Yeni yılda yeni başlangıçlara adım atarken kararlılığınızı korumanıza yardımcı olabilecek 10 öneri

Yeni Yıla Yeni Kişiliginiz ile Girmek
Yeni Yıla Yeni Kişiliginiz ile Girmek

Yeni bir yılın başlangıcı, hayatınızda yeni başlangıçlara adım atabilmek ve değiştirmek istediğiniz alışkanlıklarınızı değiştirebilmek için en uygun zamanlardır. Geçtiğimiz hafta yeni yılda yaşam tarzınızda yapabileceğiniz değişikliklerden bahsetmiş, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşama adım atabilmeniz için önerilerde bulunmuştuk.

Karar aşamasından daha zorlu olan bir süreç varsa bu da vermiş olduğunuz kararı koruyabilmek ve planladığınız değişimleri uygulamaya koyabilmektir. Bu nedenle yeni yılda aldığınız kararları düzenli bir şekilde uygulamanıza yardımcı olabilecek birkaç öneri hazırladık.

Yeni yılda yeni başlangıçlara adım atarken kararlılığınızı korumanıza yardımcı olacak 10 öneri;

1. Aynı anda birden fazla değişime odaklanmayın

Birçok bireyin yeni başlangıçlara adım atarken yaptığı en büyük hata, birçok şeyi aynı anda değiştirmeye çalışmaktır. Zihniniz ne kadar az şeye odaklanırsa, elde edeceğiniz sonuçlar o kadar başarılı olacaktır. Planlama yaparken bir öncelik sırası belirlemeli ve en çok istediğiniz değişime daha fazla odaklanmalısınız. Hayatınızda neyi değiştireceğinize karar veremediyseniz, sizler için hazırlamış olduğumuz değişim önerileri listesine göz atabilir, kendiniz için en uygun olan listeyi daha bilinçli bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

2. Kararınız konusunda size destek olabilecek birileri olsun

Bir değişim kararı aldığınızda, yanınızda sizi aldığınız karar yönünde destekleyen bireylerin olması kararınızı uygulamanız konusunda size en yardımcı olabilecek şeylerden biridir. Hedeflerinizi yakın aile üyelerinizle ya da güvendiğiniz arkadaşlarınızla paylaşın. Umutsuzluğa ya da kararsızlığa düştüğünüz durumlarda size çözüm önerileri sunabilecek insanlarla konuşun.

3. Aldığınız kararı detaylandırın

Yeni yılda alınan kararlar çok genel ve detaysız oldukları için, çoğu zaman uygulama konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Hedefleriniz ne kadar keskin ve belirgin olursa, onlara ulaşmanız o kadar kolay olacaktır. “Kilo ver.” ya da “Şekle gir.” gibi maddeler belirgin değildir ve çoğu zaman uygulama aşamasında bireylere zorluk yaratırlar. Bunun yerine “Marta kadar 5 kilo ver” gibi daha spesifik ve somut hedefler koymak, daha kararlı ilerlemenize yardımcı olacaktır.

4. Değişimlerinizi var olan alışkanlıklarınızla birleştirerek uygulamaya çalışın

Yeni yılda aldığınız değişim kararları alışkanlıklarınızla ilgiliyse (her gün diş fırçalamak, günlük vitamin almak gibi), bu küçük değişimleri var olan alışkanlıklarınıza dâhil ederek uygulanmalarını kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin, diş fırçanızı duşa yakın bir yere sabitleyebilir ve duş esnasında dişlerinizi de fırçalayabilirsiniz. Ya da vitamin haplarınızı mutfakta görebileceğiniz bir yere koyarak yemek yedikten sonra haplarınızı içmeyi unutmamayı kolaylaştırabilirsiniz.

5. Kendinize deneme süresi tanıyın

Planladığınız her şeyin yolunda gitmesi her zaman mümkün değildir. Eğer karar aşamasında emin olamadığınız ya da sonrasında sizin için uygun olmayacağını düşündüğünüz hedefleriniz varsa, bunları gerçekleştirmek için kendinizi zorlamamalısınız. Hedeflerinizin hangilerini gerçekten isteyip istemediğinize karar vermek için kendinize 30 günlük bir deneme süresi verebilirsiniz. Kendinizi tamamen şartlandırmadan önce hedeflerinizi sindirmenizde ve benimsemenizde bu 30 günlük süre size oldukça yardımcı olacaktır.

6. Zihninizi şartlandırın

Başarılı olacağını öngöremediğiniz hedeflerinizi gerçekleştirmeniz kolay olmayacaktır. Belirgin ve net hedeflere sahip olmak bu konuda size yardımcı olacaktır ancak bunu gerçekleştirmenin başka bir yolu da küçük akıl oyunlarıyla zihninizi şartlandırmaktır. Örneğin, hedefiniz kilo vermekse öğünlerinizi daha küçük tabaklardan yemek, size daha fazla doygunluk hissi verecektir. Bunun gibi küçük oyunlarla zihninizi yönetebilir, hedeflerinize ulaşmak konusunda daha başarılı olabilirsiniz.

7. Hedeflerinizin sonuçlarına odaklanın

Eğer motivasyonunuzu kaybediyor ve hedefinize odaklanmak konusunda zorluk çekiyorsanız; elde edeceğiniz sonuca odaklanmak kaybolan motivasyonunuzu geri kazanmanız konusunda size yardımcı olacaktır. Hedefiniz kilo vermekse, kilo verdikten sonra ne kadar sağlıklı ve fit bir vücuda kavuşacağınızı düşünmek motivasyonunuzu yükseltebilir.

8. Gelişiminizi günlük olarak ölçün

Eğer spesifik hedefler belirlediyseniz, olumlu sonuçlar elde etmeniz kolay olacaktır. Hedeflerinize ulaştığınızda, günlük hedefler olmasa bile, yapılacaklar listenizde ya da takviminizde bu gelişimi işaretlemeyi ve görünebilir kılmayı unutmayın.

9. Tüm hedeflerinizi her gün kendinize hatırlatın

Eğer hedeflerinizi aklınızda tutamıyorsanız ya da unutmaktan korkuyorsanız, bu hedefleri kendinize sık sık hatırlatmayı deneyebilirsiniz. Telefonunuza alarm kurup not olarak hedefinizi, bu hedefi neden gerçekleştirmek istediğinizi yazabilir; hedeflerinizi gerçekleştirmek konusunda kendinizi bu şekilde motive edebilirsiniz. Aynı şekilde hedeflerinizle ilgili web caminizle her gün videolar çekebilir, evinizde görebileceğiniz yerlere hedeflerinizi yazabilirsiniz.

10. Hedeflerinizi uygulamaya koymayı ertelemeyin

Yarın başlamak üzere ertelediğiniz hedeflerinizi aklınıza getirin. Kaçını gerçekleştirmek konusunda başarıya ulaştınız? Bu yazıyı ne zaman okuyor olursanız olun, hedeflerinizi gerçekleştirmeye bugün başlayın. Küçük bir başlangıcın bile hedeflerinizi gerçekleştirirken size ne kadar yardımcı olacağına inanamayacaksınız. Değişim için yalnızca yeni yılda adım atmak şart değildir. Yaşamınızla ilgili olumlu değişiklikler yapmaya her gün, her saat başlayabilirsiniz.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!