Karides Kaç Kalori?

Karides

(1 gr)
1
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 0 0.00
Protein (g) 20.1 0.20
Yağ (g) 0.51 0.01
Lif (g) 0 0.00
Kolesterol (mg) 161 1.61
Sodyum (mg) 119 1.19
Potasyum (mg) 264 2.64
Kalsiyum (mg) 64 0.64
Vitamin A (iu) 0 0.00
Vitamin C (mg) 0 0.00
Demir 0.52 0.01

Eğer karides tüketmeyi seviyorsanız ancak kolesterol nedeniyle endişeliyseniz, son araştırmaları okumaktan keyif alabilirsiniz. Bilimadamları, gıdalardan gelen kolesterole dair eski varsayımları artık kabul etmiyorlar. Kalp damar uzmanları geçmişte hastalarının karides gibi doğal kolesterol bakımından zengin gıdalardan uzak durmalarını öneriyorlardı fakat günümüzde bu geçerliliğini kaybetmek üzere olan bir iddia durumunda.

Karides iyi bir protein kaynağıdır ve fosfor ile B12 vitamini gibi bazı diğer besinleri de sağlar. Bunlardan keyif alıyorsanız, karidesin sağlığa pek çok faydasını da tereddüt etmeden elde edebilirsiniz.

Karides Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Bir porsiyon pişmiş karides 85 gram kadardır ve aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

  • Kalori: 84 kcal
  • Yağ: 0.2 g
  • Sodyum: 94.4 mg
  • Karbonhidrat: 0.2 g
  • Lif: 0 g
  • Şeker: 0 g
  • Protein: 20.4 g
  • Fosfor: 201 mg
  • B12 vitamini: 1.4 mcg

Karbonhidrat

Karides karbonhidratlar bakımından doğal olarak zayıftır ve 85 gramında 1 gramdan az karbonhidrat vardır. Bitkisel bir gıda olmadığı için içerisinde lif bulunmaz.

Ancak pişirme ve hazırlama yöntemi onun besin değerinde değişikliklere yol açar. Örneğin unla ve ekmek kırıntılarıyla bulanmış bir karidesi pişirmek, karbonhidrat değerinin daha yüksek olmasına yol açacaktır.

Yağlar

Karidesin porsiyonunda 1 gramdan daha az yağ vardır ancak bunlar kalp sağlığı problemleri ile bağlantılı olan doymuş yağlardan neredeyse tamamen yoksundurlar. Karidesteki yağların büyük kısmı faydalı omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağlardan gelir. Karidesi tereyağı veya yağda pişirmek ise yemeğin genel yağ içeriğinin daha fazla olmasına yol açar.

Protein

85 gramlık bir porsiyon karideste 20 gram kadar yağsız protein vardır. Karideste bedenin ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitler vardır. Fazladan doymuş yağ almadan protein alımınızı arttırmanın kalp dostu bir yoludur.

Vitamin ve Mineraller

Karides mükemmel bir B12 kaynağıdır ve günlük ihtiyaç duyulan miktarın %59’unu karşılar. Aynı zamanda günlük fosfor ihtiyacının %16’sını karşıladığı için de iyi bir kaynaktır. Kolin ihtiyacının ise %12.5’unu karşılar. Karideste aynı zamanda bir miktar kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, çinko ve selenyum da vardır.

Kalori

Karides kalori bakımından görece zayıftır ve 85 gramında sadece 84 kalori vardır.

Karidesin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Karides uzmanların düşündüğünden çok daha sağlıklıdır. Aşağıda onu daha fazla tüketmenin sağlayabileceği faydaları görebilirsiniz.

Antioksidanlara Sahiptir

Karideste astaxanthin adı verilen bir karotenoid antioksidan vardır.

Astaxanthin alglerin bir bileşenidir ve bu algler de karides tarafından tüketilirler. Bu nedenle karides iyi bir astaxanthin kaynağıdır. Hatta ona rengini veren şey de bu antioksidandır.

Astaxanthin tükettiğinizde, bu durum hücrelerinize zarar veren ve inflamasyona yol açan serbest radikaller ile savaşmanıza yardımcı olabilirler.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

En az şekilde işlenerek hazırlandığı zaman karides bir tam gıdadır ve yağsız bir protein kaynağıdır. Karides iyi bir kolin kaynağıdır ve kolin kalp hastalıkları için önemli bir işaretçi olan homosistein düzeylerini etkiler. Karideste kolesterol bulunsa da, neredeyse hiç doymuş yağ bulunmaz. Yeni araştırmalara göre kalp hastalıklarının riskini arttıran şey besinlerden alınan kolesterol değil, doymuş yağlardır.

Sağlıklı Bir Gebeliği Destekler

Pek çok su ürününün aksine karideste neredeyse hiç cıva yoktur ve bu nedenle hamileliğinde deniz ürünlerinin sağladığı faydaları elde etmek isteyenler için güvenilir bir tercihtir. Buna ek olarak karideste hamilelikte faydalı olan demir, B12, kalsiyum, çinko, kolin ve protein gibi pek çok besin vardır. Hamileyken besleyici bir seçenek olarak güvenle hazırlanmış bir karidesi tercih edebilirsiniz.

Verilen Kiloda Kalmanıza Yardımcı Olur

Kilo vermeden daha zor olan şey, verilen kiloda kalabilmektir. Neyse ki karides gibi yüksek proteinli gıdalar, bu konuda destekleyici olurlar. Çalışmalara göre proteinler iştah hormonlarının büyük kısmını etkiliyorlar ve böylece verilen kiloları geri almanıza engel olabiliyorlar. Protein bakımından zengin ve karbonhidratlar bakımından zayıf bir beslenme düzenini takip etmek, doygunluğu doğal yoldan arttırır ve gıda alımının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Beyin Sağlığın Fayda Sağlayabilir

Karides gibi gıdalardan alınan kolinin bilişsel işlevler konusunda faydalı olduklarına dair bazı kanıtlar mevcut. Bu konuda araştırmalar kısıtlı olsalar da, kolinin inme hastalarında bunama ve nörolojik hasar tedavisinde kullanılması düşünülüyor. Buna ek olarak içerisindeki yağların astaxanthin ve omega-3 yağ asitlerinden dolayı nörokoruyucu etkilerinin olduğu belirtiliyor.

Kemikleri Güçlendirir

Karideste kemik sağlığının korunmasına yardımcı olacak bazı besinler vardır. Biraz kalsiyum, magnezyum ve selenyum sağlamasının yanında karides mükemmel bir protein kaynağıdır. Büyük çaplı çalışmalara göre protein alımının kemik çatlakları riskinde ciddi bir azalma sağladığı belirtiliyor. Karides gibi yağsız protein kaynaklarını beslenmenize eklemek, özellikle daha yaşlı bireylerdeki kemik erimesi riskinin azaltılması konusunda yardımcı olacaktır.

Karidesin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Kabuklu su ürünlerine dair alerjiler yaygındırlar ve genelde karides, ıstakoz ve yengeç gibi ürünlere karşı tepki verilmesi ile ortaya çıkarlar. Bu alerjiye sahip olan bireyler genellikle balık veya yumuşakçaları tüketebilirler. Kusma, mide sancıları, nefes darlığı, boğazda darlık hissi, kurdeşen ve baş dönmesi gibi unsurlar alerji belirtileridirler.

Eğer karides alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, resmi bir tanı ve yönetim planı için bir sağlık kurumuna başvurmalısınız. Ayrıca acil durumlarda kullanmak üzere doktor epinephrine iğnesi de yazabilir.

Eğer sülfitlere karşı hassasiyetiniz varsa, bazı karides türlerinin renk kaybının önlenmesi için sülfit spreyine maruz bırakıldığını belirtmek gerekiyor. Az miktarda sülfür genelde önemsizdir ve tepkiye yol açmaz.

Nasıl Saklamalı ve Kullanmalı?

Sağlık kurumları, karidesin sadece donmuş, soğutulmuş veya erimeyen bir buz üzerinde satılması halinde alınmasını öneriyorlar. Kokusuz, parlak ve yarı saydam görünen karidesleri almak gerekir.

Eğer donmuş karides alıyorsanız, paketin yırtık olmadığından emin olun. Görünür buz kristalleri bulunan paketlerden kaçının çünkü bunlar eriyip tekrar donmuş olabilirler.

Karidesi eve getirdiğinizde hemen buzdolabına koyun ve 2 gün içinde kullanın veya dondurun. Donmuş karidesi çözdürmek için buzdolabında tutun veya soğuk suya batırın.

Karidesi güvenle pişirmek için iç sıcaklığının 62 dereceyi bulması gerekir. Etli kısmı inci beyazı ve opak hale gelmeli.

Pişmiş karidesi salatalarınıza protein ve aroma katması için ekleyebilirsiniz. Ayrıca onu ızgara da yapabilirsiniz. Üstüne biraz limon ve baharat katarak tüketebilirsiniz. Baharatlı bitkiler ve diğer baharatlar da tadını iyileştirirler.

Ekmeğe bulamak ve kızartmak veya bol kremalı soslarla birlikte kavurmak, gereksiz yağ ve kalori eklemesi yapacaktır, bu yağsız gıdadan alınan faydaların azalmasına yol açacaktır. Bunun yerine daha sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.

Sonuç Olarak

Karides vitaminler ve mineraller bakımından zengin olduğu gibi, çok zengin bir protein kaynağıdır. Karides tüketimi omega-3 yağ asitlerinin varlığı ve antioksidan zenginliği nedeniyle kalp ve beyin sağlığına da fayda sağlayabilir.

Karides kolesterol bakımından zengin olsa da, kalp sağlığı üzerinde negatif bir etkisinin olduğu görülmemiştir.

Ancak sağlığa faydalarına rağmen antibiyotik bulaşma ihtimali bulunan çiftlik karideslerinin kalitelerine rağmen bazı endişeler de mevcuttur. Bu nedenle iyi bilinen yerlerden kaliteli karides ürünlerini almak önemlidir.

Karides genel olarak dengeli bir beslenmeye çok uygun olan sağlıklı bir gıdadır.

Kaynaklar; 

https://www.webmd.com/food-recipes/shrimp-health-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/is-shrimp-healthy

https://www.verywellfit.com/shrimp-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4111318

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!