Uyutabilen teknoloji: Akıllı cihaz ve uygulamalar

Uykunun sadece akşam yapılacak başka iş kalmadığında, dinlenmek için belli bir süre boyunca yatar pozisyonda vakit geçirmekten çok daha öte bir şey olduğunu; ilk defa lise yıllarımdaki felsefe dersleri sayesinde fark ettim.

Gördüğümüz rüyaların her birinin bir anlamı olmasının ötesinde, beynimizin gün içinde algıladıklarını dosyalarken yaşadığı zorluklardan kaynaklanan bir nevi hatalar belgeseli olduğunu da.

Gördüğümüz rüyaların her birinin bir anlamı var.
Gördüğümüz rüyaların her birinin bir anlamı var.

Uykumuzun günde ortalama 8-9 saate yayılan karanlık bir bütünden ibaret olmadığını anlamam da, yine bu döneme denk gelir. Biz uykuda olduğumuz sırada hafif uyku, derin uyku, REM uykusu gibi kompleks bir takım etaplardan geçerek, güne yeniden merhaba diyoruz. Tabii bu bahsettiklerim, bundan 10 yıl öncesine oranla artık çok daha ileri düzeyde ele alınıyor ve çok daha kolay yollardan uyku ölçümlemeleri yapılabiliyor.

“Ölçülebilen herşey yönetilir”

Ekonomiden sosyolojiye, hayatın hangi alanıyla ilgilenirseniz ilgilenin; bu altın kuralın verdiği sonuç pek şaşmaz. Uyku bilimi için de durum farklı değil elbette! Uykunuz esnasındaki davranışlarınızı, yukarıda bahsettiğim etaplardaki uyku performansınızı ölçerek değerlendirebileceğiniz ve geliştirebileceğiniz çok sayıda ürün ve uygulama mevcut günümüzde.

Fitbit Tracker, Jawbone UP, Razer, Pebble, Misfit WearablesApple Watch… Bir çırpıda sayabileceğimiz bu giyilebilir akıllı cihazlarla yapabileceğiniz ölçümlemeler sayesinde uykunuzun kalitesini iyileştirebilmeniz mümkün.

Ölçülebilenlerden misiniz?
Ölçülebilenlerden misiniz?

Uykunun yanı sıra; beslenme, kadın sağlığı, diyet & kalori ölçümleri gibi alanlarda da yardımcı oluyorlar. Bu ölçümlemeler sayesinde erişilen bilgilerl, daha bilinçli ve sağlıklı bir yaşamın kapıları ardına kadar açılıyor. Bu teknolojilerin yarattığı ölçümleme akımının bir de genel ismi var: Quantified Self (“Ölç kendini” uygundur, değil mi TDK?)

Bebekler gibi uyutan uygulama ve cihazlar

İyi uykunun dilimizdeki karşılığı bebekler gibi uyumaktır. Bu deyime daha bir gerçeklik katacak, bebeklerinizin –dolayısıyla siz ebeveynlerin de- gece uykularını rahatlatmaya aday birçok cihaz ve uygulama var. Benim dikkatimi çeken, Lully adlı cihaz oldu.

Akıllı cihaz Lully, titreşimlerle uyumayı kolaylaştırıyor.
Akıllı cihaz Lully, titreşimlerle uyumayı kolaylaştırıyor.

Yatağın altına monte edilen ve titreşimler yayarak bebeğinizi uyandığı anlarda teskin eden, onu yeniden uykuya sevk eden bir cihaz. Telefonlarınızdan da –tabii iPhone olması kaydıyla- idare edebileceğiniz, çeşitli ayarlamalar yapabileceğiniz bir ürün. Bundan başka, birbirinden farklı 10 uygulamanın yer aldığı şöyle bir site de mevcut.

İyi uykular!

Gürsoy Ercan
2004 yılında Galatasaray Üniversitesi’ni kazanmış, Fransızca temelli eğitim veren bu kurumda, altı yıl boyunca İletişim Fakültesi’ne devam etmiştir. 2006 yılında henüz üniversiteye devam ederken, ... Devam