Herkesin ihtiyacına göre bir bitki çayı var: 7 sağlıklı bitki çayından hangisi sizinki?

Mevsim geçişlerinde ödem problemlerine çözüm, kış aylarında bağışıklığa ve sıvı alımına destek olan bitki çaylarından en sık hangi türü tüketiyorsunuz? Her bitki çayının ayrı bir şifası var, işte sizlere doğru zaman ve miktarda tüketildiğinde maksimum fayda sağlayabileceğiniz 7 bitki çayı…

Papatya çayı 

Sakinleştirici, yatıştırıcı etkisi ile bilinen papatya çayı uyku sorunları için gece tüketilmesi önerilen çaylardandır.
Yapılan çalışmalar papatya çayının antibakteriyel, antienflamatuvar ve karaciğer koruyucu özellikleri olduğunu da göstermektedir. Premenstrüal sendrom olarak bilinen, kadınlarda adet öncesi yaşanan sorunların azaltılmasında da papatya çayı tüketimi rahatlatıcı olmaktadır. Günde 2 fincanı geçmeyecek şekilde papatya çayını beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Nane çayı

En aromatik bitkilerden olan nane; sindirim sistemini rahatlatan en faydalı bileşenleri içeriyor. Araştırmalar bağırsaklardaki peristaltik hareketleri etkilediğini, mide ve yemek borusundaki sindirimi ve geçişi rahatlattığını gösteriyor. Ayrıca mide bulantısı, mide krampı ve hazımsızlık şikayetlerine de nane çayı alternatif çözümlerden.

Zencefil çayı

Bağışıklığı güçlendirirken aynı zamanda vücuttaki iltihabı da atsın isterseniz bir parça taze zencefili kaynatıp içmek size ilaç gibi gelebilir. Dilerseniz içerisine tarçın, karanfil ile aroma verebilir ya da bal ile antioksidan etkisini artırabilirsiniz. Son dönemde yapılan çalışmalar düzenli zencefil çayı ya da zencefil içeren kapsül takviye tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla daha az regl ağrısı yaşadıkları tespit edilmiştir.

Hibiskus Çayı

İster soğuk, ister sıcak tüketebileceğiniz ebegümeci bitkisinden elde edilen, kırmızı ve pembe tonlarına sahip bir çay türüdür.
Araştırmalarda düzenli tüketildiğinde kan lipid değerlerini iyileştirmesi ile ön plana çıkmaktadır. Antiviral özelliğinin de bulunduğu söylenmektedir, ancak kanıtlanmış bir çalışma yoktur.

Futbolcular üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli tüketim ile kandaki oksidatif stres düzeylerine bakılmış ve azaldığı tespit edilmiştir. Tabii ki uzun dönemde ve farklı kitlelerde yapılan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Kan lipidleri, antioksidan etkisi ve bağışıklığı desteklemesi olumlu etkili iken kanı sulandırma özelliği hibiskus çayını bazı ilaç kullananlar için dikkatli tüketilmesi gereken çaylar grubuna almaktadır. Özellikle tansiyon ilaçları ve diüretik ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz.

Ekinezya çayı

Soğuk algınlığı denince akla ilk gelmesi gereken bitkilerden birisi ekinezyadır. Yapılan çalışmalar soğuk algınlığını önlediğine ve semptomları hafiflettiğine dair değişiklik göstermekte olup net bir sonuç belirtmese de; ekinezya bitkisinin antiviral özelliğinden faydalanmak adına kış aylarında beslenmenize ekleyebilir, bal ile tatlandırarak maksimum verime ulaşabilirsiniz.

Rooibos çayı

Rooibos çayı, Güney Afrika topraklarında yetişen rooibos ve kırmızı çalı bitkisinden elde edilen yapraklardan oluşmaktadır.
Rooibos ile ilgili yapılan çalışmalar öncelikle iyi huylu kabul edilen HDL kolesterolü artırmak, kötü huylu kabul edilen LDL kolesterolü düşürmekte etkili bulunmuştur. Birkaç çalışmada kemik oluşumunu tetiklediği ve kemik yoğunluğunda artış sağladığı tespit edilmiştir. Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisini tatlı krizi dönemlerinde daha büyük bir avantaja çevirmek isteyenler için iyi bir ara öğün seçeneğidir.

Kuşburnu çayı

C vitamini içeren çayların içinde ilk sıralardadır. C vitamininin vücudumuza sağladığı tüm faydaları bir fincan kuşburnu çayı ile desteklemek isteyen herkes ister yaz, ister kış mevsiminde rahatlıkla tüketebilirler. Araştırmalar osteoartrit gibi kemik ve eklem iltihaplanmalarına karşı kuşburnu çayı ya da meyvesinin tüketiminin etkili olduğunu göstermektedir.

Kilo kontrolünde de kuşburnu çayının etkili olduğu tespit edilmiştir. 32 kişi üzerinde 12 hafta boyunca yapılan bir çalışma sonucunda beden kitle endeksi ve karın bölgesi yağlarında azalma tespit edilmiştir. Direkt olarak yağ yakımı sağlamasa da kalori alımını dengelemeye yardımcı olmaktadır.

Görüldüğü gibi her bitki çayı farklı özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Doğru amaca yönelik olarak tüketildiğinde herkesin beslenmesinde bitki çaylarına yer vardır.

İlginizi çekebilir: Beyaz çay tüketmeniz için 10 neden

Diyetisyen Müge Bozok Diyetisyen
2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde ... Devam