Züppeliğin ötesine geçebilir miyiz?

Alain de Botton - TED Konuşması
Alain de Botton – TED Konuşması

Günümüzde iyi ve kaliteli bir yaşam sürmek mümkün gözüküyor. Fakat içsel huzura erişmek, günümüz stresli iş koşullarında ve sosyal ilişkilerinde o kadar da kolay değil.

Ünlü modern filozof Alain de Botton, herkesin birbirini kartvizitine göre değerlendirdiği günümüz toplumunda içsel huzurun başlıca düşmanının çevremizdeki züppelik olduğunu vurguluyor. Filozofa göre, züppe diye adlandırdığı kişiler, karşısındakini yaptığı işe ve kazandığı başarılara göre değerlendiren, geri kalan tüm özelliklerini hiçe sayan ve yargılayan kişilerdir.

Böyle bir kesimin içinde kişinin de başarısızlık korkusunun altında, başkaları tarafından alay edilme ve aşağılanma korkusu yatıyor.

Orta Çağ’da ¨talihsiz¨ olarak adlandırılan fakir kişi, günümüzde ¨ezik¨ veya ¨başarısız¨ olarak nitelendiriliyor.

Filozof Alain de Botton, içine mizahi anlayışını da katarak modern toplumda başarı felsefesini yorumluyor. Başarı kazanılan bir şey mi değil mi? Züppeliğin ötesine geçip yaptığımız işten keyif almak mümkün mü? Sonuna kadar izlenesi bir konuşma.

 

Yazarın tüm yazıları için tıklayın.

Eda Günay
Eda Günay, Paris IV Celsa Sorbonne ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimi aldı. Ecole Normale Superieur de Lyon'da psikoloji dergilerinin sosyal temsili üzerine ... Devam