Uykuda diş gıcırdatmanın nedenleri ve çözüm önerileri

Birçoğumuz zaman zaman dişlerimizi gıcırdatıyoruz veya sıkıyoruz. Tıp dilinde “bruksizm” denilen diş gıcırdatma, nadiren olduğu sürece herhangi bir olumsuzluk yaratmaz. Ancak düzenli olarak diş gıcırdatma söz konusuysa, bu durum dişlerin zarar görmesine ve ağız sağlığıyla ilgili başka sorunlara yol açabilir.

Neden diş gıcırdatıyoruz?

Diş gıcırdatma stres ve anksiyeteye bağlı olarak gerçekleşebildiği gibi, genellikle uyku esnasında görülüyor. Uyku esnasında görülen diş gıcırdatma genellikle normal olmayan bir ısırma eylemi veya eksik, kırık bir dişten kaynaklanır. Diş gıcırdatmanın nedenlerinden biri de uyku apnesi gibi uyku problemleridir.

diş gıcırdatma 02

Uykuda diş gıcırdattığımızı nasıl anlarız?

Diş gıcırdatma genellikle uykuda gerçekleştiği için birçok insan bunun farkında olmayabilir. Ancak sabahları durağan bir baş ağrısı veya çene ağrısıyla uyanmak, en belirgin bruksizm semptomları olarak gösterilir. Yine de bu semptomları her zaman anlamlandırmak kolay olmayabiliyor. Bu yüzden birçok insan uyku sırasında diş gıcırdattığını, yakınlarının verdiği bilgiden öğreniyor.

Eğer siz de uyku sırasında dişlerinizi gıcırdattığınızı düşünüyorsanız, diş hekiminize danışabilirsiniz. Diş hekiminiz sizi muayene ederek, ağzınızı ve çene bölgenizi kontrol ederek diş gıcırdatıp gıcırdatmadığınızı size söyleyecektir.

İlgili yazı: En sık karşılaşılan uyku problemleri ve çözüm önerileri

Diş gıcırdatmak neden zararlıdır?

Kronik diş gıcırdatma zaman zaman diş kırılmalarına, çatlaklara ve hatta diş kaybına bile yol açabilir. Dişinizin yapısının bozulmasına neden olabilir. Böyle durumlarda köprü, kron, kanal, implant gibi diş tedavilerine ihtiyaç duyulabilir. Öte yandan diş gıcırdatma sadece dişlerde değil, çene bölgesinde de zarar yol açabilir. Çene kemiğini etkileyerek yüzünüzün görünüşünü bile değiştirebilir.

İlgili yazı: Diş sağlığını olumsuz etkileyen en yaygın 5 alışkanlık

Diş gıcırdatmanın nasıl önüne geçilir?

Diş gıcırdatmayı bırakmak istiyorsanız, öncelikle diş hekiminize giderek size bir ağızlık vermesini isteyebilirsiniz.

Eğer diş gıcırdatmanıza sebep olan şey stres ise, bir uzmana danışarak stresinizi azaltacak öneriler isteyebilirsiniz. Terapiye gitmek, egzersize başlamak, meditasyon yapmak, kas gevşetici almak bu önerilerden bazıları olabilir.

Diş gıcırdatmanıza sebep olan şey uyku problemlerinden kaynaklanan bir sorun ise, bunu tedavi edecek bir çözüm araştırabilirsiniz.

diş gıcırdatma 01

Diş gıcırdatmanıza engel olacak başka çözümler de var:

  • Kola, çikolata ve kahve gibi kafein içerek yiyecekler ve içeceklerden uzak durun.
  • Alkoldan uzak durun. Diş gıcırdatma eğilimi alkol tüketiminden sonra artabilir.
  • Yemek dışındaki kalem, kalem silgisi, tahta parçası gibi şeyleri çiğnemeyin. Sert sakızlar çiğnemeyin. Sakız çiğnemeyi azaltın çünkü bu çene kaslarınızın daha fazla kullanılmasına ve geceleri de dişlerinizi daha fazla gıcırdatmanıza sebep olur.
  • Dişlerinizi gıcırdattığınızı fark ettiğiniz anda kendinizi durdurun. Kendinizi durdurun. Dilinizi dişlerinizin arasına alıp bunun önüne geçebilirsiniz.
  • İki kulak memenizin uçlarından çenenizi örtecek şekilde sıcak bir bez koyarak çene kemiklerinizi rahatlatın.

Kaynaklar:
Webmd
Sleep.org

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!