Tartışmak, aslında ilişkinizin ne kadar sağlıklı olduğunu gösteriyor

Eşinizle veya sevgilinizle yaptığınız tartışmaları düşünüp ilişkinizin bittiğini mi sanıyorsunuz? Bu aslında büyük bir yanılgı. En azından bilim öyle düşünüyor…

Düzenli olarak tartışmanın, bir ilişkinin sonunun habercisi olduğuna dair genel bir inanış var. Eğer bu tartışmalar olmazsa, her şeyin mükemmel olacağı düşünülüyor. İlk bakışta mantıklı gibi gelse de aslında tartışmak bir ilişki için her zaman olumsuz bir unsur olarak görülmemeli. Üstelik, hiçbir zaman tartışmayan çiftler düşünüldüğünde, tartışan çiftlerin ilişkilerinin daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkün.

İlgili yazı: İlişkide yaşanan tartışmaları yapıcı ve olgun şekilde yönetebilmenin 5 yolu

Hindistan’da evli çiftlerin katıldığı bir araştırma kapsamında ilişkilerin tartışmalardan ne kadar etkilendiği belirlenmeye çalışıldı. Buna göre çiftlerin yüzde 44’ü, evliliklerinin başarılı olmasının tartışmalara bağlı olduğunu söylüyor ve haftada en az bir kez tartışmanın iletişim kanallarının açık tutulmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Tartışmak, ilişkinizin ne kadar sağlıklı olduğunu gösteriyor
Eşinizle tartışabildiğinizi, karşıt fikirleri savunduğunuzu ama hala birbirinizi çok sevdiğinizi çocuğunuza gösterebilirsiniz.

Üstelik sadece bu değil. 2000’li yılların başlarında ABD’de yapılan bir araştırma kapsamında 79 evli çiftle görüşmeler yapıldı ve sık sık birbirleriyle tartışan çiftlerin ayrılmalarının çok daha zor olduğu ortaya çıktı. Buna göre en güçlü çiftler, birbirleriyle tartışan, açıkça ve dürüstçe konuşan çiftler.

Sağlıklı ilişki tartışmasız olmaz

Tartışma ve kavga etmek birbirinden farklı şeyler. Tartışmak, duyguların sağlıklı bir şekilde ortaya dökülmesiyle olur. Üstelik, İlişkileri en hızlı şekilde bitiren şey, sorunların açıkça konuşulmayıp, duyguların hapsedilmesinden kaynaklanıyor. İkinci olarak bilmeniz gereken şey, duygularınızı açıkça ortaya dökmediğiniz zaman patlamayı bekleyen bir bombaya dönüşebilirsiniz. Öte yandan duygularınızı içinizde tutmak, kırgınlıklara da neden olur. Tartışmak ayrıca bir ilişkinin sıkıcı olmadığını da gösterir.

İlgili yazı: İlişkilerde gizlilik ve mahremiyet nerede başlar, nerede biter?

Eğer uzun süredir devam eden bir evliliğiniz veya ilişkiniz varsa, bazı şeyleri doğru yapıyorsunuz demektir. Ama eminim sizin de geçmişte “Bir kere yanlış bir şey yaptığımı söylemedin” dediğiniz ilişkileriniz olmuştur.

Tartışmak, çocuklar için de pozitif bir model oluşturmanızı sağlar. Minnesota Üniversitesi’nden Profesör William Doherty, “Eğer çocuklarınız sizleri hiçbir zaman tartışırken görmezlerse, evlilikle ilgili gerçek dışı bir izlenime kapılabilirler. Eğer düşmanca, hakaretlerle dolu, yüksek sesli bir şey değilse, çocuklarınız ufak tartışmaları görüp 15 dakika sonra bu tartışmaların geçip gittiğini kolayca anlayabilirler” diyor.

Sürekli karşı tarafı suçlama oyunu oynayıp, çocuklarınızdan pozitif bir ortamda büyümelerini bekleyemezsiniz. Ancak onlara anlaşmazlıkların sorun olmadığını, hayatta karşı fikirlerin de olabileceğini öğretebilirsiniz. Eşinizle tartışabildiğinizi, karşıt fikirleri savunduğunuzu ama hala birbirinizi çok sevdiğinizi çocuğunuza gösterebilirsiniz. Aslında tartışmak sadece çiftler için değil, herkes için sağlıklı iletişimin göstergesidir.

1. Tartışan çiftler arasında kırgınlık olmaz

Eğer bir şeyleri içinizde tutuyorsanız, kırgınlıklar biriktirebilirsiniz. Olumsuz duygularla baş etmenin en sağlıklı yolu, bu duyguları açığa vurmaktır.

Tartışmak, ilişkinizin ne kadar sağlıklı olduğunu gösteriyor
Tartışmak bir ilişki için her zaman olumsuz bir unsur olarak görülmemeli.

2. Tartışan çiftler birbirlerini eşit görür

Herkesin kendi doğruları ve bunları savunma ihtiyacı vardır. Bunu kabul edelim. Bir ilişkide, eğer kendi doğrularınızı savunmuyorsanız, eşinize onun fikirlerinin daha önemli olduğunu ve her ne olursa olsun istediğini alabileceğini gösteriyorsunuz demektir. İşte bu, sağlıksız bir ilişkiye götürür.

İlgili yazı: Hayatı birlikte ‘dans etmeye’ ne dersiniz?

3. Birbirleriyle mücadele eden çiftler, birlikte olgunlaşır

Bir insanın olgunlaşmasının en hızlı yolun, sorunlarla mücadele etmektir. İyi bir ilişki, eşlerin birbirlerini daha iyi olmak için desteklediği, yüreklendirdiği ilişkidir. Eşinizle kavga ettiğinizde, kazanmanız veya kaybetmeniz önemli değil, hem eşiniz hem de kendinizle ilgili çok fazla şey keşfedersiniz. Kaybetmeyi, kazanmayı, her şeyden önemlisi uzlaşmaya varmayı öğrenirsiniz.

Kaynaklar:
Lifehack
RachaelLay

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!