Her granola sağlıklı mı: Granola seçerken dikkat etmeniz gerekenler

Granola günümüzde neredeyse her market/restoranın kasasında bile karşımıza çıkan, oldukça sık tüketilen, elden ele çeşitli tarifleri dolaşan popüler bir besin haline gelmiş durumda. Sağlıklı gıda reyonlarında ve organik süpermarketlerde etikette “saf” ve “doğal” gibi sözcüklerle tanımlanan granolalar gerçekten sağlıklı mıdır? Ya da sağlıklı olduğunu nereden anlarız?

İşe önce gerçekten granolayı tanıyıp tanımadığımız ile başlayalım ve granolayı tanımlayalım.

Granola nedir?

Granola için aslında standart bir formül yoktur. Granola, yulaf ezmesi, fındık, badem, ceviz gibi bazı yağlı tohumlar ve kurutulmuş meyvelerden yapılan ve fırına atılan bir çerez türüdür.

Yulaf, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan liflerden oluşmaktadır. Sert kabuklu yemişler vücudumuza sağlıklı yağ sağlarken, kurutulmuş meyvelerdeki potasyum, hücre işlevi ve kas kasılmaları da dahil olmak üzere fizyolojik işlemler için gerekli olan bir elektrolit sağlamaktadırlar.

Granola da aslında karbonhidrat kaynağından sayılmaktadır. Yoğun çalışan insanlar için, granola en iyi alternatif öğünlerden biridir. “Ancak sağlıklı mıdır, değil midir?” sorusunu akla getiren noktalara göz atalım.

  • Tatlandırıcı, aynı zamanda da yapışkan bir baz oluşturucu olarak kullanılan malzemenin kimi zaman bal, kimi zaman şeker, kimi zaman pekmez, kimi zaman şurup, kimi zaman da tatlandırıcılardan oluşması kafa karışıklığı yaratmakta ve sağlıklı olan granolayı masum bir alternatif yapmaktan çıkarmaktadır. Bu noktada yapmamız gereken eklenti şeker, glukoz şurubu ve tatlandırıcı içermeyen, kendi meyveleri yardımıyla tatlı tada ulaşan granolaları tercih etmektir.

  • İkinci önemli bir nokta da kullanılan yağlı tohumların türü ve miktarıdır. Eğer sağlıklı bir alternatif arıyorsak ve kilo vermeyi/korumayı amaçlıyorsak mutlaka yağlı tohum içeriğini irdelemeli, enerjinin yarısından fazlasının yağlı tohumlardan gelmemesine dikkat etmeliyiz.
  • Üçüncü önemli nokta yine porsiyon! Hem yulaf ezmesi, hem de kuru meyve miktarına dikkat etmeli, hepsinin bir denge içine olması gerektiğini bilmeliyiz. Bazı granolalarda enerjinin %30 ve fazlası kuru meyvelerden gelmektedir. Bu durumda iki porsiyon ve üstünde meyve tüketimi sağlanmış olduğundan alınan karbonhidrat yükü artmakta ve granola kurtarıcı sağlıklı alternatif öğün amacına ulaşamamaktadır.

Tüm bunları aslında kısaca alışveriş esnasında granola paketlerinin arkalarını inceleyerek fark edebilir, en sağlıklı ve ihtiyacımıza uygun granolayı seçebiliriz. Pratik bir bilgi vermek gerekire; satın alacağınız granolanın içeriğini okuduğunuzda, kendi mutfağınızda bulunan malzemeler ile yapılabilir nitelikte olmasına dikkat etmelisiniz.

Güzel bir öneri daha; en sağlıklı granolayı evde, kendi ellerinizle yapmayı deneyin. İhtiyacınıza uygun olan meyve ve yağlı tohum miktarını ayarlayıp ekleyebilir böylece dışarıdakileri tüketme mecburiyetinde de kalmamış olursunuz.

En sağlıklı ve dengeleyici tüketim şekli ise süt/yoğurt/kefir grubu ile birliktedir. Bu gruptan gelen protein ile granoladaki sağlıklı yağ ve karbonhidrat birleştiğinde maksimum tokluk sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: Antioksidan nedir ve neden antioksidana ihtiyaç duyarız?

Diyetisyen Müge Bozok Diyetisyen
2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde ... Devam