Andreas Georgiadis’in büyüleyici resim sergisi: Geri Dön (Come Back)

Bu yazımda sizi çok anlamlı bir sergiye götüreceğim; Andreas Georgiadis’in solo sergisine… Sergiye adım atar atmaz başka bir dünyaya girmişçesine önce bir durma ihtiyacı hissediyorsunuz, resimlerin asıldığı duvara yaklaştığınızda, sizi ilk olarak bir şiir karşılıyor:

Yine gel, hep gel, ele geçir beni, sen hislerin en güzeli,
gel ele geçir beni..
canlanırken vücudun belleği
bir eski hasret yine kana karışırken,
hatırlarken ten ve dudaklar
eller sanki yeniden dokunurken.
Yine gel, hep gel, ele geçir beni,
Gece ten ve dudaklar hatırlarken.

Çağdaş Yunan Edebiyatı’nda kendine özgü bir şiir dili yaratan Konstantinos Kavafis’in şiiri 3 ayrı dilde yazılmış olarak (Türkçe/Yunanca/İngilizce)  sizi adeta içeriye buyur ediyor.

                                      Kaynak: Instagram @georgiadisandreas

Şiirle başlayan ruhunuzun yolculuğu, gözünüz hemen yanındaki resme takılınca, başka bir boyuta geçip adeta okuduklarınız beden buluyor. Şiirin resmedilmiş olduğunu görüyorsunuz, tam olarak şiir ve resmin dansı orada başlıyor işte. George Andreas’ın büyülü Fırça darbeleri arasında Resim ve Şiir harmanlanması adeta bir saygı duruşu niteliğinde. Sanki sanat ve edebiyatın flörtü gibi. Andreas Georgiadis’in fırçalarıyla bizi Kavafis’in ayak izlerini takip edercesine İskenderiye’ye götürüyor.

Zira İskenderiyeli şairin yolu, bir zamanlar babasının da yaşadığı İstanbul’dan geçmiş. 70 yıllık ömründe  şiir yazmayı hiç bırakmamış. Bu dünyadan göç edişinden neredeyse bir asır sonra, Yunanlı sanatçı Andreas Georgiadis, Kavafis’i ve onun İskenderiye’sini İstanbul’a bize getirmesi ise bu sebeplerden dolayı çok anlamlı. Hikayesi olan her şey gibi…

Kavafis, şiirlerindeki konuları daha çok Antik Yunan ve Helenistik dönemine ait konulardan etkilenerek kaleme almıştır. Tarihi, şiire dönüştüren şairin antik dönemlerdeki bilgisi mükemmel düzeydedir ve bu sebeple sahip olduğu tarih bilgisini şiirlerinde en iyi şekilde kullanır. Şiirlerinde geçen kahramanlar, tanınmış gerçek kişiliklerin birer yansımasıdır. Kavafıs’in şiirlerindeki içerik üç kategoride toplanabilir. Bunlar sıra­sıyla: Tarihi, felsefi ve aşk şiirleridir. Dolayısı ile bu sergide bulacaklarınız sadece resim değil, içinde Helenistik dönemi barındıran, felsefeyi sığdıran, tarih kokan, aşk kokan pek çok eserle buluşuyor olacaksınız.

Evet dostlar, Yunan Sanatçı Andreas Georgiadis’in şair Konstantinos Kavafis’e (C.P. Cavafy) ithaf ettiği “Geri Dön/Come Back” başlıklı sergisi Istanbul Concept Gallery’de açıldı.

Andreas Georgiadis’in  tüm eserlerin kağıt üzerine mürekkeple Kavafis’in evreninden göndermelerle üretildiği sergi de ismini şair Konstantinos Kavafis’in Come Back isimli şiirinden almış zaten. Sergide yer alan eserler, şair ve hayatı ile olduğu kadar Kavafis’in yapıtlarının önde gelen isimleriyle de diyalog kurmaya çalışıyor. Georgiadis, tamamen kişisel bir tarzda, yarı saydam ve ton geçişleriyle zengin, genellikle metafiziksel bir ışık yaratıyor; yoğun ve katı gölgenin sanatsal macerasının sakin sularına nüfuz etmesine, bu macerayı sembolizm ve belirsizlikle rahatsız etmesine izin veriyor. Kavafis’in yaşamının mekanları ve yolları, yokluk ve telkinin şiirsel atmosferler ve metaforik sembolizmler oluşturduğu, aynı öykülerin farklı yorumlarını öneren bir hatırlama coğrafyası yaratıyor.

Andreas Georgiadis’in “Geri Dön / Come Back” başlıklı sergisi 12 Şubat’a kadar pazartesi hariç her gün 12.30 – 19.00 saatleri arası Istanbul Concept Gallery’de ziyaret edebilirsiniz. Kaçırmayın derim.

İlginizi çekebilir: Her gün yeni bir ‘ben’e uyanıyorum: Sen güne nasıl başlıyorsun?

Çiğdem Acarsoy Davranış Bilimleri Uzmanı / Yazar
Okur-yazar, vejetaryen, iflah olmaz bir optimist, gezenti bir yay burcu, kahvekolik, duygu durumu değişken... Okuma aşkı okumayı öğrenince başladı ve bitmiyor; yanına yazma aşkı ... Devam