2021 ilkbahar sezonunun öne çıkan dekorasyon trendleri

2020 yılının ilk çeyreği tamamlanmadan hayatımıza giren sokağa çıkma yasakları ve “evde kal” çağrıları, hepimiz için ev kavramını değiştirdi, yeniden tanımlamamızı sağladı. Artık ev hepimiz için güvenli alan anlamına geliyor ve evlerimizde daha fazla konfor ve rahatlık ön plana çıkıyor.

Renkler ise doğal ve toprak tonları arasında gidip gelirken, doğayı anımsatan şekiller, yuvarlak hatlar ön plana çıkıyor. Önceleri ev dekorasyonuna pek fazla para harcamazken, birçoğumuz artık bunu önceliklendiriyoruz, evimizde kendimize ufak lüksler yaratıyoruz. Örneğin mum seven ama pahalı mumlar almaktan çekinen biriyseniz, artık daha fazla vakit geçirdiğiniz eviniz için o çok sevdiğiniz kokulu mumlardan bir tane almayı göze alabilirsiniz.

Öte yandan ev kavramını sorgularken çok önemli bir konu daha devreye girdi; birçoğumuz için ev aynı zamanda ofis oldu. Evimizde kendimize çalışma alanı yarattık, daha düzenli olmayı, işle ilgili dokümanları etrafa dağıtmamayı, dağınık bırakmamayı öğrendik. Görüntülü online toplantılar için kendimize uygun bir arka plan yarattık, belki tüm evi olmasa da bir duvarı yeniden boyadık.

Bu arada ev bitkilerini de unutmamak gerek. Hepimiz evlerimizde daha fazla bitki yetiştirir olduk, mevcut bitkilerimize daha iyi bakmaya başladık. Dışarıya çıkamadıkça, dışarıda özlediğimiz şeyleri evlerimize taşıdık.

Aslında tüm bunlar, 2021’in dekorasyon trendlerini belirleyen unsurlar. Peki nedir bu trendler? İşte 2021 ilkbahar/yaz sezonunun öne çıkan dekorasyon trendleri…

1. Bağ evi tarzı

Granny Chic akımının bir uzantısı olan bağ evi tarzı, kırsal hayatın romantik bir yansıması gibi düşünülebilir. Renkleri, desenleri ve farklı dokuları bir arada kullanıldığı büyükanne ve büyükbabalarınızın evlerinde mutlaka bu tarzın örneklerini görebilirsiniz. Kadife kumaş kaplı bir kanepe, zamansız bir berjer, ahşap borulara asılmış uzun perdeler, büyükçe bir ort sehpa ve daha küçük yan sehpalar ve renkli duvar kağıtlarıyla bu tarzı yansıtabilirsiniz. Nostaljik ve konforlu bir dekorasyon istiyorsenler için güzel bir seçim olabilir.

2. Japandi

Japon ve İskandinav tarzının bir harmanı olan Japandi, bağ evi tarzının tam zıttı. Daha yalın şekiller, rattan ve doğal ahşap mobilyalar, seramikler, desensiz düz renkler bu tarzın belli başlı unsurları. Gri ve tonları, beyaz gibi renklerin kullanıldığı, çiçek yerine vazolardaki büyük yapraklı bitkilerin ön planda olduğu Japandi tarzı daha sakin bir ev isteyenlerin tercihi.

3. Toprak tonları

Sakinleştirici toprak tonları, bizi doğaya, doğanın dinginliğine ve sıcaklığına götürür. Birçoğumuzun son bir yılda belki de en çok özlediği şey, doğada olabilmek… Öte yandan toprak tonlarının güçlendirici olduğu ve değişim için bizlere cesaret verdiği söylenir. Yaşanan pandemi nedeniyle hepimiz hayatlarımızda önemli değişiklikler yapmaya, bundan sonra daha cesaretli adımlar atmaya ve kendi içimize dönmeye hevesliyiz.

4. Pantone 2021 yılı renkleri: Sarı ve gri

Uluslararası renk otoritesi Pantone Color Institute 2021 yılının renklerini “Illuminating” sarı ve “Ultimate” gri olarak açıkladı. Kısacası bu yıl trendlerinde yumuşak grileri ve parlak sarıları bir arada göreceğiz. Pantone bu iki rengin birlikteliğini “güçlü ve pozitif bir uyum” olarak tanımlıyor. Gri bir duvarın önündeki sarı bir kanepe güzel bir seçim olabilir.

5. Yuvarlak hatlar

Son zamanda iç mekanlarda yuvarlak hatlar daha çok göze çarpıyor. Özellikle yuvarlak hatlı, kıvrımlı kanepelerin sabah sıcak ve misafirperver bir atmosfer oluşturduğu düşünülüyor. Özellikle 1950’lerin moda kanepeleri, bu yıl yeniden karşımızda.

6. Çevreye duyarlı

Çevreye ve doğaya duyarlılık, her şeyde olduğu gibi dekorasyon trendlerinde de öne çıkıyor. Sürdürülebilir kumaşlar, doğaya saygılı koşullarda üretilen ürünler, dönüştürülebilir malzemeler daha çok evlerimize giriyor. Özellikle duvar ve zeminlerde kullanılan, aksesuar yapılan mantar malzemeler sık sık kullanılıyor. Vintage parçalar da daha çok görülüyor. Birçok kişi artık yeni yerine eski ve zamansız eşyalar satın alıyor.

7. Bitkiler ön planda

Bitkiler her zaman evlerimizin vazgeçilmeziydi ancak bu yıl daha çok ön planda olacaklar. Özellikle kışın az güneşli günleri geride kalırken, evlerde küçüklü büyüklü bitkiler dekorasyonun en önemli parçaları haline geliyor. Küçük bitkilerle koleksiyon yapabilir veya büyük bitkileri evinizin güneş alan bir köşesinde değerlendirebilirsiniz.

8. Esnek mekanlar

Evden çalışma ortamı bir süre daha hayatlarımızda olacak, hatta belki kalıcı hale gelecek gibi görünüyor. Bu da esnek mekanların önemini artırıyor. Hem yemek masası hem çalışma masası olarak kullanılabilen eşyalar, online toplantılarda arka plan olarak kullanılabilecek duvarlar ve işlevsellik ön plana çıkıyor.

İlginizi çekebilir: Baharın enerjisini evinize yansıtacak dekorasyon önerileri

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!