Bilim meraklılarına özel astronomi kitapları rehberi

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın gökyüzünden vereceği haberleri dört gözle beklediğimiz bu yıl içinde, gök bilimi yani astronomiye olan ilgi de çığ gibi büyüdü. National Geographic’in Türkiye’de de yayınladığı Cosmos: A Spacetime Odyssey’in ardından hızla popülerleşen gök bilimi hakkında yeni bakış açıları kazanmak isteyen bilim meraklılarının ufkunu açacak astronomi kitaplarını sizin için derledik:

Kozmos – Carl Sagan

Astronomi denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan –bir dönem NASA’da bilim danışmanlığı görevini de yürüten – Carl Sagan’ın en popüler eserlerinden biri olan Kozmos’ta, tüm evren bütünsel bir yaklaşımla ele alınıyor. Özellikle uzay – zaman kavramına yoğunlaşan Kozmos’un astronomi kitapları arasındaki yeri apayrı.

Carl Sagan - Cosmos
Carl Sagan – Cosmos

Görsel kaynak:trekmogui.deviantart.com

Ceviz Kabuğundaki Evren – Stephen Hawking

Dünyanın en çok konuşulan bilim adamlarından Stephen Hawking’in ‘’The Universe In A Nutshell’’ ismiyle yayınlanan eseri, astronomi ve fiziğe yeni başlayanların bile anlayabileceği kadar duru bir dille yazılmış.

Ceviz Kabuğundaki Evren - Stephen Hawking
Ceviz Kabuğundaki Evren – Stephen Hawking

Evrenin Kısa Tarihi – Joseph Silk

TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları’ndan çıkan Evrenin Kısa Tarihi, Kaliforniya Üniversitesi astrofizik profesörlerinden Joseph Silk’in astronomiyi ‘’her şeyin bilimi’’ gözüyle ele aldığı kapsamlı bir kitap.

Resimli Evren Atlası – Mark A. Garlick

NTV yayınlarından çıkan Resimli Evren Atlası, isminden de anlaşılacağı gibi evrenin nefes kesen manzaralarını içeren görsel bir atlas. Uydu fotoğraflarının yanı sıra, yıldız haritaları ve pek çok grafiği de içinde barındıran bu atlas, bilgilerin görselleştirilmiş haline yakınlık duyanların bayılacağı bir kaynak olmasının yanı sıra, astronomi kitapları arşivinize kesinlikle dahil etmek isteyeceğiniz bir eser.

Tarih Boyunca Türklerde Gök Bilimi – Yavuz Unat

Gökbilimi ve astrofizik deyince akla hemen NASA ve Amerikalı bilimadamları gelse de, gökbilimin temelleri aslında çok daha eski çağlara dayanıyor. Türklerin tarihleri boyunca gök bilimi konusundaki yaklaşımlarını ele alan bu kitap tarih ve bilimi bir arada ele almak isteyenler için ideal.

Evrenle Söyleşiler – Richard T. Hammond

Evrenin unsurlarını bir söyleşi formatında konuşturan Richard T. Hammond, kitap boyunca bazen bir kara delikle bazen de sönmüş bir yıldızla konuşuyor. Heyecanlı bir röportaj okur gibi su gibi içeceğiniz bu keyifli kitabı mutlaka okuyun.

Evrenle Söyleşiler
Evrenle Söyleşiler

İlginizi çekebilir: Anıların DNA aracılığı ile aktarıldığı bilimsel olarak kanıtlandı

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!