Haşladığınız nohutun suyunu kullanabileceğinizi biliyor musunuz: Aquafaba’yla tanışma zamanı

Yoksa siz hala konservedeki nohutun, haşladığınız fasulyenin ya da mercimeğin suyunu döküyor musunuz? “O sudan, çok lezzetli kekler ve kurabiyeler elde edebilirsiniz” desem hala dökmekte ısrarcı olur musunuz? Bildiğiniz üzere son yıllarda sıfır atık konusu oldukça gündemde ve ben de bu konuyu önemsiyorum. Bugün de sizlere baklagillerin haşlama suyunu nasıl değerlendirebilirsiniz ondan bahsetmek istiyorum.

Aquafaba nedir?

Fransız aşçı Joel Roessel 2014 yılında “Aquafaba” adını verdiği bu yeni trendde nohut, fasulye gibi tüm kuru baklagillerin suyunu yumurta akı yerine kullanmayı denedi ve sonrasında hızla yayıldı. Aquafaba kelimesi latince Aqua (su), Faba (bakliyat) kelimelerinin birleşimiyle oluşmuş, içeriğinde bitkilerde bulunan amiloz ve amilopektin gibi yüksek oranda nişasta bulunduğu için de oldukça değerli. Bilindiği üzere kuru baklagiller, nişasta başta olmak üzere yüksek oranda karbonhidrat içerirler ve piştiklerinde nişasta, suyu emerek şişer. Pişirildiklerinde ise içindeki amiloz ve amilopektin gibi bazı maddeler suya geçer ve böylece Aquafaba meydana gelir.

Aquafaba nasıl kullanılır?

Aquafaba iyi bir besin kaynağı olmamakla birlikte, veganlar ve besin alerjisi olanlar için iyi bir yumurta ve süt ikame maddesi olarak kabul edilir. Beze, kek, mayonez, pasta kreması gibi yumurta akı içeren çeşitli tariflerde rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü yiyeceklerin dokusunu veya tadını etkilemez. Hazır nohut konservesinin suyunu kullanabileceğiniz gibi, evde haşladığınız nohutun suyunu da kullanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı nohut suyu 3-5 kalori ve yaklaşık 1 gram protein içerirken, 1 yemek kaşığı yumurta akı 5-7 kalori ve yaklaşık olarak 1.5-2 gram protein içerir. Günümüzde ise Aquafaba hakkında güvenilir bir beslenme bilgisine ve sağlık yararları ile ilgili kesin bir çalışmaya henüz rastlamadım. 

Aquafabalı muffin

  • 1 çay bardağı nohut suyu
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 4-5 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay bardağı toz çiğ badem

Yapılışı

  • Derin bir kaba 1 çay bardağı nohut suyunu ve şekeri alın krema kıvamına gelinceye kadar yüksek devirde çırpın.
  • Krema kıvamına gelen karışıma kuru üzümü, galeta ununu, vanilyayı ve toz bademi ekleyip yavaşça karıştırın.
  • En son kabartma tozunu ilave edip muffin kaplarına döküp 12 eş parçaya ayırın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ortalama 35-40 dakika kadar pişirebilirsiniz. Sevgi ve afiyetle…

İlginizi çekebilir: Bağırsaklarınıza iyi bakın: Dikkat etmeniz gereken 3 altın kural

Dilara Koçak İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. ... Devam