Son yılların parlayan yıldızı: Colmar

Rengarenk çiçeklerle süslenmiş üçgen çatılı evleri, huzur dolu sokakları ile Colmar ilk görüşte içinizi ısıtan şehirlerden biri. Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız Alsace şarap yolu rotasının en uğrak rotası. Bu güzel Fransız şehrini daha yakından tanımak ve rotasına eklemek isteyenler için kısa bir Colmar gezi listesi hazırladım.

Fransız ve Alman esintileri bir arada
Rengarenk çiçeklerle süslenmiş üçgen çatılı evleri, huzur dolu sokakları ile Colmar ilk görüşte içinizi ısıtan şehirlerden biri.

Almanya ve Fransa’nın yıllardır paylaşamadığı Colmar, İkinci Dünya Savaşı sırasında en çok zarara uğrayan şehirlerden biri olmuş. Şu an Fransa sınırları içerisinde yer alsa da Almanya’ya da o kadar yakın ki, yarım saat içerisinde iki ülke arasında gidip gelebiliyorsunuz. Zaten bu durum da hem şehrin mimarisine hem de kültürüne yansımış durumda. Yerli halkın büyük bir bölümü Fransızca’nın yanı sıra Almanca da biliyor. Şehirde yaşayan Alman sayısı da hayli fazla.

Colmar’a en kolay nasıl gidilir?
Le Petite Venise nam-ı diğer Küçük Venedik, Colmar fotoğraflarının baş mimarı.

Colmar’a en kolay ulaşım yolu Basel Mulhouse Havaalanı. Burası öyle bir havaalanı ki üç ülkeye birden çıkış kapısı bulunuyor: Fransa- Mulhouse, İsviçre- Basel ve Almanya-Freiburg. İstanbul’dan uçakla iki buçuk saatte Basel Mulhouse havaalanına ulaşabiliyorsunuz.

Üç ülkenin de ortak kullandığı havaalanının Fransa-Mulhouse çıkışından önce 11 numaralı otobüse biniyorsunuz ve St. Louis tren garına geçiyorsunuz. Oradan alacağınız tren biletiyle Colmar’a yarım saatte ulaşabilirsiniz. Eğer araba kiralamak istiyorsanız Basel Mulhouse Havaalanı’nda birçok araba kiralama ofisi bulunuyor.

Kısa kısa Colmar notları
Colmar’ın girişinde Özgürlük Heykeli’ni görürseniz şaşırmayın.
  • Colmar küçük bir şehir. İyi bir planlamayla görülmesi gereken yerleri bir günde bitirebilirsiniz. Zaten hepsi birbirine yürüme mesafesinde. Gezinizi planlarken sadece Colmar odaklı düşünmeyin. Civardaki Alsace köylerini de mutlaka keşfedin. Eguisheim, Selestat, Riquewihr, Ribeauville gibi köyler rüya gibi ve hepsi birbirine oldukça yakın.
  • Colmar’da gecelik otel fiyatları ortalamanın biraz üzerinde. Eğer yılbaşı ya da yaz ayları gibi yüksek fiyatlı sezonda seyahat etmeyi planlıyorsanız otellerin geceliği iki kişi en az 50 Euro’dan başlıyor. Önceden rezervasyonla daha uygun fiyatlar yakalayabilirsiniz.
  • Colmar’da bu iki yeri mutlaka not edin: Kafalar Evi (La Maison des Tetes) ve Pfister Evi (Maison Pfister) Her iki yapı da ilginç mimariye sahip.
  • Müze gezmeyi seviyorsanız Unterlinden, Bartholdi ve Oyuncak müzeleri sizi bekliyor.
  • Bütün Colmar fotoğraflarının baş mimarı burası: Le Petite Venise nam-ı diğer Küçük Venedik Colmar gezinizin olmazsa olmazı. Eski şehir bölgesinin en güzel evlerine ev sahipliği yapan Küçük Venedik’te fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız.
Le Petite Venise nam-ı diğer Küçük Venedik Colmar gezinizin olmazsa olmazı.
  • Küçük Venedik bölgesinde ister yürüyüş yapın, isterseniz restoranlarda nefis Alsace lezzetlerini deneyin ama şehrin büyüsüne kapılmak için mutlaka mini nehir turuna katılın. Her gün 10.00-18.00 saatleri arasında Saint Pierre köprüsünden başlayan tekne turunun fiyatı 6 Euro. Ren nehrinin sakin sularında ilerlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
  • Sabah kahvaltısını Colmarlılar gibi yapmak isterseniz rotanız Marche Couvert (Büyük Pazar) olsun. Küçük Venedik’in yanı başındaki tarihi pazarda peynirden şarküteri ürünlerine, sebzeden meyveye, çeşit çeşit Fransız ekmeklerinden kruvasana kadar her şey mevcut. Seçin, beğenin, alın ve nehir kenarında kahvaltı yapmanın keyfini çıkarın.
  • Alsace bölgesinin meşhur yiyeceği “tarte flambee”yi mutlaka deneyin. İnce bir hamurun üzerine munster peyniri ilave edilerek odun ateşinde pişirilen lezzet “Alsace pizzası”olarak biliniyor.
  • Colmar’ın girişinde Özgürlük Heykeli’ni görürseniz şaşırmayın. ABD’deki meşhur heykelin tasarımcısı Bartholdi Colmarlı olduğu için bir kopyası da şehrin girişinde yer alıyor.

Birten Çankaya
2010 yılında Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli dergilerde editörlük yapmaya başladım. Yıllardır okumaya ve yazmaya dair yoğun bir ilgim vardı. ... Devam