Yoga ve pilates arasındaki farklar nelerdir?

Daha sağlıklı bir beden ve daha stressiz bir yaşam hedefi olanların en çok rağbet ettiği iki bedensel aktivite olan pilates ve yoga arasındaki farkların ne olduğunu biliyor musunuz?

Yoganın spiritüel bir yanı vardır

Hindistan’dan dünyaya yayılan yoga, bedensel ve ruhsal bütünlük sağlamaya yarayan meditatif kökenli bir disiplindir. Sanskritçe’de, “birleşme” ve “kontrol etme” anlamlarına gelen “yuj” harfinden türeyen yoga sözcüğü, bu yönüyle sadece bedeni şekillendirip güçlendiremeye hizmet eden bir spordan çok daha fazlasını ifade eder. Son derece aşina olduğumuz tasavvuf öğretisiyle de büyük benzerlikleri olan yoga felsefesinin özü, “hiçbir şeye bağımlı olmayan; sürekli ve sonsuz mutluluk ve birlik hali”ne erişme amacıdır. Bir yoga seansı boyunca yapılan poz adı verilen hareketler, vücudu esnetip kasları uzatmanın yanında Hinduizm’e göre vücutta bulunan çakra adlı enerji dönüşüm noktalarını da harekete geçirerek, bireyin evrenin sonsuz enerjisiyle bütünleşebilmesine imkan tanır.

Yoganın spiritüel bir yanı vardır
Yoganın spiritüel bir yanı vardır

Pilateste ise durum biraz farklıdır. Raşitizm, omurga eğriliği ve ateşli romatizma gibi pek çok hastalıkla mücadele eden Joseph Pilates, bu rahatsızlıkların üstesinde gelebilmek için bir takım bedense egzersizlerin yararlı olabileceğini düşündü ve kendi geliştirdiği fizyoterapi ve spor disiplini olan pilates sayesinde kısa süre içinde büyük bir gelişme gösterdi. Daha sonrasında 1. Dünya Savaşı’nda yaralanan ve uzun süre yatalak halde kalan hastaların rehabilitasyonunda da kullanılan bu yöntem, özellikle postür bozuklukları ve bağ doku zayıflıklarında çok iyi sonuçlar veriyor.

Günümüzde, bedenini sıkılaştırarak, daha ince ve zarif bir görünüme sahip olmak isteyenler pilatese büyük ilgi gösteriyor.

Alet ve ekipman farkı

Geleneksel yoga disiplinlerinde kullandığınız tek şey kendi vücudunuz ve nefesinizdir. Ancak günümüzde yoga eğitimi veren yoga merkezlerinde başı ve boynu rahat tutmak için yoga blokları, matlar ve battaniye gibi basit yardımcı ekipmanlar kullanılır.

Ancak pilates yardımcı ekipman konusunda büyük bir çeşitlilik sunar. Yerde yapılan Pilates matwork disiplininde, swissball adı verilen denge topu, çeşitli direnç seviyelerinde lastikler ve pilates çemberi gibi aletler kullanılır. Ayrıca pilatesin, tamamen dirençli bir yay sistemi ile tasarlanan özel bir aletle uygulanan versiyonu olan reformer pilateste de pek çok farklı ekipman seçeneği bulunur.

Reformer pilates egzersizi
Reformer pilates egzersizi

Hareket kombinasyonları farklılıklar gösterir

Birbirinden farklı birçok yoga disiplini vardır. Vinyasa, Yin, Ashtanga, Hatha, Bhakti bu disiplinlerden birkaçıdır. Ancak tüm yoga disiplinlerinin ortak özelliği, seans boyunca uygulanan pozların statik ve konsantrasyon odaklı olmasıdır. Pilateste ise birbiriyle bağlantılı ya da farklı kas gruplarını çalıştıran; belli bir dirence karşı koyduğumuz itme- çekme hareketleri ya da kendi vücut ağırlığımızla yapacağımız dengede kalma odaklı hareketler uygularız.

Pilates hareketleri yogaya göre daha dinamiktir
Pilates hareketleri yogaya göre daha dinamiktir

Pilates bir spor yoga ise bir yolculuktur

Yoga ve pilates arasındaki farkların belki de en belirgini, pilatesin bir spor, yoganınsa zihin ve bedeninizle çıkacağınız bir yolculuk oluşudur. Yoga için “yolculuk” benzetmesini yapıyoruz çünkü yoga öğretisinde öğrenciler şu 8 aşamadan geçerler:

  1. Yama: Sekiz adımdan oluşan yoga yolculuğunun ilk adımı olan ve geri çekilme olarak da bilinen yama, zarar vermemek, doğruluk, çalmamak, nefsi kontrol etmek gibi evrensel ahlaki disiplinlerden oluşuyor.
  2. Niyama: İkinci basamak olan niyama kişisel disiplini işaret ediyor. Gözlem olarak da bilinen niyama saf olmak, şükretmek, okuma ve hatırlama gibi disiplinleri barındırıyor.
  3. Asana: Yoga duruşu veya yoga pozu anlamına gelen asana, üçüncü basamağı oluşturuyor.
  4. Pranayama: Dördüncü basamakta ise nefes ile ilgili, ki nefes, yogada yaşam enerjisi olarak kabul ediliyor. Pranayama basamağı nefesin, yani yaşam enerjisinin, kontrolünü içeriyor.
  5. Pratyahara: Tecrit olarak da bilinen beşinci yoga basamağı Pratyahara, duyguları veya duyu organlarını geri çekmek anlamına geliyor.
  6. Dharana: Bu basamak konsantrasyon ve odaklanma ile ilişkilendiriliyor.
  7. Dhyana: Yoga yolculuğunun yedinci basamağı olan Dhyana meditasyon olarak da adlandırılan bir aşama.
  8. Samadhi: Son basamak, yani aydınlanma adımına Samadhi adı veriliyor. Özgürleşme olarak da bilinen bu basamakta meditasyon nesnesi ile bilincin birleşmesi hedefleniyor.
Yoga yaşam boyu sürecek bir yolculuktur
Yoga yaşam boyu sürecek bir yolculuktur

 

Kaynak:

Popsugar.com

life.gaiam.com

womenshealthmag.com

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Türkiye’deki başlıca yoga okulları

Yoganın bedene sağladığı 5 muhteşem fayda

Bir yoga eğitmenine en çok sorulan sorular ve cevapları

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!