Kendimizi ifade etmenin en renkli hali: Sanat terapisi

Sanat terapisi, hayal dünyamızdan yola çıkarak psikolojik, duygusal ve düşünsel durumlarımızı sanat yoluyla dışa vurmamıza yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. Sanat terapisini araç olarak kullanan terapistler, bilinçaltımızın sanat yoluyla dışavurumu sayesinde psikolojik ve duygusal açıdan yaşadığımız deneyimler hakkında bilgi sahibi olur. Öte yandan, estetik kaygı içermeden zihnimizde oluşan düşünce ve duygularımızın sanat ile yansıması başlı başına rahatlatıcı bir deneyimdir. Bu nedenle; boyalar, tuval, kağıt veya hangi malzeme varsa elimizde bizi serbest çağrışımla oraya götürür. Kendimizi tıpkı bir çocuk gibi kaygısız ve korkusuzca ifade etmek, beğenilme kaygısı olmadan doğaçlama yapmak ruhumuza iyi gelen ve bizi iyileştiren bir yolculuktur.

Sanat terapisi uygulaması için herhangi bir yeteneğe sahip olmak gerekmez. Önemli olan terapi süreci ve içeriktir. Ortaya konan eser ise danışanın iç dünyasına ait, ona özel biricik bir eserdir! Kendimizi sözlü ifade edemediğimiz, duygularımızı açığa vurmakta zorlandığımız durumlarda sanat terapisi duygu ve düşüncelerimizi aktarmada kolaylaştırıcı ve etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda, kendimize sanat yoluyla ulaşmamıza olanak sağlayarak bizi rahatlatan ve yaratıcı yönümüzü besleyen bir ifade biçimidir. Sanat terapisi birçok farklı terapi ekolüyle birlikte uygulanabilir. Çoğu zaman da terapide duygu ve düşüncelerini açığa vurmakta zorlanan çocuk, ergen ve yetişkinler için kolaylaştırıcı bir seçenektir. Özellikle, duygularını ifade etmekte zorlanan yetişkinleri bir anda yaratıcı ve özgüvenli bir hale döndürmek, onlara rahatlayacakları bir alan sunmak, boyalar ve kağıtla iletişimini izlemek terapist için de danışan için de iyileştirici bir deneyimdir. Kendimizi ifade etmenin sanatsal ve yaratıcı yoludur.

Biliyoruz ki kendimizi ifade etmenin türlü türlü yolu var! Ne zaman ki zihnimizi özgür bırakırız o zaman kendimizi ifade etmeye başlar ve ruhumuzu iyileştirme yolunda ilk adımı atmış oluruz. Sanat terapisi de kendimizi ifade etmenin en renkli halidir! O halde ne duruyoruz bırakalım da sanat ruhumuzu iyileştirsin!…

İlginizi çekebilir: Duygusal yeme nedir? Yemek ile ilişkimizi nasıl düzenleyebiliriz?

Güneş Gülaydın Uzman Klinik Psikolog
Merhaba ben uzman klinik psikolog Güneş Gülaydın. 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden onur derecesiyle mezun oldum. 2017 yılında Hasan Kalyoncu ... Devam