Taşınma stresiyle başa çıkmanın yolları

Sizlerin de farkında olduğu gibi psikoloji bilimi hayata dair her konuyla ilgilenir. Ev taşıma da bu konulardan biridir. Eğer siz de şu sıralar benim gibi ev taşımakla meşgulseniz ve ev taşımaya dair içinizde uyanan hislerle nasıl başa çıkacağınızı bilemiyorsanız bu yazım tam size göre. 

Her ne kadar şehrimizdeki başka bir semte, ya da başka bir şehre, ülkeye taşınıyor olmamızın stres seviyeleri birbirinden farklı olsa da, şehrimizdeki başka bir semte taşınmak da oldukça stresli bir olaydır. Taşınma stresi Abraham Maslow’un yemek, uyku, barınak, su gibi diğer temel unsurların yanı sıra, insanların en üst düzeyde duygusal esenliğe ulaşmak için istikrarlı bir ev ortamına ihtiyaç duyduğunu söyleyen İhtiyaçlar Hiyerarşisi ile açıklanabilir. Evlerimiz bizi dış dünyanın olumsuz etkilerinden koruyan kalelerimizdir. İşte tam da bu nedenden dolayı emniyetli bulduğumuz, alıştığımız bir evi bırakıp, başka bir semtteki bilmediğimiz yeni bir eve geçmek içimizde endişe duygularının uyanmasına neden olabilir. Eski evimizin, semtimizin tanıdık, bilinen dünyasından yeni evimizin ve semtimizin bilinmezliklerle dolu dünyasına adım atmayı korkutucu bulabiliriz. 

Yeni bir şehre, hatta yeni bir semte taşınmak her yaşta streslidir, ancak yapılan bir araştırma, çocuklukta sık yer değiştirmelerin, özellikle daha içe dönük veya nevrotik insanlar arasında, yetişkinlikteki daha az iyi hissetmeyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, 10 yıl boyunca takip edilen 7,108 Amerikalı yetişkinden oluşan bir örneklemde çocukluktaki taşınma sayısı ile iyilik hali arasındaki ilişkiyi test etmişler ve bu sonuca varmışlar (Oishi, & Schimmack, 2010).

  

Peki taşınma stresiyle nasıl başa çıkabiliriz? İşte size bu konu hakkında birkaç önerim:

Rutinlerinize sıkı sıkı sarılın

Rutinlerimiz bize emniyet duygusu verir, değişikliklerle başa çıkmamızda işimize yarar. O halde başka bir eve taşındığımız zaman yapmamız gerekenlerden biri rutinlerimize sıkı sıkı sarılmaktır. Örneğin egzersiz yapmak sabah rutinleriniz arasındaysa bu rutininizi yeni evinizdeki yeni hayatınıza da dahil edin. 

Ruhsal ve fiziksel öz bakımınızı ihmal etmeyin 

Taşınmak insanı hem fiziksel hem de psikolojik olarak yoran bir deneyim. Bu yüzden taşınırken ruhsal ve fiziksel sağlığınıza ekstra özen göstermeye çalışın. İyi beslenin, uyku düzeninize dikkat edin, yoga pratik etmek ya da meditasyon yapmak gibi stres seviyenizi aşağı çekecek aktivitelere gün içinde yer ayırın. 

Taşınmanın stres verici olduğunu kabullenin

Taşınma kişide üzüntü, endişe, gibi birçok duyguya yol açabilir. Ardımızda bırakacağımız evimizdeki anılarımız bir bir gözümüzde canlanabilir. Dahası taşınmaya yönelik duygularımız sürekli değişebilir. Bir gün yeni evimiz için heyecanlanabilir, bir başka gün de eski evimizden ayrılacağımız için üzülebiliriz. Taşınmanın stres verici, birbirinden farklı duyguları tetikleyici bir eylem olduğunu kabullenmek bizi bir nebze olsun rahatlatacaktır. Klişe ama doğru bir laf vardır, değişmeyen tek şey değişimdir. Ev değiştirmek hayat boyunca karşımıza çıkan, çıkacak olan değişimlerden sadece bir tanesidir. 

Size taşınmayı en az stresle atlatacağınız günler diliyorum. Bu arada size bir eğitim haberim var. Zoom üzerinden bire bir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık Öz Sevgi eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail adresine yazabilirsiniz. Psikoloji ile ilgili egzersizler paylaştığım Instagram hesabım ise @ranakutvan.

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Kaynak 
Oishi, S. & Schimmack, U. (2010). Residential Mobility, Well-Being, and Mortality. Journal of personality and social psychology. 98. 980-94. 10.1037/a0019389.

İlginizi çekebilir: Hayatımızdaki ilham dolu anları artırmanın yolları

Psikolog Rana Kutvan Psikolog
İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir ... Devam