Paylaşılabilir sanat platformu: Tiyatrolar.com.tr

tiyatrolarcomtr-2

Dijital ortamda geçtiğimiz sene içinde yerini alan tiyatrolar.com.tr, yayın hayatına sahne sanatları üst başlığı altında paylaşmakta olduğu içeriklerle hızlı bir giriş yaptı. Türkiye’de hazırlanmakta olan en kapsamlı ve nitelikli bilgilerle; tiyatro oyunları, opera – bale ve dans gösterileri, resitaller, yönetmenler – oyuncular ve sahne arkası ekipler, gösterim ve performansların yapıldığı sahneler ile sergi, sergi mekânları ve galerilere yönelik detayların paylaşılmakta olduğu web sayfası, aynı zamanda bir sosyal medya platformu olarak da hizmet vermekte.

Tiyatrolar.com.tr sayfasını salt okuma ve bilgi edinme amaçlı kullanabileceğiniz gibi, sayfanın sizlere sunmakta olduğu hizmetlerden de üye olarak faydalanabilirsiniz. Bu şekilde site içinde paylaşım yapabilir, diğer üyelerle takipleşebilir, yorum ve alkış (bir çeşit puanlama birimi) bırakabilir, bilet satın alabilir, izlemek istediğiniz – izlediğiniz etkinlikleri işaretleyerek ajanda gibi kullanabileceğiniz bir sosyal medya hesabı olarak yararlanabilirsiniz.

Site nasıl ortaya çıktı?

Bir internet girişimcisi ve sanat takipçisi olan Murat’ın bu siteyi oluşturmaya karar vermesi, izlemek istediği oyuna bilet almadan önce dijital ortamda araştırma yapması ile ortaya çıkıyor. Oyun hakkında detaylı bilgiye ulaşamadığı gibi, birçok farklı sitede de birbiri ile alakasız içeriklerle karşılaşıyor ve “Oyunlar hakkında her türlü detayı bulabileceğimiz bir sayfa neden yok?” sorusundan hareketle, seyirci odaklı bir yaklaşımla tiyatrolar.com.tr’yi hazırlamaya başlıyor.

Sitenin amacı nedir?

Tiyatrolar.com.tr, site içeriğinde aktarılan bilgiler ile seyirci – sanatçı ve mekânlar arasında bir köprü görevi üstlenmekte ve gösterilerin ulaşılabilirliğini arttırmakta. Farklı meslek gruplarından oluşan ekibin amacı ise sanatçıların sadece sanatlarıyla uğraşmalarına destek olmak. Bu işi yaparken de en doğru ve güncel bilgilerin paylaşılması iddiaları var ve bunun için çok yoğun bir şekilde çalışıyorlar; zira tiyatro ekiplerinin bile bazen değişen programlarına yönelik bilgileri takip etmekte zorlandıklarını belirtiyorlar. Ekonomik ya da teknik sıkıntılardan ötürü web sayfası dahi bulunmayan ya da web sayfası olduğu halde tiyatrolar.com.tr bünyesinde oluşturulmuş olan sayfalarında daha güncel ve fazla içerik girildiği için, sayıları her geçen gün artan tiyatro gruplarının sosyal medyadaki birinci tercihleri konumuna gelmişler.

Tiyatrolar.com.tr ekibi, sitelerindeki içerikleri oluştururken birçok tiyatro topluluğu ile temas halinde çalışmakta. Site; toplulukları, en yeni bilgi ve görselleri ile sayfalarına taşımak için güncelleme yapmalarına yönelik teşvik etmekte. Ayrıca bu platform üzerinden tiyatro grupları, kurumsal bir yaklaşım ile daha özenli ve yaptıkları işin değerini yükseltecek şekilde çalışmaya yönlendirilmişler. Çoğu tiyatro grubunun “kurumsal iletişim” departmanları bulunmadığından pek çok organizasyonu kendi bünyelerinde yönetmeye çalışırken, çoğu önemli detayı gözden kaçırabiliyorlar. Bu noktada tiyatrolar.com.tr sayfasının sunmakta olduğu hizmetlerden hem seyirciler; hem de işin organizasyon kısmını üstlenmekte olan profesyonel bir ekibin varlığı, dolayısıyla tiyatro grupları aynı oranda faydalanabilmekteler.

Ayrıca seyirci ve sanatçı dostu çeşitli fırsat ve avantajlar sunan özellikleri, düşük komisyon oranları ve hızlı alt yapısı ile ekim ayından itibaren site üzerinden online bilet satışı da yapılabilmekte. Bu şekilde, en az tıklama sayısı ile çok daha pratik bir şekilde bilet satın alımı gerçekleştirilebiliyor.

tiyatrolarcomtr-2016
Tiyatrolar.com.tr üzerinden gitmek istediğiniz tiyatro ile ilgili bilgi alabiliyor, biletinizi online olarak sahip olabiliyorsunuz.  

Sitede sergiler, sergi mekânları ve galerilere neden yer verilmekte?

Sahne sanatları kavramının kapsamını tiyatrolar.com.tr ekibi genişleterek sergiler ve galeriler olarak eklenen yeni sekmeleri ile sitelerinde paylaşmaktalar. Sergilerin de, sunuldukları mekânlarda sahne gösterileri olduğu varsayımı ile hareket edip, sergiler ve tiyatro oyunlarını aynı platformda birleştirme kararı almışlar; çünkü sanatta farklı disiplinlerin bir arada olmasının yaratıcılığı geliştirmek adına gerekli ve önemli bir unsur olduğu inancını paylaşmaktalar. Sanat için ayrılan vakti de zenginleştirmeyi amaçlıyorlar.

Tiyatro oyunlarının sahnelendiği salonların lokasyonlarını bulabileceğiniz harita ve adres bilgileri, aynı şekilde sergi mekânları ve galeriler için de kullanılan bir özellik. Sergiler ve galeriler de detaylı görsel ve açıklamalar ile site üye ve ziyaretçilerinin bilgisine sunulmakta. Bu şekilde sanatseverler konumlarına en yakın oyunları ve sergileri, zaman kaybetmeden bulup ziyaret edebilmekteler.

PANO: Sanat sektörünün ilan platformu

Kısa bir süre önce tiyatrolar.com.tr bünyesinde sanat sektörünün arama platformu pano yayına girdi. Pano; tasarımcı, oyuncu, teknisyen, asistan gibi görevler için aranan işgücü haricinde, dekor / kostüm kiralama ya da satın alma, sahne kiralama, eğitim veya kurs bilgileri duyurmaya kadar uzanan geniş bir yelpazede, birey ve toplulukların ilân vermelerine olanak tanıyan bir yapı. Sektör içindeki arayışlara hızlı geri dönüş alınabilecek ve olabildiğince çok kişiye ulaşabilecek ilânlar, pano aracılığı ile duyurulmakta.

Özetle Tiyatrolar.com.tr sitesi; hızlı işleyen, güncel bilgi ve görsellerle oluşturulmuş, sahne sanatlarına yönelik her türlü detayın bir arada derlendiği bir platform. Özellikle “alkış” puanlaması kısmının olmasına çok sevindik. Çoğumuz bir filmi izlemeden önce “Acaba IMDB puanı kaç?” diye bakıyoruz; bu da aynısının tiyatro versiyonu olarak hizmet etmekte. Sinema sektörünün getirisinin tiyatro sektörüne göre çok daha fazla olduğu bir ortamda; tiyatronun değerini bilen ve onu bu hususta yücelten tiyatrolar.com.tr ekibini de sahne sanatlarına göstermiş oldukları emeklerinden ötürü tebrik ediyoruz.

Gözde Kızılkan Mimar & Şehir Plancısı & Yogi
Gözde; İstanbullu bir mimar, şehir plancısı, gezgin, yogini, sanat ve sporsever. Alman Lisesi’nden mezun olduktan sonra, lisans eğitimini Almanya’da bulunan Bauhaus Üniversitesi’nin mimarlık bölümünde ... Devam