Kahvaltı yapmamak için söylenen bahanelerden kurtulup güne sağlıklı başlayın

Bu yazımda, kahvaltı konusunda artık “bahaneleri bir kenara bırakıp kahvaltı alışkanlığını nasıl oluşturabiliriz?” ona bakalım… Her sabah düzenli kahvaltı yapmıyorsak, 2018 yılında nihayet kahvaltı alışkanlığı oluşturabilelim. Danışanlarım ve çevremdekiler bilir ki, sağlıklı beslenmede en önemli 2 olmazsa olmaz vardır:

  1. Su
  2. Uyandıktan en geç 1 saat içinde, az da olsa bir şeyler atıştırmak için minik bir kahvaltı
Bahaneleri bir kenara bırakıp kahvaltı alışkanlığını nasıl oluşturabiliriz?

2018’den her birimiz fazlasıyla umutluyuz. Çok mutlu olmak istiyoruz, çok da sağlıklı yaşamak istiyoruz. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam beklentisini destekleyen en önemli beslenme düzeni ise kahvaltıdır. Araştırmalar gösteriyor ki, düzenli kahvaltı yapan bireyler daha sağlıklı, zinde ve formda oluyorlar. Size önerim, kahvaltıyı gerçekten alışkanlık haline getirmeniz ve üzerinizde etkisini görmek adına 21 gün kahvaltıyı atlamamaya gayret etmeniz!

Kahvaltı yapmamak için en sık söylenen bahaneler ve bu bahaneleri ortadan kaldırmanın yolu

“Kahvaltı yapmıyorum çünkü zaten öğleden akşam yatana kadar yemediğim şey kalmıyor. Zaten sabah saatlerini daha rahat aç geçirebiliyorum, belki kahvaltı yapmazsam kilo bile verebilirim”

Düzenli kahvaltı yapmayan bireylerin yaşadığı aşırı açlığın ve doymamanın sebebi kendilerini uzun süre aç bırakmalarıdır. Vücudunuza en hareketli olduğu sabah saatleri ve gün içinde, aç kalarak kıtlık psikolojisinde hiç enerji harcatmazsınız. Akşam en hareketsiz saatlerinizde ise, yediklerinizi daha fazla depo ederek, daha fazla kilo ve vücut yağlanması sağlarsınız. Sonuç olarak kahvaltı yapmamanın size hiçbir faydası olmaz.

Kahvaltı yapmıyorum çünkü her gün aynı kahvaltıyı yapmayı sevmiyorum, zaten hiç acıkmıyorum”

Her gün zengin bir kahvaltı yapmak zorunda değilsiniz. Aynı kahvaltıyı da yapmanıza gerek yok. Ben kahvaltıda değişiklikler yapmanın metabolizma açısından faydası olduğunu da düşünüyorum. Kahvaltı yapmak için sabah çok aç olmanıza da gerek yok. Ayrıca eğer düzenli kahvaltı yapmayan, çoğu zaman sabah saatlerini aç geçiren bir insansanız günün geri kalan saatlerinde daha fazla yiyeceğiniz için sabah aç uyanmanız pek kolay olmayacaktır. Kahvaltı yapmamak kilo ve uyku problemlerine de sebep oluyor. Kahvaltı seçenekleri size özeldir. Her sabah o sabah ne yemek istediğinize göre kahvaltınıza karar verebilirsiniz. Aç hissetmezseniz, 1 bardak süt ve 2 ceviz, bazen sadece 1 yumurta, bazen de sadece 1 meyve kahvaltınız olabilir. Sadece bu kadarcık minik bir kahvaltı atıştırmalığıyla bile güne başladığınızda gece atıştırmalarınızın nasıl azaldığını göreceksiniz. Ayrıca porsiyon kontrolünüz de kolaylaşacaktır. Hatta çok erken kalkan danışanlarıma sabah küçük porsiyonlarda bu tür bir şeyler atıştırıp sonrasında fırsat bulduklarında kahvaltı yapmalarını öneriyorum. Zamanla kahvaltı daha da öne geçiyor.

Klasik Türk kahvaltımız temel olarak peynir, zeytin, yumurta, söğüş ve ekmekten oluşuyor. Aslında çok rahat çeşitlendirilebiliyor. Bazen omlet, bazen menemen, bazen poşe yumurta şeklinde yumurtanızı tüketebilirsiniz, isterseniz de yumurtasız sadece peynirli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca sabahları aç uyanan birisiyseniz efsane doyurucu da oluyor.

Daha hızlısından ara ara kahvaltılık müsliler, yulaf lapaları tüketmek de mümkün.

Kahvaltı yapmıyorum çünkü kahvaltı hazırlayacak vakit bulamıyorum”

Kahvaltı yapmak için illaki çok uzun bir zamana ihtiyacınız yok. Uykunuzdan feragat etmeden kahvaltı yapmak istiyorsanız akşamdan hazırlık yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Peynirli bir sandviç ya da bir kapta söğüş sebzeler üstüne peynir, zeytin hazırlayabilir sabah sadece alıp çıkabilirsiniz. İşe giderken yolda ya da işte nerede vakit bulursanız tüketebilirsiniz. Bu sadece maksimum 10 dakikanızı alacaktır.

Daha hızlısından ara ara kahvaltılık müsliler tüketmek de mümkün. Artık günümüzde çok fazla sağlıklı seçenekleri mevcut, özellikle süt ve yoğurtla da tüketilebildiğinden sağlıklı doyurucu kahvaltı alternatifi olmaktadır. Sadece yulafla süt, yoğurt da tüketilebilir veya siz de benim gibi kendi granolanızı yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise yol üstünde size istediğiniz gibi sağlıklı bir sandviç hazırlayacak büfe ve kafeler bulmanız olabilir. Hatta artık simitçiler bile küçük kapta domates, peynir ve zeytin veriyorlar. Siz yeter ki kahvaltı yapmak isteyin…

Hem klasik Türk kahvaltısı hem de kahvaltılık müsliler posa bakımından zengin bir öğün oluşturuyor. Posa bakımından zengin öğünler gün boyu tok tutar, porsiyon kontrolünü kolaylaştırır ve kan şekerini daha uzun dengede tutar. Ayrıca ara ara kabızlık sorunu yaşayanların bu iki kahvaltı alternatifini dönüşümlü şekilde yapması fayda sağlayacaktır.

Kahvaltı yapmıyorum çünkü kahvaltı yapınca daha çok acıkıyorum”

Aslı ise şöyle… Siz sabah saatlerinde aç kalmaya, öğleden sonra da sürekli atıştırmaya alıştıysanız kahvaltıya bunun sadece olumlu bir katkısı olabilir. Yani kahvaltı yapınca acıkmak yerine gün içinde düzenli öğünlerinizi yaptığınızda kaçamak yapma ihtiyacınız azalır. Kahvaltı yapmazsanız da aç kaldığınızdan atıştırma sıklığınız artar. Yerli yerinde acıkmak iyidir, metabolizmanızın çalıştığını gösterir, çok fazla yemenize rağmen doymayıp atıştırmaya başladığınızdaki açlığınızı sorgulayın, işte o bir şeylerin yolunda olmadığını gösterir. 

Kahvaltı acıktırıyorsa diğer bir ihtimal ise yediklerinizdir. Belki fazla miktarda yiyor, özellikle bal, reçel ya da hamur işi grubuna yükleniyor olabilirsiniz. Her sabah bu şekilde yapılan bir kahvaltı kilo alımınıza destek olacaktır. Bunları azaltıp kontrol etmeye çalışın…

Kahvaltınızı geceden alıp sabah çıkarken iş yerinize götürebilirsiniz.

Kahvaltı yapmıyorum çünkü çok fazla seyahat ediyorum, zaman kargaşası kahvaltı etmemi engelliyor”

Böyle zor durumlarda ön hazırlık aşaması sizin olmazsa olmazınız olmalıdır. En kötü ihtimal tahıllı meyveli barlar ile 1 bardak sütlü bir kahve de güzel bir öğün olabilir. Arada yine vaktiniz olursa küçük bir kahvaltı da ekleyebilirsiniz. Bu durumlar için lütfen yulaf ve yulaflı ürünleri bir kez daha farklı farklı deneyip şans vermeye çalışın. Evet, geleneksel kahvaltımız daha sağlıklı, daha besleyici fakat o kahvaltıyı yapamıyoruz diye aç kalmak kaderiniz olmamalıdır. Yulaflı kahvaltılar sağlıklı çeşitleriyle günümüzde gayet güzel bir kahvaltı alternatifi olabilmektedir.

Haydi önümüzdeki 21 gün içinde kahvaltılarınızı benimle paylaşın, yanlışlar ve doğruları değerlendirerek doğruyu öğrenelim. Instagram’da #buketbakkahvaltım etiketiyle paylaşımlarınızı bekliyorum.

 

İlginizi çekebilir: Gününüz nasıl başlarsa öyle geçer: Sağlıklı kahvaltı tarifleri

Dyt. Buket Koçoğlu Diyetisyen
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun oldum. O günden bu güne sofralara olabildiğince dokunmaya çalışıyorum. Beslenmede herkes için aynı doğruların ... Devam