2018 seyahat rehberi: Her ay için farklı bir keşif

Yıl sonuna sayılı günler kaldı, yeni bir yıl kapımızda. Kimileri için yeni yıl, yeni umutlar, temiz beyaz sayfalar, yeni hayaller demek. Kimileri içinse bir önceki günden farksız. Ben ilk kategoriye girenlerdenim. Zamanın başa sarması, bir yaş daha büyümüş ve olgunlaşmış olmamız yeni yıla hep yeni umutlarla başlamamı sağlıyor. Yeni yıl aynı zamanda yeni seyahatler de demek. 2018’de nerelere gideceğinize henüz karar vermediyseniz hemen takvimi açın, tatil günlerini ve izinlerinizi şimdiden planlayın.

Ocak

Ocak ayında gidilecek en güzel yerlerden biri karlarla kaplı Finlandiya, Lapland olacaktır. Bakir bir doğaya sahip Lapland’da eşsiz deneyimler yaşayacağınız birbirinden keyifli turlara katılabilirsiniz. Bunların en eğlencelisi ve mutlaka denemeniz gereken kesinlikle Husky turu. Kızaklarla yaklaşık 4 saat süren turlara katılıp unutulmaz anılar yaşamanız mümkün.

Finlandiya’da Husky turu

Bir diğer önemli aktivite de hiç kuşkusuz herkesin hayatında en az bir kere görmek istediği doğa olayı kuzey ışıkları. Bunun için bölgeyi bilen bir rehber eşliğinde düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Ren geyikleri ile Lapland’i keşfetmek, kar motoruyla bembeyaz karlar içinde dolaşmak da tatilinizi renklendirecek diğer aktivitelerden.

Etkileyici Kuzey ışıkları
Şubat

Kışın yaz sıcağını yaşamak isterseniz gidebileceğiniz en keyifli yerlerden biri Tayland olacaktır. Phuket, Phi Phi gibi tropikal yerlerde denizin keyfini çıkarıp tüm günü kumsalda geçirebilirsiniz. Başkent Bangkok’ta çılgın trafiğe rağmen gece pazarlarını gezip SPA merkezlerinde masaj yaptırarak günün yorgunluğunu atmanız mümkün. Chiang Mai, Chiang Rai gibi tapınakları ile ünlü şehirler size bambaşka deneyimler sunacaktır. Özellikle Chiang Mai yakınlarında bulunan Elephant Nature Park’a bir gününüzü ayırıp zor koşullarda çalıştırılmaktan kurtarılan fillerle vakit geçirmenizi öneririm.

Mart

Hava yolu firmalarının son dönemlerde sıkça kampanya düzenledikleri yerlerden biri olan Malta, Mart ayında baharın gelmesiyle keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlerin başında geliyor. Denize giremeseniz bile başkent Valetta’nın sokaklarındaki renkli cumbalı evlerini keşfedebilir, el yapımı gümüş takı dükkanlarından kendinize ve sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

Malta

Malta’dan görmeden ayrılmamanız gereken yerlerden biri de sessiz şehir Mdina. Labirenti andıran sessiz sokaklarında dolaşırken kendinizi sık sık tarihin geçmiş sayfalarında hissedebilirsiniz.

Nisan

Japonya’ya gidilecek en güzel dönem kesinlikle sakuraların çiçek açtığı Nisan ayının ilk haftaları. Japonya’da gezilecek birçok yer bulunuyor ama ilk kez gidiyorsanız gezinize Tokyo ile başlamalısınız. Tokyo’yu Japonya’nın New York’u gibi düşünebilirsiniz. Gökdelenlerin yoğun olduğu bu şehirde Asakusa tapınağı ve civarındaki hediyelik eşya satan dükkanlar mutlaka görmeniz gereken yerler. Çokça ziyaretçi çeken bir yer olması nedeniyle buraya sabahın erken saatlerinde gitmenizi öneririm. Şehirde en eğlenceli yerse atari salonlarıyla ünlü Akihabara. Burası o kadar ışıklı ve renkli ki Time Square bile yanında sönük kalabilir.

Tokyo yakınlarında yer alan Fuji dağı ise özellikle sakura döneminde sunduğu manzara ile ziyaretçilerin en çok tercih ettiği yerlerden biri.

Japonya

Gezinize devam etmeniz gereken diğer bir rota ise Kyoto. Şehirde o kadar çok tapınak var ki hangisini gezeceğinize karar vermekte zorlanabilirsiniz. Tokyo’nun aksine Kyoto’da tapınaklar, parklar ve doğayla iç içe olacaksınız.

Kyoto
Mayıs

Mevsimlerin kayması nedeniyle baharı Mayıs’ta yaşamaya başladık. 1 Mayıs, 19 Mayıs gibi tatil günleri nedeniyle ülkemizde gidilecek en güzel rotalardan biri Kapadokya oluyor. Tabii bu dönemler ziyaretçilerin yoğun olması nedeniyle rezervasyonları çok önceden planlamanızda fayda var. Kapadokya’da konaklayabileceğiniz alternatifler çok fazla. Bunların en çok tercih edilenleri Museum Hotel ve Kelebek Special Cave Hotel. Özellikle Museum Otel’in manzarası mutlaka görülmeli.

Kapadokya

Kapadokya’da Avanos, Ürgüp, Ortahisar, Uçhisar mutlaka görmeniz gereken en önemli yerlerden. Uçhisar benim en beğendiğim yerlerden biri. Burada yer alan Çiko’nun Yeri güzel bir dinlenme noktası. Gerek manzarası, gerek sahiplerinin misafirperverliği, gerekse eğitimli güvercinlerin uçarken yaptığı gösterilerle keyifli vakit geçirebileceğiniz bir mekan.

Gün batımı için vazgeçilmez adres Kızılvadi. Girişinde uzun araba kuyruklarına yakalanmamak için erkenden gidip yer kapmanız iyi olur. Gün doğumu için 2 alternatif var. Balona binerseniz aynı anda havalanan onlarca balonla kaplanan gökyüzünün yavaş yavaş aydınlanmasını büyük bir heyecan eşliğinde izleyebilirsiniz. Balondan korkarsanız ya da binmişseniz gün doğumu için en güzel yer Aydın Kırağı Tepesi. Eğer Museum Otel’de konaklıyorsanız otelinizden de bu güzel manzarayı izleyebilirsiniz.

Kapadokya’da balon turu
Haziran

Norveç’in doğa harikası fiyordlarını en uzun günlerin yaşandığı yaz aylarında gezmeniz, neredeyse hiç batmayan güneşe şahit olmanız size eşsiz bir deneyim sunacak. Norveç fiyordlarını gezmek için en ideali gezinize Bergen’den başlamanız. Bergen’e direkt uçuş olmadığı için Oslo’dan yapacağınız keyifli bir tren yolculuğu ile buraya ulaşmanız mümkün. Eğer daha kuzeye çıkmak isterseniz Ålesund da fiyord gezisi planlayabileceğiniz şehirlerden biri. Burası küçük bir balıkçı kasabasını andıran oldukça sevimli şehirlerden biri.

Norveç

Eğer uzun bir tatil planlama imkanınız olursa daha da kuzeyde yer alan Lofoten adalarını da gezi planınıza eklemenizi öneririm. Norveç fiyord cenneti olduğu için hangilerini görmeniz gerektiği konusunda kafanız karışabilir. Mutlaka görmeniz gereken Geiranger, Hardanger ve Sogne fiyordları planınızdaki olmazsa olmazlardan. Bir de hayal treni Flåm’i gezinize eklerseniz çok mutlu bir şekilde evinize döneceğinizden eminim.

Mutlaka görmeniz gereken Geiranger, Hardanger ve Sogne fiyordları planınızdaki olmazsa olmazlardan.
Temmuz

Fransa’daki uçsuz bucaksız lavanta tarlalarıyla ünlü Valensole’de lavantaların en yoğun açtığı dönem Temmuz’un ikinci haftalarına denk geliyor. Hava sıcak olsa da zaman zaman yağmur olabiliyor. Bu nedenle bu bölgeye en az 3-4 gün ayırmak yağmursuz, güzel bir havaya denk gelmeniz için şansınızı arttıracaktır. Fotoğraf çekmek için en iyi zaman 18:00 itibariyle başladığı için buraya gün sonunda gelip 2-3 saat ayırmanızı öneririm.

Fransa, lavanta tarlaları

Işık nedeniyle platodaki renkler bu saatlerde göz kamaştırıcı oluyor. Özellikle güneşin batmasıyla birlikte kızıla çalan gökyüzü ve lavantaların sunduğu eşsiz manzara sizi büyülüyor. Bir de bu manzaraya eşlik eden tüm havayı saran lavanta kokusunu hiç unutamayacaksınız.

Ağustos

Yaz tatili için bilinen birçok tatil beldesine yakın olması nedeniyle önereceğim yerlerin başında Sarıgerme geliyor.  Bölge ismini Sarısu deresiyle çayın deniz bağlantısını kapamak için uygulanan germe işleminden almış. Sarıgerme yumuşacık, tamamen kumdan oluşan sahili ve metrelerce yürümenize rağmen boyunuzu geçmeyen sığ sahili ile eşsiz yerlerden biri. Eğer İztuzu plajını görüp beğendiyseniz buraya da bayılacaksınız.

Sarıgerme

Dalaman havaalanına yakınlığı, sualtı dalışları, sörf, yelken, parasailing gibi aktivitelere uygunluğu ve Bodrum, Çeşme gibi popüler tatil beldelerine göre daha sakin olması nedeniyle tercih edebileceğiniz bir tatil beldesi.

Eylül

İtalya’nın Cinque Terre’de yer alan ünlü köylerini keşfetmek için en uygun zamanlardan biri Eylül ayı. Yaz aylarında hem havanın çok sıcak olması, hem de turistlerin yoğunlaşmasıyla gezmek oldukça zor olsa da okulların açılmasıyla birlikte etraf biraz daha sakinleşiyor. Bu birbirinden güzel köyleri gezmeye Monterosso ile başlayacaksanız buranın sahilinin yüzmek için en uygun yer olduğunu paylaşmak isterim. Geniş bir kumsalı ve çok güzel bir denizi var. Monterosso’dan sonra gelen Vernazza görmeye alıştığımız sevimli İtalyan kasabalarından biri.

İtalya

Köyler trenle birbirlerine 2-3 dakika mesafede bulunuyor. Günlük bilet alarak ulaşımı çok rahat sağlayabiliyorsunuz. Eğer yürümek isterseniz köylere manzaranın tadını çıkara çıkara da ulaşmanız mümkün. Tam bir limon cenneti olan Corniglia’da mola verip son derece lezzetli olan limonatasından içmelisiniz. Manarola ve Riomaggiore ise en güzel manzaraya sahip köyler. 

İtalya ve şirin yerleri
Ekim

İsviçre her mevsim tercih edebileceğiniz güzellikte bir ülke olsa da sonbaharda burada görebileceğiniz manzaralar eşsiz güzellikte. Jungfrau bölgesinin en güzel kasabalarından Grindelwald ve yakınlarında yer alan araba girmeyen köyleri Mürren ve Wengen size eşsiz güzellikte manzaralar sunacak yerlerden.

İsviçre

Yine araba girmeyen kasabalardan Zermatt sonbaharın tadını çıkarabileceğiniz keyifli yerlerden biri. Bu kasaba aynı zamanda ünlü bir çikolata markasının ambalajında yer alan dağ Matterhorn’un bulunduğu kasaba. İsviçre’de nereye giderseniz gidin bambaşka bir sonbahar yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Kasım
Dolomit

İtalya’da yer alan Dolomit bölgesi Eylül’de doğa ile baş başa olmak isteyen doğa severler için tam bir cennet. Burada kamp kurabilir, Braies, Misurina gibi gölleri keşfedebileceğiniz trekking gezileri planlayabilirsiniz.

Aralık

Kışın başladığı, yıl sonunun gelmesiyle yeni yıl süslemelerinin şehirleri aydınlattığı, Avrupa’da yavaş yavaş ilk karın görüldüğü Aralık ayında gezilecek en güzel yerler Noel pazarları. Noel pazarlarının en ünlüsü Strasbourg ise bu aya çok yakışacak bir gezi rotası.

Strasbourg

Rotayı biraz daha genişletmek isterseniz Alsace bölgesinin başkenti Colmar ve diğer Alsace köyleriyle gezinizi daha renkli hale getirebilirsiniz. Strasbourg Noel pazarları ile ünlü olduğu için rezervasyonlarınızı erkenden yapmanızda fayda var.

 

İlginizi çekebilir: Sonbahar yerlerini keşfe çıkabileceğiniz en güzel yerler

Banu Okunakul
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinden mezun olup üzerine bir de İTÜ Telekomünikasyon Mühendisliğinde master yaptım. Masterım sırasında tanıştığım kurumsal hayat ile ilişkimiz hala devam ... Devam