İçinden çıkamadığınız duygular mı var: 4 adımda üstesinden gelebilirsiniz

Pek çoğumuz hayatımız boyunca sayısız kere rahatsız edici, can sıkıcı düşüncelere ve duygulara maruz kalıyoruz. Beynimiz hiç susmuyor, devamlı bir fikir akışı var orada. Bu fikirlerin çoğu kısa sürede yenileriyle yer değiştirirken, bazıları da uzun süre zihni meşgul ediyor. Bu meşgul edicilerin, olumsuz ve/veya sizi rahatsız eden düşünceler olması kuvvetle muhtemel. Hiç kendinizi bu zincirleme olumsuz fikirlere kaptırdığınız ve içinden çıkamadığınız ya da bir duyguya her defasında yeniden kapılıp mutsuz olduğunuz oluyor mu? Bu durumlarda ne yapmanız gerektiği yazının devamında.

  • İlk tahlil etmeniz gereken şey, bu fikrin sizi neden bu kadar huzursuz ettiği. Çözülmemiş bir sorundan mı geliyor? Hep ertelediğiniz bir işin yükü mü? Yoksa anlatılmamış, konuşulmamış şeylerin ağırlığı mı? Sebebi her ne ise bulmak, yapılacak en öncelikli şey.Çünkü sebebini bilmediğiniz bir hissiyat ile mücadele etmeniz çok daha zordur. Çözüm odaklı değil, kaçış odaklı olmanıza yol açar. Ne yazık ki bir fikirden kaçmak, onun geri gelmesini önlemez.
  • Sebebi buldunuz. Şimdi, bu çözebileceğiniz bir şey mi ona bakacağız. Sizi huzursuz eden şey biriken işler ise örneğin, en doğru hareket bir an önce yapılacaklar listesi hazırlayıp işe başlamaktır. Bunun gibi hemen, o anda çözebileceğiniz şeyler olabileceği gibi, uzun vadede çözülebilecek veya hiç çözülemeyecek şeyler de sizi huzursuz edebilir.Bazen bir çözüme ulaşmak için beklemek gerekir. Böyle bir durumun içinde olduğunuzda, o an gelene dek, kendinizi huzursuz düşüncelere teslim etmek sizi yıpratmaktan başka bir işe yaramaz. Şunu da unutmayın, çözüm her zaman bizde mevcut değildir. Sizi rahatsız eden dış etkenler olabilir, sizden bağımsız olarak, o an bulunduğunuz çevre ve yaşam koşulları sorun çıkarıyor olabilir. Yapabileceklerinizin neler olduğunu fark edin. İçinde bulunduğunuz durumu nasıl iyileştirebileceğiniz üzerinde durun. İnsanları değiştiremeseniz de ilişkilerinizin işleyişini değiştirebilir, bulunduğunuz çevreye müdahale edemiyor olsanız da o çevrede yaşadığınız deneyimi iyileştirebilirsiniz. 

  • Olumsuz düşünceler kimi zaman da bir sorunun ürünü değildir. Beynimiz bazen çok konuşur ve eğer durmasına izin vermezsek öyle şeyler söyler ki, kendi kendini mutsuz eden bir mekanizmaya dönüşüverir. Beyninizdeki düşünceleri fark edin. Size, bir sorunun alarmını mı veriyor yoksa hiçbir faydası olmayan cümleler kurup sizi dibe mi çekiyor?“Zaten hiçbir zaman başarılı olamayacaktın.”
    “Sen sevilecek biri değilsin.”
    “Sunum yaparken her şeyi eline yüzüne bulaştıracaksın.”

    Bunun gibi cümleler size tanıdık geliyor mu? Bu fikrin bana ne faydası var diye sorun kendinize. Sizi dibe çekmek dışında bir işlevi olmayan cümlelerin akışına kapılıp gitmeyin. Bu fikri beyniniz üretiyor ve bir gerçekliği yok; size hiçbir fayda sağlamayacak. Beynimiz her zaman doğruları söylemez. Kendinize değerinizi hatırlatın ve beyninize kulak asmayın.
  • Ne yaparsanız yapın önüne geçemiyor, bazı olumsuzlukların içinden çıkamıyorsanız sorun daha derinlerde olabilir. Bir uzmandan yardım almayı deneyin. Günümüzde azalmış olsa da hala psikoloğa gitmenin, psikolojik yardım almanın utanılacak bir şey olduğunu düşünen insanlar var. Sağlık mental ve fiziksel olarak bir bütündür ve yardım almakta hiçbir sakınca yok. Daha fazla paylaşım için Instagram hesabımı da takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: İlişkideki beklentiler ve hayal kırıklıkları: “Ben söylemem, o anlasın” düşüncesini bırakın

Cansu Varol Uzman Klinik Psikolog
Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Klinik Psikoloji Programı’nda yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Bu süreçte birçok danışmanlık merkezinde psikoterapist olarak görev yapmıştır. Halen ... Devam