Uyku bozuklukları yaşıyorsanız bu hastalığın tehdidi altında olabilirsiniz

Yakın zamanda yapılan bilimsel bir çalışma, insomnia ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının felç riski ve felç sonrası iyileşme süreci ile bağlantısı olduğunu söylüyor. Uyku bozuklukları ile ilgili American Academy of Neurology Kuruluşunun yayımladığı tıp dergisi Neurology’nin Ağustos 2016’da yer verdiği makalede, yazarlar felç veya ‘geçici iskemik atak’ olarak adlandırılan mini felç geçiren hastaların uyku bozukluklarının gözden geçirildiğini ifade ediyor.

İlginizi çekebilir: Uyku pozisyonları sağlığımızı etkiliyor

 

uyku bozuklukları
Bilimsel çalışmalar, insomnia ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının felç riski ve felç sonrası iyileşme süreci ile bağlantısı olduğunu söylüyor.

Almanya’daki Essen Üniversitesi Hastanesi’nde doktorluk yapan ve çalışmayı yürüten Dirk M. Hermann’a göre felçten sonra uyku bozuklukları çok yaygın olmasına rağmen çok az hasta bununla ilgili testten geçirilmiş durumda: “Çalışmamızın sonuçları, bu durumun değişmesi gerektiğini gösteriyor. Çünkü uyku bozuklukları olan insanlar daha sonra tekrar felç geçirmeye veya hastaneden ayrıldıktan sonra bir bakım evine yerleşmek gibi diğer bazı olumsuz sonuçlar yaşamaya, uyku sorunu olmayanlardan daha meyilliler.”

İlginizi çekebilir: Gündüz uykusu beyninizi güçlendirip temizliyor

Araştırmacılar, aynı zamanda uyku apnesinin, hastaların felç sonrası durumunu geliştirmeyle ilgili olumlu sonuçlar alınan “pozitif hava yolu basıncı” ile tedavi edilmesini öneriyor.

Uyku rahatsızlıklarıyla felç arasındaki bağı araştıran çok sayıda çalışmayı inceleyen araştırmacılar, uyku bozukluklarını genel anlamıyla iki kategoriye ayırıyor: uykuda nefes sorunları ve uyku-uyanma sorunları. Uyku apnesi gibi nefes sorunları uykudayken nefes almayı zorlaştırıyor. Uyku-uyanma bozuklukları ise, insomnia ve huzursuz bacak sendromu gibi uykuda harcanan zamanı etkiliyor. Ulaşılan sonuçlarda, her ne kadar yeterince kanıt olmasa da, uyku-uyanma bozukluklarının felç riskini artırabildiği ve iyileşme sürecine zarar verebildiği belirtiliyor. Yeterince kanıt olmadığı için araştırmacılar, bu problemlerin ilaçla tedavi edilmesi konusunda çekimser.

İlginizi çekebilir: Huzursuz bacak sendromu: Ayağınızı sakinleştirmenin ve uykuya geri dönmenin formülü

Kaynak: 

psypost.org

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!