Koronavirüs nedeniyle tatil turu iptalleri: Haklarınızı biliyor musunuz?

Virüsün etkisini ilk zamanlara göre epeyce azalttığı ve kısıtlamaların hafiflediği bir döneme girdik. Soğuk geçen bir kış ve evlere kapalı şekilde geçen bir baharın ardından yavaştan da olsa herkes gidip gidemeyeceğimiz belirsiz olan tatil hayalleri kurmaya başladı. Bazen hayali bile güzel değil mi? Hatta bazılarımız cazip teklifler sayesinde bir dönem öncesinden tatil planlarını yapıp turlar için ödemelerini yapmıştı bile. Bugünkü konumuz yurt içi, yurt dışı turlara yapılan ödemelerimize ilişkin olacak. Keyifli okumalar dilerim.

Son yıllarda hızla artan yurt içi ve yurt dışı hareketleri corona virüs salgını ile önemli bir sorun haline geldi. Birçoğumuz yurt içi-yurt dışı seyahat planlarımızı aylar öncesinden planlıyor, tur operatörlerine veya havayolu şirketlerine ödemeleri yapıyoruz. Peki corona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle yapılmış olan paket tur ödemeleri geri alınabilir mi? Bu konuya farklı tarihlere göre cevap vermek faydalı olacaktır. Ancak bunlardan önce Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11/03/2020 tarihinde corona virüs olarak bildiğimiz Covid-19 virüsünün pandemi olarak ilan edilmiş ve küresel risk seviyesi “çok yüksek” olarak belirlenmiş olduğunu bilmekte fayda var. Ülkemizdeki mevzuat düzenlemelerine göre;

Paket turun başlamasına 30 günden daha uzun bir süre varsa 

Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’ne göre seyahat tarihinize 30 günden daha uzun bir süre varsa herhangi bir sebep dahi göstermeksizin sözleşmeyi feshetme, yani turu iptal etme hakkınız bulunmaktadır. Yönetmeliğe göre 30 günden daha uzun süre kala yapılan iptallerde ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.

Yani tur operatörü tarafından herhangi bir hizmet bedeli, otel, uçak bileti adı altında tarafınızdan kesinti yapılması mevzuata aykırı olacaktır.

Paket turun başlamasına 30 günden daha kısa bir süre varsa 

Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’ne göre seyahat tarihinize 30 günden daha kısa bir süre kaldıysa ve paket tur sözleşmesinde belirlenmiş bir kesinti oranı varsa, tur operatörünün bu oranda kesinti yapma hakkı saklıdır.

Ancak fesih sebebi corona virüsü gibi mücbir sebebe dayanıyorsa Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 16/4 maddesine göre;
…Katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir…

Eğer bir mücbir sebep ile paket tur sözleşmesi feshediliyorsa bu halde 30 günden kısa bir süre kalmış olsa dahi (hatta seyahat yarın olsa bile) ödenmesi gereken vergiler ile, belgelendirilebilen diğer giderler oranında kesinti yapılıp bakiye bedel iade edilecektir. Bu durumda tur operatörünün hizmet bedeli ya da sair isimlerle bir bedel kesintisi yapma hakkı bulunmamaktadır.

Yine önemle belirtmek gerekir ki corona virüs salgının uluslararası bir hal almış olması sebebiyle hava yolu şirketleri, yurt içi-yurt dışı konaklama tesisleri de iptal konusunda gerekli esnekliği göstermektedir. Paket turu iptal etmek ya da ileri bir tarihe ertelemek de yine tüketicinin seçimlik bir hakkı olacaktır.

Corona virüs (COVID-19) mücbir bir sebep midir?

Corona virüsün hızla yayılması karşısında ülkelerin aldığı önlemler günden güne farklılık göstermektedir. Bu nedenle seyahat edeceğiniz ülkenin ve ülkemizin güncel durumunu değerlendirerek paket turu iptal etmek faydalı olacaktır. Örneğin Türkiye’de corona virüs vakası görülmediği dönemde dahi Çin, İtalya, Güney Kore ve İran ile uçuşların durdurulmuş olması paket tur ile seyahat edecek kişiler açısından mücbir sebep oluşturacaktı.

Ancak devam eden süreçte corona virüsün ülkemizde de hızla yayılmaya başlaması, kamu makamları tarafından yurt dışına çıkılmaması gerektiği yönündeki bilgilendirmeleri ile evde kalınarak sosyal izolasyon sağlamak konusundaki önerileri dikkate alındığında corona virüsün seyahat edilecek ülkeden bağımsız olarak bir mücbir sebep haline geldiği değerlendirilmektedir. Bu nedenle de “Corona virüs mücbir sebep midir?” sorusuna yanıt olarak evet corona virüs mücbir sebeptir diyebiliriz.

Ödediğim bedeli kaç günde geri alabilirim? 

Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’ne göre seyahat acentasına iptal bildirimi yaptıktan sonra ödediğiniz bedelin 14 gün içerisinde iade edilmesi yasal yükümlülüktür. Ancak 15.05.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle getirilen düzenlemeye göre;

…bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde yapılması esastır. Ancak, COVİD-19 salgını nedeniyle, 5/2/2020 tarihinden itibaren ifası öngörülen ve hava yolu ile ulaştırma içeren paket tur sözleşmelerine ilişkin bedel iadelerinde, paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından hava taşıma işletmelerine ödenip belgelendirilen uçuş bedeli, uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde katılımcıya iade edilir…

Yapılan bu mevzuat değişikliği ile birlikte paket tur bedellerinin iadesi uçuşların başlamasının ardından geçecek 60 güne ilave edilecek 14 gün içerisinde iade edilmesi gerekecektir. Buna göre tüketiciler paket tur iadelerini uçuşların başlamasından itibaren 60-74 gün aralığında alabileceklerdir.

Paket tur şikayetleri nereye yapılır?

Paket tur ile ilgili yaşadığınız ihtilaflarda idari ve yasal başvuru haklarınız bulunmaktadır. Konuyla ilgili olarak bir sonraki yazımda sizi bilgilendireceğim.

İlginizi çekebilir: Covid 19 nedeniyle düğünü iptal olanlardan mısınız: Haklarınızı biliyor musunuz?

Avukat Gökçe Işık Avukat
Burslu olarak girdiğim Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Medeniyet Üniversitesi’nde Tıp Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Baronun Kadın Hakları Komisyonu’nda aktif görevler aldım ve ... Devam