Tasarım dünyasının yıldızlarına ve “ikonlarına” isimleriyle hitap edin

Artık her yerdeler ama biz onları ne kadar yakından tanıyoruz?

Artık tasarımcı imzalı bir mobilya görmenin oldukça sıradanlaştığı bu dönemde, bu tasarım mobilyalarla sokağımızın köşesine açılan bir kahve dükkanının içinde veya toplantı için gittiğimiz bir ofisin bekleme alanında karşılaşabiliyoruz. Bu bir zamanların kendilerine el değdirmeyen nitelikte objelerini sıradanlaştıran nedenler birden fazla muhakkak. Satın alma gücünün artışı, tasarıma karşı artan ilgi ve merak, kolay ulaşılabilen ve çoğu zaman kötü nitelikte sayabileceğimiz ucuz taklitler ilk akla gelenlerden..

Oysa bahsi geçen ve bir zamanların ulaşılamaz tasarım objelerinin modern Türk evine ilk giriş hikayesi uzun yıllar öncesine dayanan naif bir süreç.

1960’lı yıllarda kurulan ve 1970 yılında ilk showroomunu Nişantaşı’nda açan Interno sayesinde geleneksel Türk evi ilk kez tasarımcı imzalı ve batı modernizminin esintilerini taşıyan bu mobilyalarla tanışma imkanı buluyor. Bu dönemde Interno sayesinde bu ünlü tasarım mobilyaların ancak aslına uygun reprodüksiyonları yapılmış ve bu sürecin Türkiye’de yerel mobilya üretim sektörü için ufuk açıcı olduğu kabul edilmiştir. Dönemin idealist/yenilikçi iç mimar ve tasarımcıları, bu bahsi geçen tasarım objeleri ile uyumlu çağdaş iç mekan düzenlemeleri gerçekleştirerek ideal bir mimarlık hizmeti vermeyi de ayrıca hedeflemişlerdir.

Gördüğünüzde artık ismiyle hitap edebileceğiniz hatta belki de evinizin bir köşesinde yer vermek için para biriktirmeye başlayacağınız bu tasarım dünyasının yıldızlarına yakından bir göz atalım:

Wassily Chair – Marcel Breuer
Wassily Chair / Marcel Breuer

Bauhaus akımının öncülerinden Marcel Breuer tarafından 1925-26 yıllarında tasarlanan ve Breuer’in samimi dostu ünlü ressam Wassily Kandinsky’nin adını alan Wassily chair günümüzde sıkça reprodüksiyonlarına rastladığımız önemli tasarım objelerinden birisi. 1928’lerde Thonet firması tarafından üretimine başlanan sandalyenin orijinali bugün piyasada 2500$ – 2600$ civarında satış görüyor.

Eames Lounge Chair and Ottoman – Charles and Ray Eames
Eames Lounge Chair and Ottoman / Charles and Ray Eames

Hikayesi üzerine kitaplar yazılan, filmler ve röportajlar yapılan Eames çifti imzalı bu tasarım ikonunun birkaç farklı versiyonu olsa da en iyi bildiğimiz Lounge Chair and Ottoman, ilk kez 1950’lerde üretildi. Bugün orijinalini  satın almak isterseniz fiyatı 4.960$.

Barcelona Chair – Mies Van Der Rohe
Barcelona Chair – Mies van der Rohe

“Less is more” yani “az çoktur” mottosuyla tanınan modern mimarlığın ve minimalizmin babalarından Mies van der Rohe tarafından 1929 yılında Barselona Evrensel Sergisi için gerçekleştirilen Alman Pavyonu’na özel olarak tasarlanan ve günümüzde hala üretimi ve satışı devam eden Barcelona Chair’ın fiyatı 5760$.

LC4 Chaise Lounge – Le Corbusier
LC4 Chaise Lounge / Le Corbusier

Modern mimarlığın kurucusu olarak bilinen Le Corbusier’in Charlotte Perriand ile birlikte tasarladığı ve “relaxing machine” yani “rahatlama makinası” olarak lanse edilen Chaise Lounge; vücudun doğal kıvrımlarından ilham alıyor. Tasarlanıp üretildiği 1929 yılında tasarım dünyasında büyük çığır açan ve peşinden gelecek tasarımlara ilham kaynağı olan ikonun fiyatı 3.8750$ ile 4800$ arasından değişiyor.

Egg Chair – Arne Jacobsen
Egg Chair / Arne Jacobsen

Hayranı olduğumuz modern İskandinav tasarımlarının büyükbabası kabul edilen Danimarkalı mimar Arne Jacobsen tarafından 1958’de Kopenhag Royal Hotel için özel  tasarlanan Egg Chair bugün özel derisi ve amorf formu ile en önemli tasarım ikonları arasında yerini almış durumda. Bu güzelliğe sahip olmanın bedeli ise yaklaşık 13.000 Euro.

İlginizi çekebilir: Dekorasyonda kompozisyonun önemi: Sehpalar başrolde

Gülin Keskin Mimar
1985 yılında İstanbul’da doğdum. 2005 yılına kadar İstanbullu sonrasında hem İstanbul hem Milanolu oldum. İtalyan Lisesi’nden mezun olduktan sonra, pılımı pırtımı toplayıp mimarlık öğrenmek ... Devam