Her Pazar kendinize sormanız gereken sorular

Başarıya Ulaşmak İçin Kendinize Soru Sorun!
Başarıya Ulaşmak İçin Kendinize Soru Sorun!

Hayatta yeni süreçlere girdiğimizde, birçoğumuz bu dönemi geçmiş ve gelecek analizi için etkin biçimde kullanır. Başarılar, başarısızlıklar ve yaşanan olaylar belli bir mantık çerçevesinde incelemeye alınarak, yaşanan süreç üzerinde kafa yorulur. Bu kendine bakış ve analiz süreci, hayatta yaşananların belli bir farkındalık bilincinde değerlendirilmesini ve gelecek adına yeni yollar oluşturulmasını sağlar.

Bu süreci etkin biçimde yönetebilmek için her Pazar kendinize sorabileceğiniz, geçmiş ve gelecek analizi yapabileceğiniz belli başlı soruları Marc and Angel’ın kaleminden bir araya getirdik.

  1. Bu hafta ne öğrendim?- Eğer bu soruya cevap vermekte zorlanıyorsanız, bir değişiklik yapma vakti gelmiştir. Kaç yaşında olursanız olun, her hafta yeni bir şey öğrenebilirsiniz. Bilgi sahibi olmanız gereken 50 şey
  2. Son bir hafta içerisinde elde ettiğim en büyük başarı nedir? -Başardığınız şeylerin bilincine varmak, hem sizi mutlu edecek hem de özgüven sağlayacaktır. Ayrıca gelişiminizi izlemenize de yardımcı olur.
  3. Geçen haftanın en önemli olayı neydi? Ve neden? – Bu soru hem kendinize yeni hedefler belirlemenize, hem de geçmiş analizine yardımcı olur.
  4. Bu hafta elde etmek istediğim bir numaralı başarı nedir? – İkincil olan her şey, o şekilde muhafaza edilmelidir. Zira, bu soru, not edilmeye değer hedeflerin belirlenmesine ve sıralandırılmasına yardımcı olacaktır.
  5. Bu haftayı daha az stresli geçirebilmek için ne yapılmalı? – Takviminize hatırlatıcılar ekleyin, işlerinizi sıralayın, çamaşırlarınızı hazırlayın, organize olun.
  6. Geçtiğimiz haftanın zorlu süreçlerinden bu haftayı etkileyebilecek neler var? – Bu soru geçmiş zorlukların, gelecek dönemdeki etkilerinin değerlendirilmesi açısından önemlidir.
  7. Geçen haftanın en başarısız anı nedir? – Bu başarısızlığın kaynağını bulmanıza ve gelecekte bu hataları yapmanıza engel olabilecek bir cevap arayın.
  8. Geçtiğimiz haftadan bu haftaya fazladan bir yük taşıyor muyum? – Fiziksel veya zihinsel olarak taşıdığınız yüklerden kurtulmaya, gereksiz ile gerekliyi birbirinden ayırmaya çalışın.
  9. Yapılması gereken işlerden üşenip yapmadığım neler var? – Basit bulup tenezzül etmediğiniz kısa süreli işleri listeleyip sabah ilk uyandığınızda yapıp bitirmeye çalışın.
  10.  Önümde ne gibi fırsatlar var? – Değerlendirmek istediğiniz fırsatları somut temellere oturtup bu hafta gerçekleştirmenin adımlarını atın.
  11. Geçtiğimiz hafta konuşmak istediğim ama konuşamadığım biri var mı? – Düzenli iletişim kurmak, işlerin hızlıca ilerlemesi ve ilişkilerin güçlü tutulması açısından önemlidir.
  12. Çevremde büyük bir teşekkürü hak eden biri var mı? – Her hafta size yardımcı olan kişilere teşekkür etmek için zaman ayırın.
  13.  Bu hafta birine nasıl yardımcı olabilirim? – Ulaşmak istediklerinize erişmenin en kolay yollarından biri başkalarına yardım etmektir. Sizin yardımlarınız unutulmayacak ve gerektiğinde karşınızdakinden de aynı desteği görmenizi sağlayacaktır.
  14. Önümdeki 3 sene için 3 hedefim nedir? – Gerçekçi hedefler koymak, hedeflere erişmenin en önemli kaynağıdır. Başarılı insanların farklı yaptığı 12 şey
  15. Son dönem çalışmalarımdan beni hedeflerime yaklaştıranlar oldu mu? – Eğer cevap hayır ise, değişiklik zamanı gelmiştir.
  16. Her hedefim için bir sonraki adım nedir? – Bir sonraki hedefin, büyük resmin en önemli adımı olduğunu unutmayın.
  17. Önümüzdeki hafta, iple çektiğim neler var? – Bu sorunun cevabı sizin için en büyük motivasyon kaynağı olabilir.
  18. Korkularım nelerdir? – Korkularınızın bilincine varın ve yavaş yavaş onları çözümlemeye çalışın.
  19. En çok neye şükrediyorum? – Hayatınızda değeri büyük olay ve durumları unutmayın. Kendinize düzenli olarak hatırlatın.
  20. Bir hafta ömrüm kalsa, bu süreyi kiminle geçirmek isterdim?- Anlamlı bir hatırlatıcı daha; hayat kısa. Değer verdiğiniz insanlar vakit geçirmeye çalışın.

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

Eda Günay
Eda Günay, Paris IV Celsa Sorbonne ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimi aldı. Ecole Normale Superieur de Lyon'da psikoloji dergilerinin sosyal temsili üzerine ... Devam