Güzel şeyler de oluyor: Koronavirüs gündeminde umut veren haberler

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan COVID-19 salgını, tüm dünyayı etkisi altına aldı. Her gün artan vaka haberleri ve ölümler pek çoğumuzu endişeye sürüklüyor olsa da, dünyanın farklı yerlerinde güzel şeyler de oluyor.

Kötü haberlerin durmadan aktığı gündemde biraz nefes almak ve umutla dolmak için dünyanın dört bir yanından içimize biraz umut serpebilecek haberleri bir araya getirdik.

Kuğular, balıklar ve yunuslar Venedik’e geri döndü.

COVID-19 salgınının merkezi Wuhan’dan sonra, salgından en çok etkilenen ülke İtalya ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) pandemik merkezini Avrupa olarak açıkladı. İtalya’da vaka sayılarının artmasıyla sokağa çıkma yasağı getirildi.

Yalnızca İtalya’nın değil Avrupa’nın da en çok turist alan bölgelerinden biri olan Venedik’te sokakların boşalmasıyla doğa da rahat bir nefes almaya başladı. Şu an Venedik kanallarında balıklar ve kuğular yeniden yüzüyor.

Çin’de hava kirliliği azaldı.

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde rastlanan COVID-19 kısa sürede büyük bir salgına dönüşürken, yetkililer önlem olarak sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte trafiğin azalması ve üretimin neredeyse durması, Çin’de hava kirliliğinin ölçülebilir oranda azalmasını sağladı.

Geçtiğimiz yıllarda havayı temizlemek için aldığı farklı önlemlerle 2013-2017 yılları arasında gelişmeler gösteren Çin’de, Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’nın açıklamasına göre “kaliteli hava günleri” Şubat ayında %21.5 oranında artış gösterdi. Diğer yandan NASA ve European Space Agency tarafından yayınlanan görseller de nitrojen dioksit emisyonlarındaki azalmayı açık şekilde gözler önüne seriyor.  

Görsel kaynak: CNN

En çok ihtiyacımız olan şeylerden biri: İtalya’da başlayan dayanışma

İtalya’da uygulanan sokağa çıkma yasağı sonrası halkın motivasyonunu yüksek tutmak için yaptığı tatlı uygulamalar geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan haberlerinden oldu. Virüsle savaşta güçlü bir bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu ve güçlü bir bağışıklık sisteminin en önemli destekçilerinden birinin stresi azaltmak olduğunu düşünürsek; bu birlik ve beraberlik duygusunun güçlenmesinin de ne kadar hoş bir gelişme olduğunu anlayabiliriz.

Birbirimize hiç olmadığımız kadar yakınız: Dünyanın dört bir yanından canlı konserler

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının olumlu görebileceğimiz yanlarından biri de -dolaylı yoldan da olsa- tüm insanlığı bir araya getirmesi. İnsanlığın virüse karşı bir olduğu bu dönemde, sokağa çıkma yasağı ve izolasyon önlemeleri sokaktaki hayatı neredeyse bitirmiş olsa da, bizi birbirimize daha çok yaklaştırdı.Buna ünlüler de dahil!

 

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Chris played a mini gig at home earlier today on IG Live. @glblctzn @WHO @JohnLegend #TogetherAtHome

Coldplay🌙☀️ (@coldplay)’in paylaştığı bir gönderi ()

Coldplay’den Chris Martin’in ilk canlı Instagram konserini vermesinin ardından, John Legend, Keith Urban isimler de canlı konserlerle bu uygulamaya katıldı. Ülkemizden de Yalın dün akşam Instagram takipçileri için canlı konser gerçekleştirdi.

Önümüzdeki günlerde ücretsiz yayınlanacak olan konserleri buradan takip edebilirsiniz.

Çin, İtalya’ya COVID-19 salgınıyla mücadele için doktor ve tıbbi malzeme gönderdi.

Görsel kaynak: Reuters

İtalya sağlık sisteminin koronavirüs karşısında yetersiz kalması, Çin’deki doktorları harekete geçirdi. Çin’de koronavirüs ile mücadele eden doktorlar, İtalya’ya deneyimlerinin yanı sıra tıbbi malzeme desteği de götürdü.

COVID-19 araştıması için yapılan bağışlar

Koronavirüs salgını nedeniyle pek çoğumuz evlerimize kapanmış olsak da; hala çalışmaya devam etmek zorunda olan birçok insan var. Dileğimiz, herkesin kendini ve çevresindekileri korumaya alabilmesi, gerekli izinlerin ve yardımların sağlanabilmesi.

Diğer yandan salgınla savaşta durmak bilmeden çalışan doktor ve sağlık görevlilerine minnettarız. Şu anda sokağa çıkma yasağının olduğu İtalya ve İspanya’da, sokakta sağlık hizmetleri sunmaya çalışan sağlık görevlilerin alkışlarla motive edilmesi, bu minnettarlığın gösterilmesinin de en güzel yollarından biri.

Video: BBC

Koronavirüs ile savaşta diğer önemli konulardan biri de, virüs konusunda yapılan araştırmalar. Koronavirüs araştırmalarına yapılan bağışlar ve salgınla mücadele için verilen desteklerden öne çıkanları sıralamamız gerekirse; The Bill and Melinda Gates Foundation araştırmalar için 100 milyon dolar, Mastercard Impact Fund 25 milyon dolar bağışlarken; Influencer Chiara Ferragni ve eşi Fedez’in açtığı bağış kampanyası şu anda 4,274,160 dolara ulaştı. Jack Ma Foundation ve Alibaba Foundation ise Afrika’daki 54 farklı ülkeye 20,000 test kiti, 100,000 maske, 1,000 koruyucu kıyafet bağışladığını açıkladı.

Kaiser Permanante ilk klinik aşı denemelerine başladı.

16 Mart günü Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, 4 gönüllünün katılımıyla ilk koronavirus aşısı testini gerçekleştirdi. Moderna tarafından üretilen ve mRNA-1273 adı verilen aşı, eski aşı geliştirme yöntemlerine göre farklı ve daha hızlı bir yöntemle geliştirilen aşı, koronavirüsun herhangi bir parçasını taşımadığı için teste tabi tutlan kişileri enfekte etme ihtimali de yok. Laboratuarda üretilen messenger RNA’nın bir kısmını taşıyan aşı, bağışıklık sisteminin virüsle savaşmasını sağlayacak bir dizi yöntem izliyor. (Kaynak)

İtalya’da 3D printer ile solunum valfleri üretildi

Issinnova kurucusu Cristian Fracassi, İtalya Chiari Hastanesi’ndeki yoğun bakım ünitelerinde solunum valfleri konusunda kıtlık yaşandığını öğrenince 3D printerla birkaç saat içinde 100 adet solunum valfi üretip hastaneye bağışladı.

Koronavirüs gündeminde geçtiğimiz hafta gerçekleşen güzel haberler ise şöyle:

Çin’deki son Koronavirüs hastanesi de kapatıldı.

Salgının başladığı yer olan Çin’de vaka sayılarının artık çok küçük bir oranda artıyor oluşu sebebiyle koronavirüs için açılan son hastane de kapatıldı. Halihazırda var olan hastane ve sağlık merkezleri şu anda Çin’deki tedavisi devam eden vakalar için yeterli durumda.

Hindistan’daki doktorlar, Koronavirüs tedavisinde başarılı oldular.

Lopinavir, Retonovir, Oseltamivir ve Klorfenamin kombinasyonu bir ilacı Koronavirüs hastalarını tedavi etmekte kullanan Hindistanlı doktorlar başarıya ulaştı. Normalde HIV ve sıtma tedavisi için kullanılan bu ilaç kombinasyonunun COVID-19 tedavisinde nasıl başarılı olabileceğine dair araştırmayı buradan okuyabilirsiniz.

Çin’de 103 yaşındaki kadın koronavirüs hastası 6 günlük tedavi sonrası iyileşti.

Zhang Guangfen isimli 103 yaşındaki bu büyükanne, bu ölümcül sonuçları olabilecek hastalıktan iyileşen en yaşlı kişi.

Erasmus Tıp Merkezi araştırmacıları koronavirüse karşı iyileştirme potansiyeline sahip olabilen  bir antikor bulmuş olabilir.

Dutch News tarafından hazırlanılan habere göre; bu buluş dikkatli bir iyimserlik gerektiyor. Çünkü antikorun insanlar üzerinde etkili olup olmadığı kesin olmamakla birlikte, sürecin sonunda toplu üretime geçilebilmesi için antikorun satın alınması ve üretilmesi gerekiyor.

Profesör Frank Grosveld, Erasmus Magazine’e yaptığı açıklamada, antikorun kişilerin enfekte olup olmadığını anlayabileceği bir test kiti ile sunulmasını hedeflediklerini ve eğer çalışırsa antikorun hastalığın gelişimini durdurarak hastaya iyileşmesi için süre vereceğini açıkladı.

Apple Çin’deki mağazalarını yeniden açıyor.

Apple, hastalığın yayılımının kontrol altına aldığı, yeni vakaların sayısının azaldığı ve iyileşen hasta sayısının arttığı Çin’de mağazalarını yeniden açmayı “güvenli” bulduğunu açıkladı.

Cleveland Clinic, saatler içinde sonuç veren bir COVID-19 testi geliştirdi.

Kişilerin doktorlarla online olarak görüşerek Koronavirüs semptomlarını tartışabildikleri bir platform oluşturan Cleveland Clinic, şimdi de burun içinden alınan örneklerle yapılabilen ve saatler içinde sonuç verebilen bir test geliştirdiğini açıkladı.

Güney Kore’den iyi haber: Yeni vakaların sayısı azalıyor

Arabaya servis Koronavirüs testi uygulaması sunan Güney Kore’den gelen güzel habere göre, pozitif yeni vakaların sayısı, şu anda iyileşen vaka sayısının altında seyrediyor. Ülkede sosyal mesafelendirme ve izolasyon önlemleri devam ediyor.

İsrail’de yeni bir Koronavirüs aşısı bulunmuş olabilir.

Henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, İsrailli bilim insanları virüsün biyolojik mekanizması ve özelliklerini anlamak için yaptığı araştırmalarda ilerleme gösterdi. Şu anda enstitüde 50’den fazla uzman bilim insanı konuyla ilgili araştırmalarına devam ediyor.

Maryland’de 3 koronavirüs hastası tamamen iyileşerek günlük yaşama geri döndü.

Fox 5’in haberine göre Maryland’da 70 yaşın üstündeki bir çift ve 50 yaşındaki bir kadın Koronavirüs hastasının  tamamen iyileştiği, Montgomery County’nin Chief Health Officer Dr Travis Gayles tarafından teyit edildi.

Kanadalı bilim insanları COVID-19 araştırmalarında ilerleme kaydetti.

Ontario’daki araştırmacılar koronavirüsü izole etmeyi ve kopyalarını oluşturmayı başardı. COVID-19 salgınından sorumlu özgün etmeni izole etmeyi başaran bilim insanları, daha iyi sonuç veren testlerin, aşının ve tedavilerin üretilebilmesi için büyük bir ilerleme kaydetmiş oldu.

San Diego’daki bir biyoteknoloji şirketi, Duke Üniversitesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi iş birliği ile Covid-19 aşısı geliştiriyor.

Tek kullanımlık serolojik testleri ilk üreten Duke-NUS Tıp Okulu’nın dekanı Profesör Thomas M. Coffman, Arcturus Therapeutics ile birlikte aşı üzerine çalışmaya başladı.

Tulsa’daki ilk pozitif Covid-19 vakası iyileşti.

Oklahoma Tulsa’da 50 yaşın üstündeki İtalya’dan gelen hastanın tedavi sonrası yapılan iki testi de negatif çıktı. Bu bir iyileşme göstergesi.

Yeni Delhi Safdarjung Hastanesi’nde tedavi edilen 7 hastanın tamamı iyileşti.

The Hindu’da yayınlanan habere göre, Safdarjung Hastanesi’nde bulunan 15 pozitif vakadan 7’si iyileşti. 100 izolasyon yatağı kapasitesi bulunan hastanede, yatakların henüz yarısının bile dolmamış olması ise daha güzel bir haber.

Yeni iyileşen Covid-19 hastalarından alınan plazma, diğer hastaların iyileşmesinde kullanılabilir.

NBC New haberine göre Baltimore’da yer alan John Hopkins Hastanesi’ndeki uzmanlar kandaki virüsle savaşan antikorları geliştirmek için uğraşıyor. Bu yöntem dünyadaki pek çok ülkede eşzamanlı olarak araştırılmaya devam ediliyor. Araştırmayla ilgili makaleyi buradan okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar:
Goodthingsguy, Good News Movement, Mashable, CNN

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!