Evde vakit geçirirken kilo almamanız için 11 öneri

Hepimizi en çok strese sokan aslında bu günlerin belirsiz olması… Belirsizlik eve gıda, temizlik malzemesi; vücudunuza da yemek stoklamaya yöneltir. Belki biraz normal, fakat uzun dönem sağlıksız bir davranış bütünüdür.

Hepimiz evdeyiz, şöyle ki tüm dünya…

Evde hareket kapasitemiz bu kadar azalmışken kilomuzu korumak için bazı şeylere dikkat etmemiz gerekiyor.

  • Öncelikle kendinize önceki yaşamınızdaki gibi bir rutin oluşturun. Rutin oluşturmak sizi belirsizlikten kurtarır ve güvende hissettirir. Bu da otomatik olarak iştahınızı dengelemenize yardımcı olur. saat çok geç olmadan yatmalı, çok geç olmadan kalkmalısınız. Uyku metabolizma için çok önemlidir. Yeterli uyumazsanız vücudunuz enerjisiz kalır ve enerjiyi yiyeceklerden almak ister. Yemek saatlerinizi belirleyin. Evet işe gider gibi erken kahvaltı yapmanız gerekmeyebilir fakat yine de belli bir saati olmalı. Öğle ve akşam yemeklerinin, ara öğünlerin saatlerini belirleyin. Yemek saatleriniz belirli olursa sürekli atıştırma isteği, fazla yemelerin önüne geçersiniz.
  • Yemek saatlerini belirledikten sonra ailece veya kendi başınıza farklı sağlıklı yemekler denemek için bir saat belirleyin. Ben uzun zamandır denemek istediğim tarifleri yaparak bu dönem hem biraz keyifleniyorum hem de keyifli vakit geçiriyorum. Mutfak sıcaktır, sadece yerken değil, her zaman…
  • Alışverişe giderken eksiklerinizi yazın ve bu sayede gereksiz stoklamalarınızın önüne geçin. Sadece ihtiyacınız olanları alıp abur cubur, un, makarna yerine daha çok taze sebze, meyve, süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, kuruyemişler gibi temel besinleri alın. Eve abur cubur alırsanız hem siz hem abur cuburlar aynı anda evde olduktan sonra onları tüketmeden duramazsınız.
  • Canınız hep karbonhidratlı yemekler, pilavlar, makarnalar, ekmekler, pastalar isteyebilir fakat bu dönem asıl ihtiyacımız olan proteinlerdir. Et, peynir, yumurta gibi proteinlerle de çeşitlenmiş bir beslenmeniz olmasına özen gösterin. Yanlarına kocaman salatalarla hem tok tutar hem de metabolizmanızı hızlandırırlar.
  • Buzdolabında bol bol sevdiğiniz sebze ve meyveler bulunsun. Hep meyve atıştırmayın arada salatalık, havuç, turp gibi sevdiğiniz sebzelerden de atıştırıp kendinizi oyalayıp tok tutmaya çalışın. Bunların yanına da muhakkak kuruyemiş, süt, yoğurt gibi protein kaynakları ekleyerek daha uzun süre tok kalabilirsiniz.
  • Evde olunca su içmeye gerek yok gibi düşünebilirsiniz, ya da zaten eskisi kadar susamayabilirsiniz ama suyun önemini her zaman için biliyorsunuz. Her gün en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Su iştah kontrolünüze de yardımcı olacaktır.
  • Bu dönem evde bitki çayı içmek de faydalı olacaktır. Antioksidan özelliği ile yeşil çay, beyaz çay ya da ıhlamur adaçayı gibi bitki çayları metabolizmanıza da sağlığınıza da katkı sağlar ve iştahınızı baskılar. Tarçın sevenler özellikle tarçını kullanmaya çalışsın ki kan şekeri dengelensin.
  • Evde kendinizi geliştirecek, eğlenecek, oyalanacak aktiviteler bulmaya çalışın. Sürekli yemek hesapları takip etmek iştahınızı açıyor olabilir, öyleyse takibi bırakın. Sağlıklı tarifler bulup deneyin.

  • Evde kalmak şu anda küresel bir gereklilik. Hareketimizin birden bu kadar azalmasına rağmen iştahımız da tam tersi artmaya başlıyor. Günlük en az 30 dakika bir egzersiz eklemeye çalışın. Kilo vermek isteyenler bunu 40 dakika seviyesinde tutmalılar. Düzenli egzersiz hem moralinize hem de iştahınıza iyi gelecektir.
  • Gününüzü her detayıyla planlayın. Kendinize normalde evde olup da yapmak istediklerinizi, bu dönemi fırsata çevirmek için neler yapabileceğinizi sorun. Bunlara göre bir liste oluşturun. Boşluk bırakmayın, boşluk duygusu gereksiz atıştırmanıza yol açar. Boş anlarınızda listenize bakıp bir aktivite seçmek her zaman sürekli atıştırmaktan iyidir.
  • Hazır vaktiniz varken her zaman söylediğim gibi beslenme günlüğü tutun. Evdeyim ne kadar fazla yiyebilirim demeyin ve yazın. Bu şekilde kendinizi kontrol etmeniz daha kolay olur. bu sıralar boşken yediklerinizin yanlarına neden yediğinizi de yazmayı unutmayın. Bunlar sizde farkındalık yaratacak, aslında sizi yemeğe iten duyguların farkına varacaksınız. Zamanla bir şeyler yemek istediğinizde gerçekten aç mı tok mu olduğunuzu kendinize sorup, davranışınızı düzeltebilirsiniz.

Bu günler de geçecek bunu hep hatırlayın. Yine yaz gelecek ve yine kilolarımızı daha çok önemseyeceğiz. Şimdilik sevgili virüs bizden uzak dur.

İlginizi çekebilir: Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek için hangi vitaminlere ihtiyacımız var?

Dyt. Buket Koçoğlu Diyetisyen
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun oldum. O günden bu güne sofralara olabildiğince dokunmaya çalışıyorum. Beslenmede herkes için aynı doğruların ... Devam