Bedeninize ve ruhunuza verebileceğiniz en güzel hediye: Yin Yoga

Yin Yoga; yaşamın koşturması içerisinde durup kendinize, bedeninize, zihninize ve ruhunuza verebileceğiniz en güzel hediyedir.

Yin Yoga’nın temelleri Geleneksel Çin Tıbbı’na dayanmaktadır. Bizler sadece fiziksel bedenden ibaret değiliz. Her bedenin dişi ve eril enerjileri, kanalları vardır. Dişi ve eril enerjinin birleşiminden, bütününden var oluruz. Dişil enerji Yin, eril enerji ise Yang’tır. Yang bedenimizdeki kaslardır, Yin ise daha derindeki bağ dokulardır.

Peki Yin Yoga’nın faydaları nelerdir?
  • Temel anlamda üst bacaklar, kalçalar ve omurga çevresindeki bağ dokuları hedefleyen uygulama; özellikle eklemler, bel ve omurga sağlığı için çok faydalıdır.
  • Yin Yoga; fiziksel ve enerjetik anlamda tüm ‘yang’ yoga stillerini, kaslarımızı kullanarak yaptığımız her türlü aktif, hareketli fiziksel aktiviteyi dengeler.
  • Yin Yoga’da uzun süre pozlarda kalınarak yapılan bağ doku çalışması, aslında enerji bedenimiz üzerinde bir çalışmadır ve beden üzerinde iyileştirici, terapiye dönük bir etki sağlamaktadır.
  • Yin Yoga uygulanmasında kullandığımız değişik pozların içinde uzun süreli kalışlar, meridyenleri uyarır. Meridyenler; her zaman sıkça adını duyduğumuz, ‘Akupunktur’ noktalarının bir sırada, peş peşe izledikleri, gözle görülmeyen ve deri altında mevcut olan, değişik yönlere enerji taşıyan hatlardır, vücudumuzun haritasıdır.
  • Eklemlerimizi esneterek, eklem problemlerine ve bedenin genel sağlığına iyi gelir. Vücudumuzdaki enerji kanallarını uyararak enerjimizi dengeler, eksik enerjiyi geri getirir.
  • Akupunkturun iğnesiz halidir. Zihni dinginleştirir. Bağ dokunun bozulmasını, kısalmasını önler. Selülite karşı iyi gelir. Hareket yeteneğimizi arttırır. Düzenli Yin Yoga yapmak, hastalıklara karşı bedeni korur. Korku, endişe, sinir, üzüntü, cesaretsizlik, öz güven eksikliği, agresiflik, iletişim ve ilişkilerde problemler gibi psikolojik kökenli durumları iyileştirir.

Yin Yoga, Hatha Yoga’nın bir tarzıdır. Genelde pozlarda 3-5 dakika kalınır. Her yaş için uygun bir çalışmadır. Sıklıkla kullanılan 26-30 Yin pozu vardır.

Her ay 5 yoga pozunu inceleyeceğiz. İşte bu ayın 5 yoga pozu:

1. Yarım Kelebek (Half Butterfly)

yarım kelebek yamisi

Bu poz hamstring (Üst bacaklarımızın arka kısmın da bulunan kas grubunun adı) kaslarınızın bağlı bulunduğu ve omurga boyunca uzanan bağ dokuları esnetir. Aynı anda mesane – karaciğer ve böbrek meridyenleri de uyarır.

İlgili yazı: Hayatınızda dengeyi niyet ediyorsanız bu yoga pozları sizi hedefinize ulaştıracak

2. Bağcık (Shoelace):

yin yoga

Bu poz çok iyi bir kalça açıcıdır. Öne eğilerek yaptığımız versiyonunda ise alt omurgadaki basıncı azaltma etkisi vardır. Karaciğer – böbrek ve safra kesesi meridyenlerini uyarır.

3. Deve (Camel)

yin yoga 2

Bu poz derinlemesine sakral ve lumbar (bel) bölgesini açar. Ayak bileklerinin açılmasına destek olur, kalça fleksörlerine strech yaparken aynı anda omuzları da açar. Kambur sırt, sakat omuzlar için harika bir duruştur. Mesane – böbrek – mide – dalak –  kalp ve akciğer meridyeni bu pozda uyarılır. Eğer başınız geriye düşüyorsa tiroid de uyarılır.

4. Salyangoz (Snail)

yin yoga kolaj

Bu poz omurgayı en derin şekilde dinlendiren pozlardan biridir. Kalbi rahatlatır, başa daha fazla kan akışı sağlar, akciğerleri boşaltır ve iç organlara baskı yaparak masaj etkisi yapar. Mesane hatları uyarılır.

5. Çevrilme (Twist)

yin yoga pozu

Bu poz omurgadaki stresi alır ve sinir sistemini dengeler. Dizleri daha çok bükerek kalbe çekmek, siyatik için iyidir. Karın bölgesindeki organlara masaj yapar ve gastriti iyileştirir. Mesane meridyenini uyarır, eğer kol başın üstünden ileri uzuyorsa kalp – akciğerler – ince ve kalın bağırsak meridyenleri de uyarılır. Tam burgu yapıldığında mide ve safra kesesi meridyenleri de uyarılmış olur.

Burcu Mısırlı Yin Yoga Eğitmeni
Üniversiteden sonra 10 sene boyunca çeşitli departmanlarda çalıştığım ve sonunu özel bankacılık ile getirdiğim bankacılık hayatıma son verdim. Uzun süreli bu yorucu tempodan sonra ... Devam