Grip ve soğuk algınlığından doğal besinlerle korunun

Havaların daha da soğumasıyla birlikte mikrop saldırılarını durdurmak için vücudunun güçsüz olduğuna mı inanıyorsun? Grip ve nezle olmadan bu kışı nasıl geçireceğini düşünüyorsan, neler yapman gerektiğine gel birlikte bakalım.

Her gün bağışıklık sistemimiz hastalıklara neden olan bakterilere ve virüslere karşı savaşa girer. Çoğu zaman vücudumuz bizi sağlıklı ve zinde tutmak için inanılmaz bir iş yapar. Stres, uykusuzluk ve aşırı yorgunluk  gibi bazı durumlarda vücudumuz mikroplara karşı savunmasız hale gelir. Vücut direncimizin azalması ile hastalıklar ortaya çıkar. Hastalandığımız zaman ise vitamin, mineral takviyerleri, babaanne çorbaları ve bir avuç dolusu ilaçlarla iyileşmeye çalışırız.

Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın yolu hastalık ortaya çıktıktan sonra tüm silahlarımızı kuşanıp saldırıya geçmek değil, hastalıklar ortaya çıkmadan önce kendimizi korumak olmalıdır.

Bedenimize hem içten hem de dışarıdan fayda sağlamak için bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaları tüketmeliyiz. Böylelikle hastalıklara meydan okuyabilir, daha sağlıklı ve güçlü hissedebiliriz.

İşte bağışıklık güçlendiren 8 süper kahraman

grip ve soguk alginligindan korunmanin yollari

Sarımsak

Her ne kadar kokusundan dolayı sevmesek de, aslında antibakteriyel, antiviral ve anti-inflamatuar özellikleri ile doğal bir ilaçtır. Sarımsak içerisindeki allicin ile bağışıklık sistemini güçlendirici etki gösteriyor ve bizi hastalıklardan koruyor. Sağlığımız ve bağışıklığımız için her gün birkaç adet sarımsak tüketmeliyiz.

Fermente gıdalar

Bağışıklık sistemimizin yaklaşık yüzde 70’i bağırsaklarımızda bulunur. Bundan dolayı bağırsağımız için iyi olan gıdalar bağışıklığımız için de önemlidir. Fermente gıdalar içerdikleri iyi bakteriler ile zararlı mikroorganizmalara karşı vücudumuzu korumaya yardımcı olurlar. Yapılan çalışmalar, probiyotik bakterilerin bağışıklık sistemini düzenleyebilme ve iltihaplanmayı önleme yeteneğine sahip oldukları sonucuna varmışlardır. Bundan dolayı kefir, yoğurt, turşu ve zeytin gibi dost  bakterileri içeren fermente gıdalara beslenmemizde yer vermeliyiz.

Kivi

Günlük C vitamini gereksiniminin  yüzde 80’nini karşılamamızı sağlayan kivi, grip ve nezle ile mücadele için süper bir besindir.  Ara öğünlerde yoğurt ile tüketildiğinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Yeşil çay

Bir fincan çay, kışın içimizi ısıtmaktan daha fazlasını yapmaktadır.  2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre yeşil çay, içerisindeki EGCG (Epigallokateşin Gallat)  ile bağışıklık sistemini desteklemektedir.

Kırmızı et

Zengin protein içeriğinin yanında enfeksiyona karşı mücadele eden demir ve çinko minerallerini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için haftada 1-2 kez kırmızı et tüketmemiz gerekir. Demir emilimini artırmak için kırmızı et ile birlikte brokoli, portakal, biberler, ananas, kivi gibi C vitamini içeren gıdaları da yemeliyiz.

Yaban mersini

Hem taze hem de kurutulmuş şekilde tüketebiliriz. A ve C vitamini, querticin ve antosiyanin gibi flavonoidlerden zengin bir besin. Güçlü antioksidan özelliği ile serbest radikallerin vücudumuza verecekleri zararları azaltır ve önler.

Brokoli

Her ne kadar tatmin edici bir tada sahip olmadığı için çekici gelmese de, brokoliyi besleyici faydaları için tüketmemiz gerekir. İçerdiği sulforan maddesi ile bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini desteğiyle vücudumuzdan toksinlerin atımını kolaylaştırır. Aynı zamanda E vitamini, çinko, manganez ve bazı flavonoidleri içerir.

Balık

2013 yılında yapılan bir çalışmada omega-3 yağ asitlerinin, bizi hasta hale getirebilecek zararlı mikroorganizmalarla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin etkinliğini arttırdığı görüldü. Beslenmemizde özellikle omega-3 yağ asidi içeriği zengin olan yağlı balıkları (somon, sardalya, uskumru, ton balığı) tüketerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz.

Ancak, yalnızca belirli gıdalara odaklanmayı ve onları ayrı ayrı tüketmeyi seçerek hastalıklara karşı kendimizi koruyamayız. Bu nedenle bağışıklık sistemini destekleyen sağlıklı bir beslenme düzeni; kompleks karbonhidratları, sağlıklı yağları, proteinleri, renkli meyve ve sebzeleri içermelidir.  Aynı zamanda  bağışıklık sistemini daha da kötüleştirebilecek şeker,  işlenmiş gıdalar ve meyve suları gibi gıdalardan kaçınmalıyız.

Beslenmenin genel sağlığımız üzerinde ne kadar etkili olduğunu biliyoruz. Bunun yanında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu uyku süresi ve meditasyon ile stres düzeyimizi düşürerek de grip ve diğer enfeksiyonlarla savaşabiliriz.

Unutmayalım ki, daha güçlü bir bağışıklık sistemine ve hatasız çalışan bir vücuda sahip olmanın yolu, sağlıklı beslenmekten geçiyor.

Diyetisyen Selvi Akman Diyetisyen
Kurucusu olduğu Beşiktaş Dietista Diyet Merkezi'nde diyetisyen. Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisansına devam etmekte. Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014’te ... Devam