5000 yıllık bir sır: Ayurveda

Ayurveda, kelime anlamına baktığımızda yaşam bilgisi demek. Bu sadece fiziksel algılanmamalı. Ayurveda hayatı beden, zihin ve ruh üçlüsüyle ele alır. Dengede bir yaşamın kapılarını aralar. Mutluluğu, hüznü, sevinci, kabul etmeyi, gözlemlemeyi, kalp sağlığını, kaygıyı ve daha bir çok konuyu ele alır. Tüm bunlarla ve doğayla dengede yaşabilmeyi öğretir Ayurveda. Evet 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ancak Ayurveda yaşayan bir bilimdir.

Mesela, bu yazıyı hazırlarken odaklanmaya ihtiyacım vardı. Odaklanabilmem için bir küçük nefes çalışması yaptım ve yazımı yazdım. Bazen eğitimlerde ya da konuşmalarda oldukça heyecanlanıyorum. Heyecanımı kontrol edebilmek için marma noktalarıma küçük masajlar yapıyorum, lavanta çayı içiyorum ve daha sakin oluyorum. Her sabah oil pulling yapıyorum ve hem diş etlerim hem de sindirimim daha sağlıklı. Tüm bu söylediklerimde Ayurveda var çünkü o her yerde.

Modern tıp eğitimi almış bir diyetisyen olarak Ayurveda eğitimine başladığımda başlarda biraz zorlandım. Elementleri anlamak ve bunu bedenle, besinlerle ilişkilendirmek benim için zorlayıcı oldu. Ancak bedenimi, besinleri ve doğayı gözlemlediğimde bağlantı kurabildim. Çünkü yaşadığımız gezegende her şey birbirine bağlı ve birbirinin bir yansıması aslında. Bu bağı ve yansımaları elementlerla açıklayabilmek çok heyecan vericiydi. Örneğin, hava sıcaksa ateş elementi , beden sıcaksa da ateş elementi yüksek. Burada serinletecek önlemler almak bedeni dengeye getiriyor ve bu muazzam bir şey.  Bu bağlantıyı kurduktan sonra çok şey değişti hayatımda ve mesleğimde. Çünkü her kişinin eşsiz olduğunu ve herkesin ihtiyacının bambaşka olduğunu bu sebeple herkese yapılacak önerilerin de birbirinden farklı olduğunu anladım.

Çok eski  zamanlardan günümüze kadar gücünü kaybetmeden taşınmış olan Ayurveda ile tanıştığım ve yoluma onun bilgleri ile devam ettiğim için çok şanslı hissediyorum. Bu bilgeliği daha çok insana ulaştırmayı hayal ederken, benim gibi Ayurveda’yı hayatının içine almış bir ekiple bu hayali gerçekleştiriyoruz.  Ayurveda’ya farkındalık kazandırmayı amaçladığımız Türkiye’nin İlk Ayurveda Festivali‘ini gerçekleştiriyoruz. Sağlıklı ve dengede yaşamın 5000 yıllık sırrı ile buluşmak için 5-6 Kasım’da Bodrum’dayız. Sizleri de bekliyoruz.

Detaylar için tıklayabilirsiniz.

Sena Tuvanç Diyetisyen
2013'te Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Obezite ve diyabet üzerine çalıştıktan sonra ABD’ye gittim. ABD'deyken birçok eğitim ve kongreye katıldım ve ... Devam