alışkanlık kazanmak için yeterli bir zaman dilimi. Zaman çerçevesi ilham verecek kadar kısa, ancak inanılır olacak kadar da uzun. Ve kim sadece üç hafta içinde hayatını değiştirme fikrine sıcak bakmaz ki?

Phillippa Lally, University College London’da bir sağlık psikolojisi araştırmacısıdır. Avrupa Sosyal Psikoloji Dergisi‘nde yayımlanan bir çalışmada Lally ve araştırma ekibi, bir alışkanlığın oluşmasının ne kadar sürdüğünü belirlemeye karar verir.

Çalışma, 12 haftalık bir süreçte 96 kişinin alışkanlıklarını incelemiştir. Her grup insan 12 hafta boyunca yeni bir alışkanlık seçer. Bazı insanlar “öğle yemeğinde bir şişe su içmek” gibi basit alışkanlıklar seçer, diğerleri “akşam yemeğinden önce 15 dakika koşmak” gibi daha zor işleri seçer. 12 haftanın sonunda, araştırmacılar ne kadar sürdüğünü belirlemek için verileri analiz ettiğinde ortalama olarak yeni bir davranışın hayatımıza düzenli olarak girmesinin 2 aydan uzun sürdüğü görülmüştür. Deneye göre tam olarak 66 gün. Tabii ki bir deney sonucuna göre genelleme yapılması doğru olmasa da, yeni alışkanlık edinme ortalamasının, zorluğuna ve kişiliğimize bağlı olarak 20 ila 254 gün arasında değişkenlik gösterdiği kanıtlanmıştır.

Başka bir deyişle, beklentilerinizi uygun bir şekilde belirlemek istiyorsanız, gerçek şu ki, yaşamınıza yeni bir davranış eklemek için 21 gün değil, iki aydan sekiz aya kadar bir süreye ihtiyacınız var.

Benim kişisel önerim, yeni bir alışkanlık kazanmak istiyorsanız öncesinde plan yapın. Aynı bir hedef gibi olsun bu sizin için. Artılarını, eksilerini kafanızda tartın. Bu sayede ulaşmak istediğiniz bitiş çizgisine NEDEN ulaşmak istediğinizi kendinize tekrar hatırlatmış olursunuz ve bu sizi daha çok motive eder. Hayatınızın önemli bir parçası haline getirmek istiyorsanız özellikle kendinize “artılarını” sürekli olarak hatırlatmak çok işinize yarayacaktır.

İlginizi çekebilir: Daha uzun ve mutlu bir ömür: Yaşlılıkta aktif bir sosyal yaşamın faydaları

Psikolog Melisa Darmar Psikolog
İstanbul’da doğdum. Liseyi Koç Lisesi ve üniversiteyi Koç Üniversitesinde Psikoloji alanında tamamladıktan sonra King’s College de Nörobilim ve Psikoloji Masterı yaptım. Aynı zamanda Barselona’da ... Devam