Yıl sonu değerlendirmesi: 2017’de bedeninize ne kadar iyi baktınız?

Nedense bende hep bir yılı bitirip diğerine başlarken motivasyon artışı oluyor.  2017’nin son günlerinde gözlemlediğim kadarıyla herkes 2018 için umutlu… Ben yine şu sıralar yıl boyunca sağlıklı beslenip zayıflamış hastaların kontrollerini yaptığımda acayip mutlu oluyorum, koca 1 yılda neleri değiştirdiklerini konuşuyoruz. Peki, siz 2017 için çoğu iş yerinin şimdilerde neredeyse yapıp bitirdiği yıl sonu değerlendirmesi gibi beslenme değerlendirmesi yapacak olsanız kendiniz için yüzde kaç başarı oranı verirdiniz?

2017 için yıl sonu değerlendirmesi gibi beslenme değerlendirmesi yapacak olsanız kendiniz için yüzde kaç başarı oranı verirdiniz?

Kendim için sağlıklı, dengeli, kontrollü ve de başladığım kiloda bitiriyorum diyebilirim. Peki ya siz, kilo aldınız mı ya da bu yıl sizin yılınız oldu mu? Hem dengeli beslendiniz, hem de kilo mu verdiniz? Yıl değerlendirmesini biraz da kendi sağlığımız açısından yapalım, biraz düşünelim diye bu soruları sormak istedim. Çünkü çoğu zaman üzerinde düşünmesek de en değerli varlığımız sağlığımız. Her zaman dediğim gibi bu bedenden başka gidecek yerimiz yok, bu yüzden ona iyi bakmalısınız.

Gelelim 2018’e… 2018’de kendinizden ne bekliyorsunuz? Bu yeni yılda hedefleriniz neler? Şu anki durumunuzu gözlemleyin, 2017’de kilonuzu korumuş olsanız bile sağlık açısından hem beden hem ruhsal anlamda iyi hissediyor musunuz? İyi hissetmiyorsanız hedefiniz daha iyi hissetmek için olması gerekenlere daha çok dikkat etmek olmalı…

Belki de 2017 kilo aldığınız bir yıl olmuştur. Kiloları vermek için başlayalım düşünmeye. 2018’de en kötü ihtimalle ayda 1 kg vererek yılda 12 kg verebilirsiniz. “Damlaya damlaya göl olur” sözünün başka bir versiyonu evet, hiç de az değil aslına bakarsanız. Yavaş yavaş giden kilolar sağlığınıza ne kadar katkıda bulunmuşlardır inanamazsınız.

Belki de 2017 yılına zaten en başından kilolu girmiş, bir de 2017 boyunca kilolar eklemiş de olabilirsiniz. O zaman 2018 hedeflerini sizin için biraz daha büyütebiliriz. Ayda 2 kg vererek yıl sonunda 24 kg vermiş olursunuz.  Vücudunuzdan 1 damacanadan fazlasını çıkartmış olursunuz, az mı, hiç değil.

En önemlisi hareket özgürlüğü kazanacaksınız.

Asıl mevzu bu da değil aslında. Gerçek olan normale gelen kan değerleriniz; kan şekeri, kolesterol, tansiyon… Hepsi eskisinden daha da iyi olacaktır. Özellikle fazla kilo sonucu ortaya çıkan bel, diz ve eklem ağrıları dinecek ve de en önemlisi hareket özgürlüğü kazanacaksınız.

Dünya Sağlık Örgütü ayda 2 ile 4 kg arasında kg vermeyi sağlık açısından uygun buluyor. Yani ben küçük rakamlardan bahsettim ama siz biraz daha dikkat edip egzersizle birleştirirseniz daha fazla kilo verip sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Geçmekte olan 2017 için yapmadığımızı 2018 için yapalım. Mesela muhakkak bedenimize kulak verelim. Eğer bedeninizi dinlemiş olsaydınız o size durumdan hoşnut olup olmadığını muhakkak söylerdi. Uyanamamalarınız, gece uykudan kalkıp yemeleriniz, bel ağrılarınız, yemekten sonra tatlı istekleriniz, sık hastalanmalarınız, cildiniz, bağırsaklarınız ve daha birçoğu ipucu size ipucu verir. İşte bütün bunların farkına bir tek siz varabilirsiniz. Farkına vardığımız bu durumları doktorumuza danışsak hiçbir durum yoksa bile bir adım önden başlamış oluruz. Kendinize şu soruları sorun; en son ne zaman doktora gidip tahlil yaptırdınız? Ara ara tartıya çıkıp kilonuz ne durumda kontrol ediyor musunuz? Su içme konusunda özenli davrandınız mı? Günlük adım sayılarınızı takip ettiniz mi? Ne sıklıkla fast food veya tatlı tükettiniz? Bunlar da size kendinize davranışınız hakkında bilgi verecektir.

Ne sıklıkla fast food veya tatlı tükettiniz?

Ve gelelim yılbaşı gecesine, yılbaşı gecesi danışanlarımda da diyet düşüncesi yok. İlk dikkat edilecek şey sevdiğiniz, özlediğiniz şeyleri yeme şeklinde olsun… Benim prensibim budur; bir şeyi beğenmezsem boşuna devam edip kalorisini almam. Siz tabii sofrada her şeyi seviyorsanız da sofranın cazibesine kapılmayın, lakin akşam abartma niyetiyle bütün gün aç da kalmayın. Bütün gün aç kalmanın hiçbir faydası olmayacaktır. Ana yemekte sevdiğiniz tercihleri yaptıktan sonra yan yemeklerden mümkünse daha sebzeli, yoğurtlu, zeytinyağlı olanları tercih etmelisiniz. Pilav, makarna, börek, sarma hepsini yemek hem hazımsızlık problemi yaratır hem de gece boyunca sizi enerjisiz bırakır. Özellikle sohbet ve eğlence başladıktan sonra ne yediğinizin ve de ne miktarda yediğinizin farkına varamayabilirsiniz. Kendi tabağınızı oluşturmak bu konuda yardımcı olacaktır. Meşrubatlar, alkollü içecekler konusunda da dikkatli olup yeni yılın ilk gününü iyi hatırlamak daha güzel olacaktır. Yeni yılın ilk gününde de güne hafif bir kahvaltı ile başlayıp sebze yemekleri veya çorbalarıyla hafif bitirir ve de araya güzel bir açık hava yürüyüşü eklerseniz yıla en ferah giren siz olabilirsiniz. Sağlıklı, huzurlu, mis gibi bir 2018 olsun!

 

İlginizi çekebilir: Yeni sofrasını az hasarla atlatma sanatı

Dyt. Buket Koçoğlu Diyetisyen
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun oldum. O günden bu güne sofralara olabildiğince dokunmaya çalışıyorum. Beslenmede herkes için aynı doğruların ... Devam