Guava Kaç Kalori?

Guava

(1 gr)
1
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 14.32 0.14
Protein (g) 2.55 0.03
Yağ (g) 0.95 0.01
Lif (g) 5.4 0.05
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 2 0.02
Potasyum (mg) 417 4.17
Kalsiyum (mg) 18 0.18
Vitamin A (iu) 624 6.24
Vitamin C (mg) 228.3 2.28
Demir 0.26 0.00

Guava temel olarak Amerika kıtasında yetiştirilen ancak günümüzde ülkemizde bile yetiştirilmeye başlanan meyvelerden bir tanesi. Tropik bir meyve olan Guava’nın kökeni bilinmiyor ancak pek çok insan onun Orta Amerika kökenli olduğuna inanıyor.

Guava dünyanın her yanında pek çok markette bulunabiliyor ancak bulunurluğu mevsime göre değişebiliyor. Bu tatlı meyve sağlıklı dozda lif ve pek çok başka besin barındırıyor. Eğer beslenmenize biraz daha ilginç meyveler eklemek istiyorsanız, guava akıllıca bir tercih olacaktır.

Guava Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Aşağıdaki veriler 165 gram kadar tutan 1 kase guava için geçerliler.

  • Kalori: 112 kcal
  • Yağ: 1.6 g
  • Sodyum: 3.3 mg
  • Karbonhidrat: 23.6 g
  • Lif: 8.9 g
  • Şeker: 14.7 g
  • Protein: 4.2 g

Karbonhidrat

1 kase kadar guava 112 kalori sağlar ve 23 gramın üzerinde karbonhidrata sahiptir. İçerisindeki karbonhidratların büyük kısmı doğal yoldan oluşan şekerlerden meydana gelir. Ancak 9 gram kadar da life sahiptir. Guavada nişasta bulunmaz.

Guavanın glisemik endeks değerine dair yapılan bilimsel bir çalışmada, bu değerin tip-2 diyabeti olanlarda 33, sağlıklı bireylerde ise 31 olduğu görülmüş ve bu nedenle iki grup arasında ciddi bir fark bulunmuyor. Glisemik endeks değeri bir gıdanın kan şekerini saf glukoza göre ne düzeyde yükselttiğini ölçer ve saf glukozun değeri 100’dür. Guavanın glisemik endeks değeri 30’lardadır ve bu nedenle düşük glisemik bir gıda olduğu söylenebilir.

Yağlar

Guavada sadece çok az miktarda yağ vardır. Meyvenin bir kasesinde sadece 1.6 gram kadar çoklu ve tekli doymamış yağlar vardır.

Protein

Guava bir meyveye göre protein bakımından görece zengindir ve porsiyon başına 4 gram kadar protein sağlar.

Vitamin ve Mineraller

Pek çok tropik meyve gibi guava da mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca folat ve beta karoten bakımından zengindir ve beden beta karoteni A vitaminine dönüştürür. Guava iyi bir potasyum kaynağıdır ve ayrıca diğer vitamin ve minerallerden de azar azar barındırır.

Guavanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Guava gibi farklı şeyler tüketerek meyve alımınızı arttırmanın sağlığa pek çok faydası olabilir.

Hücreleri Korumaya ve Onarmaya Yardımcı Olur

Guavada karotenoidler ve polifenoller gibi çeşitli fitobesinler bulunur ve ayrıca C vitamini de beden için güçlü bir antioksidandır.

Antioksidanlar bedenimizdeki hücrelere zarar veren serbest radikallerin bu hasarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olurlar. Bedenlerimiz çevresel toksinlere maruz kaldıkça serbest radikaller üretir. Uzmanlar bu hasarın inflamasyon ve hastalığa sebep olduğunu düşünüyorlar.

Cilt Sağlığını Destekler

Guavada bulunan C vitamini, cildin temel proteini olan kolajen üretiminden sorumludur. C vitamini cildinize antioksidan faydalar sağlar ve cildi yaşa bağlı cilt yaşlanmasına ve UV kaynaklı hasara daha dirençli kılar.

2017 yılında yayınlanan bir araştırma derlemesinin yazarları, pek çok çalışmada daha fazla meyve ve sebze tüketiminin sağlıklı bir cilt ile pozitif şekilde bağlantılı olduğunu ortaya konulmuş. Meyvelerde ve sebzelerde bulunan bu sonucun alınmasını sağlayan aktif bileşen tam olarak bilinmese de, bu ürünlerdeki C vitamininin varlığı bir faktör olabilir.

Kilo Kontrolünü Destekler

Kilo verme ve kilo yönetimi uzmanları sık sık beslenmemize daha fazla meyve ve sebze eklememizi önerirler. Guava gibi meyveler görece az kalori sağlayarak önemli vitamin ve mineralleri almamıza yardımcı olurlar ve ayrıca tokluk veren liflere de sahiptirler.

Yapılan sınırlı bir çalışmada, guava tüketmenin sağlığa faydalarına dair bir araştırma yapılmış. Çalışmada 14 kadın ve 31 erkek bulunuyormuş ve bu bireylerin kabuklu veya kabuksuz guava tüketimi ile birlikte beden kitle endekslerinde azalma görülmüş. Ancak yayınlanan raporda katılımcıların beslenmelerine dair çok sınırlı bilgi var. Ayrıca kilo verme konusunda süper bir gıdanın olmadığını da belirtmek gerekiyor. Kilo vermek sadece tek bir gıda kaynağına bağlı değildir.

Beden kitle endeksi eski ve yanlı bir ölçüm yöntemidir ve beden kompozisyonu, etnisite, ırk, cinsiyet ve yaş gibi faktörleri dikkate almaz. Ancak kusurlu bir ölçüt olmasına rağmen günümüzde tıp dünyasında yaygın olarak kullanılır çünkü ucuz ve hızlı bir yöntemdir ve potansiyel sağlık problemlerinin analiz edilmesine yardımcı olur.

Adet Ağrılarını Hafifletmeye Yardımcı Olabilir

Pek çok kadın adet döneminde mide sancıları gibi ağrılı belirtiler yaşıyor. Ancak guava yaprağı ekstresinin adet sancılarının şiddetini azaltabileceğine dair bazı kanıtlar var. 197 kadın ile yapılan bir çalışmada 6 mg guava yaprağı esktresini günlük olarak tüketmenin ağrı yoğunluğunda azalma sağlayabildiği görülüyor. Bu etki bazı ağrı kesicilerden daha fazla olmuş.

Daha İyi Bir Kalp Sağlığına Yardımcı Olur

Beslenmenize guava gibi meyveleri eklemenin bir diğer iyi sebebi ise daha fazla meyve ve sebze tüketmenin kalp dostu faydalarının olduğuna dair ciddi kanıtların olmasıdır.

Yapılan geniş çaplı bir meta analizde bilimadamları meyve ve sebze tüketimi ile kalp damar sağlığında iyileşme arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışmışlar. Her gün 200-800 gram aralığında meyve ve sebze tüketmenin kalp damar hastalığı riskinde ciddi bir azalma sağlayabildiğini ortaya koymuşlar.

Hastalıkları Önlemeye Yardımcı Olabilir

Meyve ve sebze tüketiminin kalp damar sağlığı üzerindeki etkilerine dair yapılan önceki maddedeki araştırmaya göre, daha fazla meyve ve sebze tüketimi kanser ve ölüm riskini de etkileyebiliyor. Bu sonuç için eşik daha düşük. Günde 600 gram kadar meyve ve sebze tüketmek, kanser riskini azaltabiliyor.

Araştırmacılar 2013 yılında dünyada gerçekleşen 5.6-7.8 milyon erken ölümün günde 500-800 gramdan az meyve ve sebze tüketimi ile bağlantılı olabileceğini belirtiyorlar. Meyve tüketiminin pek çok kişi için neredeyse hiç yan etkisi olmaması nedeniyle beslenmenize guava gibi meyveleri eklemek oldukça önemli.

Guavanın Sağlığa Zararları Nelerdir?

Mango gibi bazı tropik meyvelere karşı alerjilere dair raporlar olsa da, guava alerjisine dair tıp literatüründe çok az veri var. Yayınlanan bir çalışmada, guavanın potansiyel tepkilerin sebebi olup olmadığı açık değil.

Eğer yedikten sonra ortaya çıkan belirtilerden dolayı guavaya karşı alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza görünün.

Depolanması ve Kullanımı

Guavanın raf ömrü çok kısadır. Meyveyi eve getirdikten sonra oda sıcaklığında saklayın. Ancak olgun bir guava bu şekilde ancak bir iki gün dayanır.

Meyveyi doğradıktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz ancak burada da ancak bir kaç gün dayanır. Guavayı dondurmak da mümkündür. Onu dilimleyebilir veya küp küp doğrayabilirsiniz ve sonrasında hava geçirmez kaplara koyarak buzlukta sekiz aya kadar saklayabilirsiniz.

Guavayı soğuk suda yıkadıktan sonra kağıt havlu ile kurulayın. İkiye ayırıp elma dilimler gibi dilimleyin. İsterseniz kabuğunu tüketebilirsiniz.

Bazıları onu soya sosu, deniz tuzu ve hatta sirkeye batırıp yemeyi tercih ediyor ancak meyvenin kendisinin lezzetli olmasından dolayı salatalara eklenmesi de mümkün. Smoothie ve soğuk içeceklere de eklenebilir.

Sonuç Olarak

Guava çok besleyici ve lezzetli bir meyve.

Bu tropik meyvenin kalorisi düşük, lif dolu ve sağlıklı bir beslenme için mükemmel bir seçenek olabilir.

Pek çok çalışmada onun faydalarından bahsediliyor ve bir besin takviyesi olarak da kullanılabiliyor. Hem meyvenin kendisi hem de yaprağı kalp, sindirim ve bağışıklık sistemine fayda sağlayabiliyor ve başka faydaları da bulunuyor.

Kaynaklar;

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324758

https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-guavas

https://www.verywellfit.com/carb-counts-for-guava-2241794

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!