İçsel dengenizi bulmanıza yardımcı olacak ipuçları

Hayat inişli çıkışlı bir yolculuktur. Kimi günler başarılar, neşe dolu anlar, mutlulukla doluyken, kimi günler de bunların tam tersini deneyimleyebilirsiniz. Bunda şaşılacak veya normal dışı hiçbir şey yoktur, hayatın olağan akışı böyledir. Zorlu zamanlarda kendimizi kendi hissetmemiz de aynı derecede olağandır. Ancak böyle anları daha kolay atlatmanın da bir yolu var: İçsel dengemizi bulmak. İşte içsel dengenizi bulmanıza yardımcı olacak ipuçları…

1. Kendinize zaman ayırın

Meşgul olmanızın sebebi yapılacaklar listenizin kabarık olması değil, sizin bakış açınızdır. Eğer meşgul olmak istiyorsanız, sevdiğiniz, hatta rahatlamak için yaptığınız aktiviteler bile tamamlanması gereken görevler haline gelir ve hayatınızı olumsuz yönde etkiler.

Meşguliyet, arkasına saklanılan bir maske gibidir. Meşgul bireyler tamamlamaları gereken işleri bitirmekten çok, çevrelerindeki insanlara sürekli bir şeylerle uğraşmak zorunda olduklarını göstermek isterler. Bu nedenle çok meşgul olduğunuzu düşünüyorsanız, bu konu üstüne detaylı olarak düşünerek arkasında yatan sebeplere odaklanmalısınız. Bireysel işlere daha fazla zaman ayırmak ve gün içinde küçük boşluklar yaratmak, kişisel gelişiminizi olumlu yönde etkileyecek ve daha dengeli bir yaşama kavuşmanıza yardımcı olacaktır.

2. Her fırsatı değerlendirmeye çalışmayın

Yaşamımızın her alanında fırsatlar ayağımıza kadar gelebilir, ancak bu durum her fırsatın bizim için uygun olduğu ve değerlendirilmesi gerektiği anlamına gelmez. Bu nedenle ne istediğinizin farkında olmanız ve karşınıza çıkan her fırsatı değerlendirmek zorunda olduğunuz düşüncesini bir kenara bırakmanız gerekiyor.

Yaşamınızda size sunulan tüm fırsatları değerlendirmeye çalışmak, hayatınızın dengesini bozmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır. Bu nedenle içgüdülerinizle hareket etmek ve yalnızca gerçekten istediğiniz konulara odaklanmak, daha başarılı işler ortaya çıkarmanızı sağlayacaktır.

3. Baskının farkında olun

Yaşamınızda karşılaştığınız her problem, kendi başınıza çözmeniz gereken ya da sizden kaynaklanan sorunlardan ortaya çıkmaz. Arkadaşlar, aile üyeleri ya da çalışma arkadaşlarınız zaman zaman kendi problemlerini sizin omzunuza yüklemeye ve sahip oldukları ağırlıktan bu şekilde kurtulmaya çalışırlar. Dışarıdan gelen baskı, sizi istemediğiniz kararlar almaya zorlayabilir ve kendinizle çelişmenize neden olarak iç dengenize zarar verebilir.

Öncelikle kendinizi dinleyin; yetkinliklerinizi ve isteklerinizi fark edin ve kişiliğinizden ödün verebileceğiniz kararlardan uzak durun.

4.  Acele etmeyin

Özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişiler, hayatlarının büyük kısmını koşturarak ve bir yerlere yetişmeye çalışarak geçirirler. Ancak yetişme çabası, her zaman başka bir engele takılır ve sürekli bir yerlere geç kalmış olduğunu düşünmek, bireylerde stres yaratır. Toplantıya yetişmek için kahvaltı zamanınızı feda edersiniz ama trafikte, kahvaltıda harcayacağınız zamandan çok daha fazla zaman harcarsınız. İş görüşmesine yetişmek için gömleğinizi ütülemeden evden fırlarsınız ancak görüşmeye gittiğinizde diğer adayların görüşmelerinin henüz tamamlanmadığını ve uzun bir süre orada beklemek zorunda olacağınızı fark edersiniz. Yani, aslında beklemek için acele edersiniz.

Hiç kimse, karşısındaki insanın zamanını nasıl değerlendirmek istediğine karışma hakkına sahip değildir. Herkesin ulaşmak istediği bir hedefi vardır ve bu hedefe ulaşmak için geçecek olan süre, yalnızca o bireyi ilgilendirir. Bu nedenle başkalarının isteklerini kendi amaçlarınızın önüne koymayın ve acele etmeden, istediğiniz hızda ilerlemeye gayret edin.

5. Anı yaşayın

Geçmiş, yapmak istediğiniz ancak yapamadığınız, sizi düşündükçe strese sokan şeylerle dolu olabilir. Gelecek de bilinmeyene yapılan bir yolculuk ve yapılması gerekenleri düşünerek bireyde stres yaratan bir unsur. Sürekli geçmişte ya da gelecekte yaşamak, geçmiş ve gelecek üstüne düşünmek hayatınızda dengesizlik yaratacaktır.

İçinde bulunduğunuz an, tüm yaşamınızın orta noktasında yer alır. Hayatınızda dengeyi yakalayabilmek için bugüne odaklanmalı, geçmiş ve gelecekle ilgili tüm düşüncelerinizi kafanızdan çıkarmalısınız.

Hayatınızda zaman zaman sizi mutluluktan havaya uçuracak, zaman zaman da dengenizi kaybetmenize neden olarak sizi yerlerde süründürecek şeylerin olması çok normaldir. İçsel dengenizi yakalayabilmek, yere daima sağlam basmanıza yardımcı olur, istekleriniz ve mantığınız arasındaki dengeyi tek başınıza bulabilmenizi sağlar.

İlginizi çekebilir: İş-özel yaşam dengesi nasıl kurulur: Bu dengeyi kurmanıza yardımcı olacak 3 ipucu

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!