2021 Wellness trendleri: Spor, fitness, egzersiz ve beslenme konularında öne çıkan başlıklar

İyi yaşam denildiğinde akla ilk gelen konular hiç şüphesiz spor ve sağlıklı beslenme. 2020 yılına dair hatırlayacağımız, en çok akıllarda kalacak iyi yaşam alışkanlıklarından biri hiç şüphesiz ‘evde spor’ oldu. Yaşam alışkanlıklarımızın değişmesiyle birlikte yeni formlarda hayatımıza giren spor ve egzersiz rutinleri, spor salonlarının ve stüdyoların evlerimize taşınmasına sebep olurken, online derslere ve evde kullanılabilecek, portatif ve ihtiyaçlara cevap verebilen spor ekipmanlarına duyulan talep de hızlı bir artış gösterdi. Tabii sadece ‘nasıl’ spor yaptığımız değil, ‘neden’ spor yaptığımız da paradigma değişikliğine uğradı. Geçmişte güçlenmek ve daha fit bir görünüme sahip olmak için yaptığımız spor ve egzersizler, artık stresi azaltmak, hem bedenen hem de duygusal olarak daha iyi hissetmek için var! Beslenme konusundaysa hepimizin odağı bir anda bağışıklık sistemine çevrildi. Bağışıklık sistemini destekleyecek beslenme alışkanlıkları, evde yemek pişirmek, süper besinler ve mikro besin öğeleri önümüzdeki dönemin en popüler 2021 wellness trendleri arasındaki yerini korumaya devam edecek gibi görünüyor. Gelin bu trendleri yakından inceleyelim…

Spor, fitness ve egzersiz trendleri

Online egzersiz stüdyoları

Karantina kısıtlamaları nedeniyle spor salonlarının ve stüdyoların kapatılması sonrası pek çok stüdyo ve spor salonu fitnesstan yogaya, pilatesten yürüyüşe tüm derslerini, ücretsiz olarak ya da indirimli fiyatlarla online platformlara taşıdı. 2021 yılında ve sonrasında da evde spor ve egzersizle ilgili online uygulamaların sayısında bir patlama yaşanacağı ön görülüyor.

Youtube, TikTok, Instagram gibi dünyanın her yerinden milyonlarca insanın kullandığı video içerik platformlarının yanı sıra ‘online egzersiz stüdyosu’ olarak adlandırılan mobil uygulamaların sayısında da önemli bir artış yaşanıyor. Online ortama taşınan bu egzersiz stüdyolarında dilediğiniz zaman ve dilediğiniz yerde egzersiz tercihinize, performans seviyenize ve ihtiyaçlarınıza göre hazırlanmış grup derslerine katılabileceğiniz gibi, personal trainer’lardan ya da fitness, yoga ve pilates eğitmenlerinden bire bir ders ve danışmanlık almanız çok daha kolay ve erişilebilir hale gelecek.

Egzersiz rutininin zamandan ve mekandan bağımsız hale gelmesi, öğle aralarında ya da 10-15 dakikalık kısa zaman dilimlerinde de spor yapabilmenize olanak verdiği için yeni dönemde online derslerin ve egzersiz videolarının daha kısa ancak yoğun antrenmanlardan oluşması bekleniyor.

İlginizi çekebilir: Evde uygulayabileceğiniz en etkili egzersiz hareketleri

Açık havada spor ve hareket

Spor salonları ve stüdyolar evlerimize taşınmış olsa da, açık havaya ve doğaya olan özlemimiz yeni dönemde açık hava sporlarını daha fazla tercih etmemize neden olacak. Koşu, yürüyüş, bisiklet gibi açık hava sporlarına duyulan ilginin 2021 itibariyle artış göstermesi bekleniyor. Parklarda, bahçelerde ya da ormanlık alanlarda; sosyal mesafeyi koruyarak düzenlenen açık havada spor etkinliklerini, koşu ve antrenman gruplarını önümüzdeki dönemde daha fazla göreceğiz.

İlginizi çekebilir: Açık havada spor yapmanın faydaları ve egzersiz önerileri

Stüdyo ve spor salonu ekipmanları evlerimizde

Bir zamanların eve koşu bandı ya da kondisyon bisikleti alma trendi yeniden canlanıyor! 2020 yılında karantinanın başlamasıyla birlikte herkesin en çok satın aldığı şeylerin başında mat, ağırlık, fitness bandı, pilates topu gibi egzersiz aletleri yer alıyor. Küçük ekipmanların yanı sıra koşu bantları, kondisyon bisikletleri hatta reformer pilates aletleri bile satın alınmaya ve evlerdeki yerini almaya başladı. Yeni dönemde evde egzersizi kolaylaştırmak adına öne çıkan iki özellik tüm bu spor ekipmanlarının çok daha uygun fiyatlı hale gelmesi ve dijital geliştirmelerle işlevlerinin daha da iyi hale getirilmesi olacak. Akıllı saatinizle konuşabilen, egzersiz rutininizi takip eden ve gelişiminizi ölçümleyen, güncel datanıza uygun egzersiz ve fitness önerileri sunan spor ekipmanlarının önümüzdeki dönemde çok daha erişilebilir hale geleceği öngörülüyor.

İlginizi çekebilir: Evde spor yapmayı zevkli hale getirecek ekipmanlar ve kıyafetler

Zihin ve bedeni aynı anda destekleyebilen egzersizler

Sporda ‘No pain, no gain!’ (acı olmadan kazanım olmaz’) dönemi yerini ‘rahatlamak, tazelenmek ve yenilenmek için spor’ trendine bırakıyor. İçinden geçtiğimiz zorlu dönemde egzersiz yapma amacımız sınırlarımızı zorlamaktan ziyade zihnimizi ve bedenimizi rahatlatmak olarak şekil ve form değiştiriyor. Spor ve egzersizle olan ilişkimizi bambaşka bir boyuta taşıyacak bu dönemde hem zihni hem de bedeni rahatlatan, bedensel olduğu kadar duygusal ihtiyaçlara da cevap veren egzersiz türlerine olan talep artacak gibi görünüyor. Nefes egzersizlerini temeline alan, meditasyona yönelik uygulamalar içeren, hem zihinsel hem de bedensel rahatlamayı destekleyen Yoga pratiklerini önümüzdeki dönemde daha fazla göreceğiz.

İlginizi çekebilir: Vücudunuzla gerçek bir iletişim kurmak için: Yoga

Beslenme ve diyet trendleri

Adaptojenler

Stresin hayatımızın çok daha merkezinde yer aldığı şu dönemde, hepimiz gerginliğimizi azaltmanın, rahatlamanın ve işimize odaklanabilmenin doğal yollarını arıyoruz. Besinlerden, doğal yollarla elde edilip besin takviyesi olarak satılan ginseng gibi takviye gıdalar günlük yaşama daha kolay adapte olmamızı sağladıkları için adaptojen olarak adlandırılıyor ve adaptojenler zaten son yılların popüler wellness trendleri arasındaydı. Morsalkım olarak da adlandırılan ‘ashwagandha’ ya da çeşitli mantar türleri besin maddelerinin içinde en çok kullanılan adaptojenlerin başında geliyor. Önümüzdeki dönemdeyse bu besin takviyeleri bizi bitki çaylarından sıcak çikolata karışımlarına, yüz kremlerinden kahvaltılık gevreklere pek çok sağlıklı yaşam ürününün içinde bekliyor olacak.

‘Neredeyse hazır’ yemek kitleri

Pandemiyle birlikte hem kısıtlamalar sebebiyle restoranların kapatılması hem de çoğu insanın hijyenik olmayacağı düşüncesiyle dışarıdan yemek siparişi vermeyi tercih etmemesi sonucunda evde yemek pişirmek tercihten çok bir ihtiyaç haline geldi. Ancak yemek pişirmek zaman ve efor isteyen bir iş olduğu için çoğumuz mutfaktaki işimizi kolaylaştıracak çözüm arayışları içindeyiz. Önümüzdeki dönemin beslenme trendleri arasında evde yemek pişirmek popülaritesini koruyacak olsa da, yemek pişirmenin kolay yolu olan ‘Meal Prep’, yani malzemeleri önden hazır hale getirmek de artık bizim işimiz olmaktan çıkıyor. Yemek yapmaktan yorulan ve sıkılanlar için gelecek dönemin öne çıkan beslenme trendi ‘neredeyse hazır’ yemek kitleri olacak. Önceden hazırlanmış tüm malzemelerin bir arada bulunduğu bu kitler yardımıyla yemek pişirme sürenizi kısaltmanın yanı sıra hazırlık aşamasında mutfağınızın kirlenmesi derdinden de kurtulmuş olacaksınız.

Mikro besinlerle zenginleştirilmiş maden suları  

Kola, meyve suyu gibi meşrubatların tüketiminde son 5 yıldır gözle görülür bir düşüş söz konusuyken, maden suyu bu meşrubatların yerini alan içecek oldu. Maden sularının içecek endüstrisindeki bu yükselişiyle birlikte üreticiler de daha sağlıklı ve vücut için faydalı formlarda maden suyu üretmeye yöneldi. Önümüzdeki günlerde maden sularının içinde vitaminler, adaptojenler ve probiyotikler görmeye hazır olun.

Fonksiyonel ve vücut için faydalı besin öğelerinin bulunduğu besin takviyelerinin yükselişiyle birlikte enerji yükseltme, bağışıklık güçlendirme, stresi azaltarak rahatlatma gibi spesifik ihtiyaçlara yönelik mikro besin öğelerine olan talep de yükseldi. Mineral yönünden zengin ve vücuda su desteği sağlayacak besin öğelerince zenginleştirilmiş maden sularını, çok yakın bir zamanda market raflarında görebilirsiniz.

PEA ve postbiyotikler

Bu dönemde takviye gıdalar, süper besinler ya da besin takviyesi denildiğinde aklımıza ilk gelen şeyin bağışıklık sistemi olması hiçbirimiz için şaşırtıcı değil. Bu anlamda probiyotikler, vitaminler, mineraller, antioksidanlar gibi besin takviyelerinin yanına yeni dönemde PEA ve postbiyotikler eklenecek. Yakın zamanda adını daha da fazla duyacağımız almitoylethanolamide molekülü, kısaca PEA olarak adlandırılan, vücutta üretilen endojen bir yağ asidi amidi ve soğuk algınlığı, grip, nezle gibi viral enfeksiyonların önlenmesi konusunda son derece etkili olduğu araştırmalarca kanıtlanmış.

Bağışıklık sistemini destekleme konusunda öne çıkan bir başka içerik de postbiyotikler olacak.  Postbiyotikler aslında, bağırsaklarımızda bulunan dost bakteriler olarak adlandırılan probiyotiklerin, besinleri olan prebiyotikleri kullandıktan sonra açığa çıkardıkları atık maddelere verilen isim. Uzmanlar, postbiyotiklerin metabolizma fazlası olmasının yararlı olmadıkları anlamına gelmediğini, aksine bağışıklık sistemine sayısız faydası olduğunu söylüyor. Fermente gıdalar olan kefir, yoğurt, kimçi, turşu gibi gıdalarda bolca bulunan postbiyotikler gelecek dönem wellness dünyasının aranan isimleri arasında olacak.  

2021 yılının öne çıkan spor, egzersiz, fitness ve beslenme trendlerinin yanı sıra 2021 yılı ve sonrasında wellness dünyasında en çok konuşulacak ruh-zihin-beden sağlığı konusunda öne çıkan başlıkları da buradan inceleyebilirsiniz. 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!