Ahududu Reçeli Kaç Kalori?

Ahududu Reçeli

(1 gr)
3
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 64.8 0.65
Protein (g) 0.48 0.00
Yağ (g) 0.11 0.00
Lif (g) 2.47 0.02
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 0 0.00
Potasyum (mg) 64 0.64
Kalsiyum (mg) 15 0.15
Vitamin A (iu) 1 0.01
Vitamin C (mg) 0.92 0.01
Demir 0.55 0.01

 

Ahududu reçeli, hafif ekşimsi bir lezzete sahip bir meyvedir. Ahududu reçeli, ahududular parçalara bölündükten ya da ezildikten sonra şeker şurubunda pişirilerek yapılır. Reçele kıvam vermek için pektin kullanılabildiği gibi şeker ve balla da reçelin kıvam alması sağlanabilir. Mevsiminde taze ahududularla yapabileceğiniz bu lezzetli reçeli evde kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz gibi dışarıdan hazırını alarak da tüketebilirsiniz.

Ahududu reçelinin kalori ve besin değerlerini, faydalarını ve ahududu reçeline dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Ahududu Reçeli Besin Değeri

Ahududu reçeli, tatlı bir yiyecek olduğu için kalori değeri yüksektir. Yaklaşık 5 gramlık bir tatlı kaşığı ahududu reçelinin kalori ve besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 13,4

Karbonhidrat: 3 g

Protein: 0

Yağ: 0

Ahududu Reçeli Faydaları

Ahududu reçelinin faydalı olmasını sağlayan içerik elbette ahududunun kendisidir. Ahududu reçeli şekerle hazırlandığında ölçülü bir şekilde tüketilmemesi durumunda şeker nedeniyle zararlı olabilmektedir. Ahududu reçelini az miktarda tüketerek ya da şeker yerine bal gibi sağlıklı bir tatlandırıcıyla yaparak ahududunun aşağıdaki faydalarından yararlanabilirsiniz.

Antioksidan kaynağıdır

Antioksidanlar, hücrelerin oksidatif strese karşı savaşmasını sağlayan bir bileşendir. Oksidatif stresin kanser, diyabet, kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskini artırdığı bilinmektedir. Ahududu, güçlü antioksidanlar bakımından zengin bir meyve olduğu için kronik sağlık sorunlarına karşı korunmanıza yardımcı olabilir.

Lif ve tanen bakımından zengindir

Ahududu, düşük bir karbonhidrat ve yüksek bir lif kaynağı olduğu için karbonhidrat tüketimine dikkat eden kişiler için harika bir meyvedir. Bir fincan ahududunun yaklaşık 14,7 gramı karbonhidrat ve 8 gramı liftir. Yani bir porsiyon ahudududa net olarak yalnızca 6,7 gram sindirilebilir lif vardır.

Ahududu aynı zamanda kan şekeri seviyelerinde fazla bir artışa neden olmaz. Bu nedenle kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve insülin direncini artırmaya yardımcı olabilir. Diğer yandan nişastayı parçalamak için gerekli bir sindirim enzimi olan alfa-amilaz enzimini engelleyen tanenler bakımından da zengin olan ahududu bu sayede karbonhidrat emilimini azaltabilir ve karbonhidratın kan şekeri üzerindeki etkisinin azalmasını sağlayabilir.

Kanserle savaşmaya yardımcı olabilir

Ahududu, antioksidanlar bakımından zengin bir meyve olduğu için kanserle savaşmaya yardımcı olabilir. Laboratuvar ortamında ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda ahududunun kansere karşı koruyucu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte ahududunun kansere karşı koruyucu etkisinin insanlar üzerinde de aynı olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Artrit hastaları için faydalı olabilir

Ahududunun anti-inflamatuar özellikleri, artrit belirtilerinin azaltılmasını sağlayabilir. Ahududunun, inflamasyon ve ağrıdan sorumlu olan bir enzim olan COX-2’yi engelleyerek artrite karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Bir bardak ahududu yalnızca 64 kalori olduğu için kilo vermeye çalışıyorsanız, sağlıklı bir atıştırmalık olarak ahududu tüketebilirsiniz. Ahududunun yüzde 85’inden fazlası su olduğu için ahududu yediğinizde kendinizi doymuş hissedersiniz. Canınız tatlı istediği zamanlarda ise düşük kalorili bir seçenek olarak ahududu yemeyi düşünebilirsiniz.

Yaşlanma karşıtı etki gösterebilir

Antioksidanlar bakımından zengin olan ahududu, vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşarak yaşlanma karşıtı etki gösterebilir. Antioksidanların daha uzun ömür ile ilişkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Ahududu, antioksidanların yanı sıra C vitamini bakımından da zengindir. C vitamini; cilt sağlığının korunması, kolajen üretiminin artırılması ve güneşten gelen UV ışınları nedeniyle cildin göreceği zararın önüne geçilmesi bakımından önemlidir.

Kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilir

Ahududu, resveratrol bakımından zengin doğal bir kaynaktır. Resveratrol genelde kırmızı şarapla ilişkilendirilen bir bileşen olsa da ahudududa da bulunmaktadır. Resveratrolün kemik gücü açısından faydalı olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Kalp sağlığını destekler

Ahududu, yüksek tansiyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Lif bakımından zengin olan bu meyve, kolesterol seviyelerinin düşük tutulmasına yardımcı olur. Ahudududa bulunan C vitamini ve folat gibi vitaminler ise oksidatif stresin ve felç riskinin azalmasını sağlar. Ahududu aynı zamanda kan basıncını düşürmede önemli bir elektrolit olan potasyum bakımından da zengindir.

Ahududu Reçeli Nasıl Yapılır?

Ahududu reçelini şekerli ve şekersiz olarak iki şekilde yapabilirsiniz. Ahududu reçelini geleneksel bir tarifle şekerli yapmak istiyorsanız, aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:

  • 500 gram ahududu
  • 350 gram şeker
  • Birkaç damla limon suyu
  • 2 bardak su

Ahududu reçelini yapmaya başlamadan önce ahududuları iyice yıkadığınızdan emin olun. Ardından bir tencereye aldığınız ahududuların üzerine tüm şekeri dökün ve bir gece bekletin. Sonraki gün ahududuyu ve şekeri kısık ateşte şekerler eriyinceye dek karıştırın. Karışım koyulaşmaya başlayınca iki bardak suyu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Şekerin koyulaştığını gördüğünüzde birkaç damla limon suyu ekleyin ve ocağın altını kapatın. Soğuduktan sonra reçelinizi istediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

Ahududu reçelini şeker yerine bal ile hazırlamak içinse şu malzemelere ihtiyacınız olacak:

  • 500 gram ahududu
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 4 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 çay bardağı su
  • 3-4 yemek kaşığı bal

Şekersiz ahududu tarifi için ahududuları iyice yıkayın ve ardından tencereye alın. Ahududuların üzerine suyu ve limon suyunu ekleyerek kısık ateşte 10-15 dakika kadar kaynatın. Kaynayan karışımın içerisine chia tohumlarını koyup 10 dakika kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Karışım soğuduktan sonra içerisine damak tadınıza göre 3-4 yemek kaşığı bal ekleyip karıştırabilirsiniz.

Ahududu Reçelinin Püf Noktaları

Ahududu reçeli kolay bir şekilde hazırlanabildiği için dikkat etmeniz gereken çok fazla püf nokta yoktur. Ancak aşağı konularda dikkatli olarak reçelinizi daha lezzetli bir şekilde hazırlayabilirsiniz:

  • Ahududu reçelini taze ahududuyla yapmaya çalışın. Ahududu reçeli, dondurulmuş ahududuyla da yapılabilmekle birlikte en lezzetli hali, taze ahududulardan yapıldığı halidir.
  • Ahududu reçelini hazırlarken çok fazla karıştırmayın.
  • Reçel pişerken üzerinde köpükler oluşursa bunları alın.
  • Reçele bal ya da şeker eklemeden önce ne kadar ekleyeceğinize karar vermek için ahududuların tadına bakın.
  • Ahududu reçelini temiz cam kavanozlara sıcakken doldurduktan sonra ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin. Bu sayede reçelin taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kavanoza koyduğunuz ve ters çevirdiğiniz reçeli bir gün beklettikten sonra serin bir yerde muhafaza edin.

Ahududu Nasıl Tüketilir?

Ahududuyu mutlaka reçel yaparak tüketmek zorunda değilsiniz. Elinizde fazla ahududu varsa bunların bir kısmını reçel yaptıktan sonra kalan kısmını taze olarak tüketebilirsiniz.

Ahududu, yaz ve sonbahar aylarında hasat edildiği için yiyeceğiniz en güzel taze ahududular bu aylarda olacaktır.

Ahududu alırken meyvelerin ezilmediğinden ve küflenmediğinden emin olun.

Ahududuları bir süre saklayacaksanız, taze kalmaları için buzdolabına koymayı unutmayın.

Ahududu, yaz ve sonbahar aylarında hasat edilse de dondurulmuş meyveleri yılın her mevsimi bulabilirsiniz. Ahududular, toplandıktan hemen sonra dondurulmaktadır. Satın aldığınız dondurulmuş ahududularda ilave şeker olmadığından emin olmak için ürünün içindekiler kısmını okumayı unutmayın.

Ahududuyu reçel olarak yapmanın haricinde aşağıdaki şekillerde tüketebilirsiniz:

  • Atıştırmalık olarak taze ahududu yiyebilirsiniz.
  • Yoğurdun üzerine ahududu ve granola ekleyebilirsiniz.
  • Kahvaltılık gevreklerin ya da yulaf ezmesinin üzerine ahududu koyabilirsiniz.
  • Smoothie içerisine ahududu ekleyebilirsiniz.
  • Üzümsü meyvelerle hazırlayacağınız salatanın içerisine ahududu ve çilek gibi meyveler ekleyebilirsiniz.
  • Ahududuyu kırmızı et ve balık için sos hazırlarken kullanabilirsiniz.
  • Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için ahududuları bitter çikolatayla doldurabilirsiniz.

 

 

 

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!