Hayatı tatmin edici yaşamak için tavsiyeler

Hayat, inişleri ve çıkışlarıyla her gün yeni şeyler öğreterek devam ediyor. Yaşadığınız hayatın her anından tatmin olabilmek için neler yapmalısınız?

Sahip olduklarınıza odaklanın

Sahip olmadıklarınıza odaklanmak, yanlış yere odaklanmaktır. Olmayan şeylere odaklanmak, sahip olunanların tadını çıkartmayı engeller.

hayat2

Stres faktörlerini oldukları gibi algılayın

Bazen bulunulan an içinde yaşanan olumsuz durumu gerçekçi bir şekilde değerlendiremeyiz ve küçük şeyleri büyük meselelermiş gibi algılayıp büyütürüz. Yapılması gereken şey; sizi üzen, düşündüren ve strese sokan durumun niteliğine ve sizin için gerçekten ne kadar önemli olduğuna dikkat etmenizdir. Stresli durum içindeyken ‘Bu durum benim hayatımı ne şekilde ve ne kadar etkileyebilir?’ diye sormak durumu daha doğru değerlendirmenize yardımcı olur. Karşılaşılan küçük problemler de, büyük bir problemlerle karşılaşmış gibi yaşanırsa bu oldukça yıpratıcı olur.

Eleştirel ve negatif olan kişilerden uzak durun

Beden gıdalardan nasıl besleniyorsa, ruh da çevresindeki kişilerden beslenir. Nasıl zararlı gıda bedene zarar verirse, huzur vermeyen kişiler de ruha zarar verir.
Ruhunuza iyi gelen kişilerle iç içe olmak ruhunuzu beslerken, size huzur vermeyen kişiler ruhunuzu incitir. Birlikte olacağınız kişiler konusunda seçici davranın.

Başkalarını değiştirmeye değil, kendi davranışlarınızı değiştirmeye odaklanın

Hayat kontrol edebileceğiniz ve edemeyeceğiniz şeylerle doludur. Kendi düşünceleriniz ve davranışlarınız dışında, hiçbir şey sizin kontrolünüzde değildir. Çevrenizdeki kişilerin hiçbir davranışını kontrol edemezsiniz. Ancak rahatsız olduğunu şeylere karşı kendi mesafenizi ayarlayarak, ilişkinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.

Kendinize vakit ayırın

Eğitiminize, kariyerinize ve kendinize zaman ayırın. Zaman ayırdığınız her alan, daha güçlü bir hal alacaktır.

hayat3

Kişisel gelişiminize vakit ayırın

Daha donanımlı, daha başarılı ve ruhsal olarak daha güçlü olabilmek için kendinize yatırım yapın. Kendine yatırım yapmak zihinsel olarak; kitap okuyarak, müzik dinleyerek, üretken ve yaratıcı aktivitelerde bulunarak ve terapi alarak mümkündür. Bedensel olarak güçlenmek ise dans, spor, yüzme gibi fiziksel aktiviteler yardımı ile gerçekleşir. Zihinsel ve bedensel olarak güçlü olan kişi, olumsuzluklarla daha iyi ve daha rahat baş eder.

Duygularınızı ifade edin

Duygularınızı ifade etmeniz, karşınızdaki kişinin sizi anlaması için şarttır. Sağlıklı bir şekilde iletişim kurulabilmesi için, duyguların uygun bir şekilde karşınızdakine ifade edilmesi gerekir. Duyguların ifade edilmesi hem karşınızdaki kişinin sizi doğru bir şekilde anlamasını, hem de sizin rahatlamanızı sağlar.

hayat1

Duygusal yatırımınızı yaptığınız kişiler konusunda seçici olun

Sevgi ve değer gördüğünüz ilişkilerde bulunun.

Mükemmeliyetçi olmayın

Hata payına izin verin. Deneyimleyerek öğrenileceğini unutmayın. Olumsuz yaşantıları, tecrübe kabul edin. Geçmişteki hatalar, başarısızlıklar, yanlış alınmış kararlar kendinize kızmanız için sebep değil; bugün neyi daha farklı yapmanız gerektiğini gösteren araçlar olsun.

Mutluluğun tanımını nasıl yaptığınıza dikkat edin

Mutluluk her şeyin her daim yolunda gitmesiyle değil, ufak tefek olumsuzlukları hayatınızı etkileyecek kadar ciddiye almayarak gerçekleşir.

Hayallerinizin ve hedeflerinizin peşinden koşun

Hayallerinize ulaşmak için harekete geçin. Bir hayaliniz, ulaşmak istediğiniz bir şey varsa adım atın. Ona yaklaşacak yollar arayın. Bunu yaparken pes etmeyin. O kadar kolay ulaşılabilecek olsaydı, hayalleriniz olmazdı. Adım atmayı engelleyen şey, kişinin kendine inançsızlığıdır. Bu da, kişinin kendine yaptığı en büyük haksızlıktır.

hayat4

İçinde bulunduğunuz ana odaklanın

Geleceğe dair olumsuz bir şeyin olma olasılığı üzerinde düşünmek ve ‘‘Kendimi en kötü senaryoya hazırlıyorum, böylece olumsuz sona üzülmeyeceğim.’’ şekilde düşünmek, size zihinsel olarak yormaktan başka hiçbir işe yaramaz. Olmamış bir şey üzerinde düşünerek kendinizi yormanızın, sizi koruyan bir tarafı yoktur. Duygular bu şekilde kontrol edilemezler. Bunun yerine bulunduğunuz anla ilgili planlar ve değerlendirmeler yapın. Andaki her şey daha kontrol edilebilirdir.

hayat6

 

Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu Psikolog
Romina Kuyumcuoğlu // Uzman Klinik Psikolog - Haliç Üniversitesi Psikoloji lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Klinik (Uygulamalı) Psikoloji yüksek lisansı yaparak uzmanlık eğitimini tamamladı. ... Devam