2014 yılında mutlaka denemeniz gereken spor trendleri

yogales
Yeni Yılda Denenesi Spor Türleri

Spor kavramı insanların ihtiyaçlarına, spora ayırabilecekleri vakte ve sağlıklı yaşama duydukları ilgiye bağlı olarak her sene farklı trendlerle değişen ve gelişen bir olgu.

Uplifers olarak, 2013 yılını geride bıraktığımız şu günlerde, spora başlamak isteyen ancak ne yapacağına henüz karar verememiş olan okuyucularımız için; 2013 yılının sonlarına doğru öne çıkan spor trendlerini sizler için derledik.

1. Füzyon dersleri

füzyonSporda füzyon terimi Piloxing, Core Füzyon Barre gibi sporları tanımlamak için kullanılıyor. Pilates, boks, zumba gibi farklı disiplinlerden gelen sporları bir araya getirerek vücuttaki bir çok bölgenin aynı anda çalışmasını sağlayan füzyon çalışmaları, bireysel olarak ya da gruplarla çalışmanıza olanak vererek aynı anda çok farklı sporların avantajlarından yararlanmanızı sağlıyor.

Aynı anda farklı kas gruplarını çalıştırarak kısa sürede forma girmenizi sağlayacak olan füzyon dersleri, eğlenceli uygulamalarıyla fitness rutininize yeni bir tempo getirebilir.

Başlangıç için, hali hazırda ilgilendiğin bir spor varsa, bu sporun başka disiplinlerden gelen sporarla kaynaştırılmış olan füzyon hallerini deneyebilirsiniz. Örneğin yoga yapıyorsanız, “Yogalates”i (yoga+pilates) deneyebilirsiniz.

2. Bodyweight antrenmanları

BodyweightÇalışmak için bir sürü para verdiğiniz ve yer kaplayan spor ekipmanlarını unutun! Vücudunuz, kullanabileceğiniz en iyi spor aleti. Vücut ağırlığını kullanarak kasları çalıştırma prensibine dayanan “Bodyweight Training”, son zamanların en popüler spor alışkanlıklarından biri.

Bu egzersizler geçtiğimiz yıllarda evde spor yapanların kullanmış olduğu, fakat son yıllarda spor salonlarında da popüler hale gelmiş olan bir takım hareketlerden oluşuyor. Özellikle personal trainerlarla çalışanların aşina olduğu Bodyweight egzersizleri, artık grup çalışmaları olarak da spor salonlarının programlarında yer alıyor.

Bodyweight Training, vücut ağırlığı kullanılarak yapılan egzersizleri içerdiği için, herhangi bir sakatlanma ya da incinme riskini önlemek amacıyla, başlangıçta bir personal trainerla çalışmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır.

3. Küçük grup personal training

Small groupPersonal Trainer’la çalışanlar, spor yaparken bir profesyonelden yardım almanın ne kadar etkili olduğunu bilirler. Şimdi bu etkili çalışmayı eğlenceli bir grup deneyimiyle birleştirmeye ne dersiniz?

Küçük grup personal training çalışmaları, personal trainerla çalışmayı tercih edenler için deneyimlerini zenginleştirecek aktiviteler içeriyor. 8-10 kişiden oluşan bu gruplarda hem sosyal çevrenizi genişleterek sporu yaşam tarzınız haline getirmek, hem de daha uygun bir fiyata personal trainerla çalışma şansı yakalamak mümkün.

Başlangıç aşamasında spor yaptığını bildiğiniz arkadaşlarınıza küçük bir spor grubu oluşturmayı teklif edin. Bu şekilde hem rekabeti kızıştırarak daha etkili ve verimli spor yapacak, hem de arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zamanı daha kaliteli bir hale getireceksiniz.

4. Dans

zumbaİçinizi kıpır kıpır edecek müzikleri, yüksek enerji gerektiren programı ve durmaksızın devam eden hareketli temposuyla dans çalışmaları, spor yaparken eğlenmeyi sevenlerin bir numaralı tercihlerinden. Özellikle kardiyovasküler çalışmalarda bulunmak isteyenler için dans antrenmanları, oldukça uygun bir seçenek.

Ortalama bir Zumba çalışmasıyla tek bir antrenmanda 300 kalori yakmanız mümkün. Kalori yakımına ek olarak, baleden Hint danslarına, dans çalışmalarının tamamı tüm kas gruplarını çalıştırarak vücudunuzun şekillenmesine katkıda bulunuyor.

Başlangıç aşamasında, kayıtlı olduğunuz spor salonunda uygulanan dans derslerine kaydolmayı deneyebilirsiniz. Çalıştığınız spor salonunda dans dersleri verilmiyorsa; şehrinizde Pure Barre, Zumba ya da Masala Bhangra gibi popüler dans hizmetlerini veren spor salonlarına göz atabilirsiniz.

5. Açık hava sporları

kanoKoşu bantlarından ya da spor salonlarının kalabalık ortamlarından hoşlanmayanların tercihi her zaman açık hava sporları olmuştur. Açık havada spor yapmanın en büyük avantajlarından biri, normal spor salonlarına kıyasla 5 kalori daha fazla yakmanıza olanak veren, temiz hava ve farklı eğimlerdeki arazilerdir.

Ayrıca açık havada spor yapmak gerginliği, stresi ve depresyon belirtilerini azaltır. Bu nedenle profesyonel spor eğitmenleri daima açık havada yapılan spor aktivitelerini daha fazla desteklemektedirler.

Tırmanıştan bisiklete, kanodan küreğe bir çok çeşidi bulunan açık hava sporları; kapalı alanlarda yapılan sporlara göre hem daha fazla eğlenmek hem de daha sağlıklı bir hayat tarzı benimsemek isteyenler için oldukça uygun bir seçenek.

Başlangıç için internetten sizin için uygun olabilecek açık hava sporlarına göz atabilir, daha sonra Facebook’tan bu sporlarla ilgilenen insanlarla ya da gruplarla iletişime geçerek daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Eğer tek başınıza spor yapmaktan hoşlanıyorsanız, bir güvenlik tedbiri olarak telefonunuzu daima yanınızda bulundurmaya dikkat etmelisiniz.

6. Boot-Camp antrenmanları

bootcampAskeri disiplini ve çalışmayı baz alarak hazırlanmış olan boot-camp antrenmanları ülkemizde pek yaygın olmasa da, yurtdışındaki sporseverlerin ve fit bir vücuda sahip olmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu bir seçenek.

Boot-campların bu kadar popüler hale gelmesindeki etmen kuşkusuz sağladığı disiplin ve bunun beraberinde getirdiği antrenmanlara devamlılık ilkesi. Şınav, mekik, barfix gibi klasik askeri eğitimde verilen beden eğitimi hareketlerinin yapıldığı boot-camp çalışmalarında, 1 saatte 600 kalori yakabilmeniz mümkün.

Yurtdışındaki spor salonlarında sunulan programlara dahil olan bu eğitimler için, DVD’lerden ya da online kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

7. Yüksek yoğunluktaki interval antrenmanları

intervalSpor yapmak için yeterince zamanınız yok mu? O zaman kısa sürede etkili sonuçlar sunan yüksek yoğunluktaki interval antrenmanları  tam size göre.

10 dakikalık yoğun çalışma periyodları ve kısa molalardan meydana gelen interval antrenmanları, haftada 3 gün tekrarlanarak yapıldığında normal bir çalışmanın 10 katı daha etkili sonuçlar almanıza olanak veriyor. Daha etkili sonuçların yanında, yüksek yoğunluktaki interval antrenmanları spor yaparken çabuk sıkılanlar için de oldukça etkili.

Yapmakta olduğunuz normal antrenmanların yoğunluğunu arttırıp süresini kısaltarak işe başlayabilirsiniz. Fakat programınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce personal trainerınızdan ya da bir profesyonelden yardım almanızda fayda olacaktır.

8. Sağlıklı yaşam koçları

wellness koçlarıFitness, yalnızca düzenli olarak antrenman yapmak ya da sağlıklı beslenmek değildir. Yaşamınızı daha sağlıklı bir hale getirmek için, sporu yaşam stiliniz haline getirmeniz gerekiyor. Bu nedenle sağlıklı yaşam koçları dünyanın her yerinde ilgi görmeye devam ediyor.

Sağlıklı yaşam koçuyla çalışmak, uzun süreli ve kalıcı sonuçlar elde etmek konusunda oldukça etkili bir yöntem. Sağlıklı yaşam koçuyla çalışarak sizin için hangi çalışma programının uygun olduğunu, hangi besinlerin sağlığınız için daha uygun olduğunu, sağlıklı yaşam için hayatınızda değiştirmeniz gerekenlerin neler olduğunu bire bir tartışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!