Her şeyi tecrübe etmek mi, tecrübe edenlerden ders çıkarmak mı?

Enerjisini güneşten alanlar için zorlu mevsim koşullarına giriş yapıyoruz. Sonbahar hüznünü, kış depresyonunu daha az zararla atlatmayı kim istemez. Fiziksel gelişimini spora, zihinsel gelişimini meditasyona emanet edenler için mevcut durumu korumak önemli ta ki “hayat, biz plan yaparken başımıza gelenlerdir” sözünü yaşayana kadar. Ben bu sözün birazcık tecrübelerle ilgili kısmındayım. Hayatlarımızın normal seyrinden dertlere, sorunlara aktığı dönemlerde yani başımıza gelenlere çözüm bulma arayışındayken hepimizin aklına düşen o soruyu soruyorum; her şeyi tecrübe etmek mi, tecrübe edenlerden ders çıkarmak mı?

İlginizi çekebilir: Sonbahar depresyonu nedir, üstesinden nasıl gelinir?

Çok tatlı bir kız arkadaş gurubum var; birbirini sürekli geliştiren, besleyen, önemseyen. Her şeyi konuşuyoruz ve yargılamadan sadece farklı bakış açılarıyla kim olduğumuzu hatırlıyoruz, kafamızdaki senaryolara başka açılardan sahneler ekliyoruz. Her seferinde konu son günlerin popüler tabiri “tekamül”e geliyor. Tekamül, mutluluk gibi varılacak bir sonuç değil, yolun kendisi bir süreç. Kendi yaşamına göre tekamülün neresinde olduğun önemli, ölçülebileceğin bir şey değil sadece gözlemleyebilirsin tecrübelerinle.

Fiziksel gelişimini spora, zihinsel gelişimini meditasyona emanet edenler için mevcut durumu korumak önemli ta ki “hayat, biz plan yaparken başımıza gelenlerdir” sözünü yaşayana kadar.

Mesela dün olduğun kişiden ne kadar farklısın bugün, bu farkın ne kadarını kendi tecrübenden edindin ne kadarını çıkardığın derslerden? Her şeyi tek başına tecrübe etmeye çalışmak belki biraz macera ancak her seferinde konfor alanını genişletmeye daha yakınsın, denenmemiş yolu tercih etme haliyle biraz özgür ruhlusun. Ama bu kadar zamanın ve gücün var mı?

Ders çıkarmanın daha “pratik” gibi geldiği durumlarda bu sefer yaşadığın olayların duygularını anımsadığında, gelecek bir sonraki hamle için kalbini, aklını sağlama alayım derken bu sefer de kontrolü fazla kaçırabilir, kendini baskılayabilirsin. Keşkelere kapılmayacak kadar ömrün uzun mu?

“İyi bir geçmiş, iyi bir bilince sahip olmak gibidir… Bunun bilincinde olduğun zaman, çektiğin tüm ıstıraplar için minnet hissedeceksin, her acıyı ve görünürdeki her haksızlığı kutsayacaksın”

Stefano D’annaTanrılar Okulu” kitabında der ki;

“İyi bir geçmiş, iyi bir bilince sahip olmak gibidir… Bunun bilincinde olduğun zaman, çektiğin tüm ıstıraplar için minnet hissedeceksin, her acıyı ve görünürdeki her haksızlığı kutsayacaksın… Bir gün bunların seni yüceltmek ve geliştirmek için geldiklerini; gelişimin için ne denli gerekli olduklarını bileceksin.” İster kendin tecrübe et ister ders çıkar, yaşadığın her durumun seni tekamül sürecinde hep daha iyiye götüreceğinden emin olarak hareket et.

İlginizi çekebilir: Yaşamda kalmak için akış deneyimlemesi

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Eğitim Danışmanı Burçak Çakmak
A Sınıfı Eğitim kurumunda yönetici ve eğitim danışmanı. 7. sınıftan itibaren öğrencilere verimli ve düzenli ders çalışmayı öğreterek programlarını takip ediyor. Liseye Geçiş ve ... Devam